ycipk-24g2ks

Olejek lawendowy - właściwości i zastosowanie

Lawenda znana jest ze swoich właściwości zdrowotnych, a jej zapach o działaniu terapeutycznym ułatwia zasypianie i koi skołatane nerwy. Olejek jest ekstrahowany z aromatycznych kwiatów lawendy i stosowany jest w kosmetyce do pielęgnacji skóry dotkniętej łuszczycą i trądzikiem.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Olejek lawendowy na bazie lawendy wykorzystywany jest w kosmetologii zarówno dzięki właściwościom pielęgnującym, jak i leczniczym.
Olejek lawendowy na bazie lawendy wykorzystywany jest w kosmetologii zarówno dzięki właściwościom pielęgnującym, jak i leczniczym. (123RF)
ycipk-24g2ks

Olejek lawendowy - zastosowanie

Kosmetologia to nie jedyna dziedzina, w której stosowany jest olejek lawendowy. Dzięki właściwościom zapachowym kosmetyki zawierające tę substancję mają niesamowity zapach, który relaksuje i ułatwia zasypianie. Właśnie dlatego olejek lawendowy jest używany w aromaterapii. Olejek ten ma również wiele zastosowań kosmetycznych i jest nakładany zewnętrznie na skórę.

Olejek lawendowy - właściwości

ycipk-24g2ks

Lawenda wąskolistna to roślina znana ze swoich szczególnych właściwości zdrowotnych. Z tego względu od pokoleń lawenda wykorzystywana jest do produkcji popularnego olejku lawendowego i wielu kosmetyków, w których składzie zajmuje honorowe miejsce obok innych substancji odżywczych. Jednym z nich jest napar z kwiatów lawendy, który stosuje się najczęściej na dolegliwości trawienne, a olejek lawendowy jest składnikiem wielu kosmetyków, które stosowane są bezpośrednio na skórę. Nie jest on jednak tani - za 10 ml olejku, w niektórych aptekach zapłacimy nawet 20 złotych.

Olejek lawendowy na twarz

Regularne stosowanie olejku z lawendy i zawierających go kosmetyków niesie ze sobą szereg korzyści. Jedną z nich, którą olejek zawdzięcza dużej zawartości przeciwutleniaczy, jest działanie nawilżające i przeciwstarzeniowe. Z tego względu lawendę i olejek bardzo często można spotkać w składzie kosmetyków przeznaczonych dla dojrzałej skóry. Ponadto olejek lawendowy posiada również właściwości lecznicze, jego stosowanie pozostawia na skórze warstwę ochronną, której wpływ porównywalny jest w tej kwestii z właściwościami słynnej witaminy C.

ycipk-24g2ks

Należy pamiętać, że olejek lawendowy posiada również właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybicze i przeciwzapalne. Co więcej, dobrze radzi sobie z niedoskonałościami skóry, dlatego idealnie nadaje się dla osób z trądzikiem. Ponadto olejek lawendowy ma pozytywny wpływ na regulację produkcji łoju poprzez zwężenie gruczołów odpowiedzialnych za wydzielanie łoju. Stosowanie olejku lawendowego pomaga także w leczeniu łuszczycy, owrzodzeń oraz łagodzi stan zapalny skóry, wspomagając gojenie się ran.

Kosmetyki do twarzy, włosów i ciała w super cenach znajdziesz teraz na WP radarOkazji.

Olejek lawendowy na włosy

ycipk-24g2ks

Olejek lawendowy stosuje się także do domowej pielęgnacji włosów. Natychmiastowa w tym przypadku stymulacja krążenia krwi w skórze głowy sprawia, że włosy rosną szybciej i rzadziej wypadają. Co więcej, prawidłowa praca gruczołów łojowych oraz właściwości nawilżające i przeciwzapalne sprawiają, że olejek lawendowy staje się skutecznym środkiem do zwalczania łupieżu i problemom z włosami, które często ulegają przetłuszczaniu.

Z tego względu najczęstszą formą stosowania olejku lawendowego jest wcieranie lub wmasowywanie go na skórę głowy. Aby polepszyć działanie substancji, olejek można zmieszać z innymi olejkami eterycznymi. Tego typu wcierki należy robić co najmniej na godzinę przed planowanym myciem włosów.

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

ycipk-24g2ks

ycipk-24g2ks
ycipk-24g2ks