Jedyny tłuszcz do faworków. Żaden inny się nie nadaje

Tłusty czwartek to wyjątkowy dzień, kiedy na stoły trafiają nie tylko pączki, ale także chrupiące faworki. Przygotowanie tego przysmaku w domowych warunkach jest w dodatku prostsze, niż się wydaje. Sekret tkwi w tym, na czym je smażymy.

FaworkiFaworki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Faworki są jednym z tych przysmaków, po które sięgamy od pokoleń. Niestety przy ich przygotowywaniu łatwo o błąd, który całkowicie zepsuje ich smak. Jak go uniknąć? Wszystko, co musimy zrobić, to wybrać odpowiedni tłuszcz do smażenia.

Na czym smażyć faworki?

Do przygotowania faworków potrzebujemy żółtek jaj, mąki pszennej, cukru, tłuszczu, a także octu lub spirytusu. Każdy cukiernik ma także swój ulubiony produkt, w którym je smaży. Okazuje się, że ma to ogromny wpływ na to, jak finalnie wyjdą.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealne faworki. Tadeusz Muller o sekrecie z przepisu Magdy Gessler

To ważne, aby uformowane odpowiednio ciasto włożyć do gorącego tłuszczu. Niestety nie wszystkie się do tego nadają. Ma to związek przede wszystkim z temperaturą ich dymienia. Nic dziwnego, że wiele osób do faworków poleca wykorzystanie smalcu - w końcu zaczyna dymić dopiero przy ok. 220 stopni Celsjusza.

Smalec sprawia, że faworki są chrupiące i aromatyczne. Tłuszcz ten nie wsiąka również w ciasto, dzięki czemu są one znacznie lżejsze, niż w przypadku usmażenia ich na innym oleju.

Jesteśmy ciekawi twojej opinii. Wypełnij ankietę dotyczącą zdrowego stylu życia. Znajdziesz ją TUTAJ.

O tym pamiętaj po usmażeniu faworków

Zanim podasz samodzielnie przygotowane faworki domownikom, warto je wcześniej do tego odpowiednio przygotować. W pierwszej kolejności należy zadbać o usunięcie z nich nadmiaru tłuszczu. Właśnie dlatego należy wyjąć je wcześniej rozłożony na talerzu ręcznik papierowy, który go wchłonie.

Nie zaszkodzi także posypać ich cukrem pudrem, który doda faworkom nieco słodkości. Niektórzy radzą, by delikatnie oblać je miodem.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Wybrane dla Ciebie
Ten organ "potrzebuje seksu". Lekarz nie ma wątpliwości
Ten organ "potrzebuje seksu". Lekarz nie ma wątpliwości
Poprosiła męża, żeby "załatwił" jej rolę. Mówi, co zrobił
Poprosiła męża, żeby "załatwił" jej rolę. Mówi, co zrobił
Od lat jest żonaty. Mało kto wie, z kim
Od lat jest żonaty. Mało kto wie, z kim
Chcą wrócić na scenę. Tak wyglądają dziś wokalistki t.A.T.u.
Chcą wrócić na scenę. Tak wyglądają dziś wokalistki t.A.T.u.
Była ofiarą Epsteina. "Użyczali mnie dziesiątkom bogatych ludzi"
Była ofiarą Epsteina. "Użyczali mnie dziesiątkom bogatych ludzi"
Dyrektorka Luwru przesłuchana. "Ostrzeżenia spełniły się w niedzielę"
Dyrektorka Luwru przesłuchana. "Ostrzeżenia spełniły się w niedzielę"
Masz takie ślady po skarpetkach? Flebolog stawia sprawę jasno
Masz takie ślady po skarpetkach? Flebolog stawia sprawę jasno
Jej piosenki znała cała Polska. Tak wygląda dziś
Jej piosenki znała cała Polska. Tak wygląda dziś
Ciągle śpisz na lewym boku? Eksperci odkryli skutek uboczny
Ciągle śpisz na lewym boku? Eksperci odkryli skutek uboczny
Rosjanka weszła do Auchan w Polsce. "Pierwszy raz w życiu widziałam"
Rosjanka weszła do Auchan w Polsce. "Pierwszy raz w życiu widziałam"
Rozwiedli się w atmosferze skandalu. Aktorka przemówiła rok później
Rozwiedli się w atmosferze skandalu. Aktorka przemówiła rok później
Kobiety szaleją za waniliowym manicure. Klasa sama w sobie
Kobiety szaleją za waniliowym manicure. Klasa sama w sobie