Olejek lawendowy. Czy znasz wszystkie jego właściwości i możliwe zastosowania?

UrodaOlejek lawendowy. Czy znasz wszystkie jego właściwości i możliwe zastosowania?03.08.2020 10:27
Olejek lawendowy może być wykorzystany na wiele różnych sposobów.
Olejek lawendowy może być wykorzystany na wiele różnych sposobów.
Źródło zdjęć: © 123RF

Olejek lawendowy wspaniale pachnie, dzięki czemu działa niezwykle odprężająco. Nic dziwnego, że bardzo często wykorzystywany jest właśnie w aromaterapii, aby wspomóc drogi oddechowe albo skórę. Oczywiście to niejedyne zastosowanie olejku lawendowego, ponieważ ten niepozorny specyfik może być wykorzystany na wiele odmiennych sposobów.

Olejek lawendowy jest bardzo popularnym olejkiem eterycznym, ponieważ można z powodzeniem stosować go przy inhalacji, pielęgnacji włosów czy skóry oraz jako środek relaksujący. Jeśli jeszcze nie wiesz, w jaki sposób można wykorzystać niesamowity olejek lawendowy, koniecznie zajrzyj poniżej.

Olejek lawendowy – jak go pozyskać?

Olejek lawendowy przede wszystkim pozyskuje się z lawendy lekarskiej. W niej znajdują się garbniki, sole mineralne, kwasy organiczne oraz flawonoidy. Istnieją dwa główne sposoby pozyskiwania olejku lawendowego: najczęstszą metodą jest destylacja kwiatów lawendy parą wodną. Natomiast drugą metodą jest ekstrakcja rozpuszczalnikami lotnymi. Jeśli spotkałaś się z hydrolatem lawendowym, na pewno wiesz, że jego zapach bardziej przypomina zioła niż lawendę. Olejek lawendowy ma charakterystyczny aromat, dzięki czemu łatwo można go rozpoznać.

Olejek lawendowy – jakie wykazuje właściwości?

Jak wiesz, lawenda, z której pozyskiwany jest olejek lawendowy, to roślina lecznicza. Może być wykorzystana w ziołolecznictwie, aromaterapii oraz kosmetyce. Ma wiele właściwości, dlatego też możesz wykorzystać olejek lawendowy na co dzień. Najważniejsze właściwości olejku:

  • działa antyseptycznie;
  • zapobiega stanom zapalnym;
  • działa przeciwgrzybicznie;
  • przyspiesza gojenie ran i oparzeń;
  • wspomaga leczenie łupieżu;
  • łagodzi zmiany skórne;
  • przedłuża świeżość włosów;
  • wspomaga leczenie trądziku;
  • zmniejsza opuchliznę;
  • neutralizuje zapach potu;
  • łagodzi ukąszenia;
  • zmniejsza widoczność blizn.

Olejek lawendowy – jak go zastosować?

Wachlarz zastosowania olejku lawendowego może bardzo cię zaskoczyć. Poznaj najciekawsze metody wykorzystania olejku:

  1. Bezpośrednio na stany zapalne i trądzik – może być stosowany punktowo, aby złagodzić wszelkie zmiany.
  2. Jako dodatek do szamponu, kremu albo balsamu.
  3. W formie dodatku do maseczki albo peelingu.
  4. Jako składnik naturalnego dezodorantu.
  5. Wcierka do skalpu – przedłużysz trwałość fryzury i spowolnisz przetłuszczanie się pasm.
  6. Mgiełka na komary – odstraszy uciążliwe owady.
  7. Do kąpieli i masażu – odpręży i uspokoi.

Olejek lawendowy – czy istnieją przeciwwskazania?

Choć olejek lawendowy ma bardzo duże spektrum zastosowania, to istnieje kilka przeciwwskazań do jego stosowania. Przede wszystkim może uczulać, dlatego należy wykonać próbę uczuleniową przed jego użyciem. Głównym przeciwwskazaniem do użycia olejku lawendowego jest ciąża oraz karmienie piersią. Niestety olejek ten w zbyt dużych ilościach może wykazać się neurotoksycznością oraz może wywołać podrażnienia.

Jak pomalować brwi? Oto najprostszy sposób

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Udostępnij:
Zobacz także
Komentarze (0)