Jedyny tłuszcz do faworków. Żaden inny się nie nadaje
Tłusty czwartek to wyjątkowy dzień, kiedy na stoły trafiają nie tylko pączki, ale także chrupiące faworki. Przygotowanie tego przysmaku w domowych warunkach jest w dodatku prostsze, niż się wydaje. Sekret tkwi w tym, na czym je smażymy.
Faworki są jednym z tych przysmaków, po które sięgamy od pokoleń. Niestety przy ich przygotowywaniu łatwo o błąd, który całkowicie zepsuje ich smak. Jak go uniknąć? Wszystko, co musimy zrobić, to wybrać odpowiedni tłuszcz do smażenia.
Na czym smażyć faworki?
Do przygotowania faworków potrzebujemy żółtek jaj, mąki pszennej, cukru, tłuszczu, a także octu lub spirytusu. Każdy cukiernik ma także swój ulubiony produkt, w którym je smaży. Okazuje się, że ma to ogromny wpływ na to, jak finalnie wyjdą.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Idealne faworki. Tadeusz Muller o sekrecie z przepisu Magdy Gessler
To ważne, aby uformowane odpowiednio ciasto włożyć do gorącego tłuszczu. Niestety nie wszystkie się do tego nadają. Ma to związek przede wszystkim z temperaturą ich dymienia. Nic dziwnego, że wiele osób do faworków poleca wykorzystanie smalcu - w końcu zaczyna dymić dopiero przy ok. 220 stopni Celsjusza.
Smalec sprawia, że faworki są chrupiące i aromatyczne. Tłuszcz ten nie wsiąka również w ciasto, dzięki czemu są one znacznie lżejsze, niż w przypadku usmażenia ich na innym oleju.
Jesteśmy ciekawi twojej opinii. Wypełnij ankietę dotyczącą zdrowego stylu życia. Znajdziesz ją TUTAJ.
O tym pamiętaj po usmażeniu faworków
Zanim podasz samodzielnie przygotowane faworki domownikom, warto je wcześniej do tego odpowiednio przygotować. W pierwszej kolejności należy zadbać o usunięcie z nich nadmiaru tłuszczu. Właśnie dlatego należy wyjąć je wcześniej rozłożony na talerzu ręcznik papierowy, który go wchłonie.
Nie zaszkodzi także posypać ich cukrem pudrem, który doda faworkom nieco słodkości. Niektórzy radzą, by delikatnie oblać je miodem.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl