Uprawy z myślą o niemowlętach – jak wyglądają?

Uprawy z myślą o niemowlętach – jak wyglądają?

Uprawy z myślą o niemowlętach – jak wyglądają?
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com
08.06.2016 15:25, aktualizacja: 10.06.2016 16:00

Delikatne organizmy niemowląt i małych dzieci wymagają szczególnej ochrony przed szkodliwymi substancjami potencjalnie obecnymi w pożywieniu. Ich wrażliwe narządy oraz układy, w tym stale dojrzewający układ pokarmowy, potrzebują wysokiej jakości bezpiecznej żywności do prawidłowego rozwoju.

Bezpieczna żywność dla dojrzewającego organizmu

Niemowlęta i małe dzieci są szczególnie narażone na działanie niekorzystnych czynników zewnętrznych, takich jak np. zanieczyszczenia żywności. Dojrzewanie układu pokarmowego czy odpornościowego w tym okresie życia jest, między innymi funkcjami, budowaniem zdolności do ochrony organizmu przed niepożądanym działaniem pozostałości zanieczyszczeń obecnych w pożywieniu. U niemowlęcia narządy nie są jeszcze w pełni przystosowane do pełnienia swoich funkcji. Zdolności detoksykacyjne wątroby są mniejsze, a również nerki wciąż dojrzewają. Dlatego na etapie rozszerzania diety maluszka należy zadbać o podawanie mu bezpiecznych posiłków, bazujących na surowcach ze sprawdzonych źródeł. Bezpieczna dla niemowlęcia żywność to taka, w której pozostałości zanieczyszczeń są surowo kontrolowane, a ich poziomy są często wielokrotnie niższe w porównaniu z żywnością dla dorosłych.

„Normy dla warzyw przeznaczonych dla niemowląt i małych dzieci są bardzo rygorystyczne. Żeby zwiększyć prawdopodobieństwo uzyskania jak najlepszego produktu, sprawdzamy także glebę pod względem zawartości szkodliwych substancji, na przykład pozostałości azotanów” – mówi Klaudiusz Matejka, dostawca warzyw BoboVita

Zanieczyszczenia mogą dostać się do pożywienia na każdym etapie produkcji, dlatego w trosce o zdrowie niemowląt i małych dzieci odpowiedzialni producenci żywności przestrzegają ustanowionych przez polskie i europejskie prawo restrykcyjnych norm dotyczących żywności przeznaczonej dla najmłodszych, a także wewnętrznych standardów firmy. Normy mogą być nawet kilka tysięcy razy bardziej restrykcyjne niż te dotyczące żywności ogólnodostępnej, która nie jest poddawana tak rygorystycznym wymaganiom.

Pielęgnacja upraw dla najmłodszych

Uprawa warzyw czy owoców dla niemowląt i małych dzieci zdecydowanie różni się od upraw dla dorosłych. Ta praca wymaga wyjątkowej staranności oraz dodatkowych umiejętności. Aby uprawiać warzywa lub owoce wykorzystywane przez odpowiedzialnych producentów żywności dla najmłodszych, dostawcy muszą przeznaczyć na uprawę sad lub całe pole. Muszą być one zlokalizowane w odpowiednim miejscu, z dala od źródeł zanieczyszczeń. W przypadku warzyw, które kumulują szkodliwe substancje z gleby, dostawcy muszą dobrze znać swoje pola oraz przeprowadzać odpowiednie analizy (np. na obecność metali ciężkich czy związków azotu), aby selekcjonować te miejsca, które pozwolą na uprawę odpowiedniej jakości surowców.
Każdego roku wszystkie działania w sadzie lub na polu są wykonywane z myślą o potrzebach najmłodszych, tak aby surowce spełniały najwyższe wymagania jakości i bezpieczeństwa. Każdy owoc lub warzywo ma specyficzne cechy, o których należy pamiętać podczas jego uprawy czy zbioru. W przypadku większości warzyw należy dokładnie określić potrzeby gleby odnośnie dostarczenia składników odżywczych, aby po zbiorze w surowcu nie było zbyt wysokich poziomów azotanów, które dla niemowląt i małych dzieci są szkodliwe, dlatego muszą być ściśle monitorowane. W przypadku jabłek kluczowy jest moment zbioru – te owoce są zbierane wyłącznie ręcznie, ruchem obrotowym, by uchronić je przed uszkodzeniem. Uszkodzenia przyczyniają się do rozwoju pleśni na jabłkach podczas ich przechowywania, co może skutkować rozwojem toksycznych mykotoksyn.
Warzywa lub owoce pochodzące z każdego pola w przypadku określonego producenta mogą być przebadane na ponad 600 parametrów jakościowych, dzięki którym rodzic może być pewny, że podaje swojemu dziecku bezpieczną żywność, wspierającą rozwój maluszka. 1000 pierwszych dni życia, czyli okres od poczęcia przez pierwsze lata życia dziecka, jest kluczowym etapem w rozwoju człowieka. W tym czasie układy i narządy organizmu doskonalą swe zdolności. Posiłki stworzone z warzyw pochodzących z kontrolowanych upraw, które są poddawane regularnym testom jakości, stanowią bezpieczne źródło zbilansowanej diety maluszków. Czytajmy etykiety – wskazania wiekowe określające, od którego miesiąca życia można podawać produkt, są gwarancją dopasowania składu produktu do potrzeb i umiejętności rozwijającego się organizmu dziecka.

Partnerem treści jest Bobovita.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także