Uważaj, zanim zjesz. Może grozić śmiertelnym zatruciem

Przygotowywanie własnych przetworów w wielu rodzinach jest wielopokoleniową tradycją. Przy tym procesie trzeba jednak pamiętać o kilku bardzo istotnych szczegółach. W przeciwnym razie po zjedzeniu ogórków czy powideł możemy zatruć się groźną bakterią.

Uważaj na przetwory, mogą wywołać zatrucieUważaj na przetwory, mogą wywołać zatrucie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przygotowanie przetworów wcale nie jest taką prostą sprawą. Niewłaściwe zabranie się do tego zadania może nas kosztować poważny uszczerbek na zdrowiu. W słoikach może się bowiem wytworzyć bardzo groźna bakteria "Clostridium botulinum" - ta sama, która odpowiada za zatrucie tzw. jadem kiełbasianym.

Jak podaje zdrowie.pap.pl, w Polsce od wielu lat najwięcej zatruć wspomnianym "jadem" odnotowuje się w sezonie letnio-jesiennym. Wszystko przez to, że to właśnie w tym czasie przygotowujemy domowe przetwory. Jak uniknąć najgorszego?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gotowane powidła śliwkowe. Przygotuj przed zimą

Jad kiełbasiany nie tylko w mięsie

Wspomniana trucizna może pojawić się nie tylko w wyrobach mięsnych, lecz także słoikach z owocami oraz warzywami.

"Nazwa jad kiełbasiany może wprowadzać w błąd, gdyż sugeruje, że przyczyną groźnego, czasem śmiertelnego zatrucia są wyłącznie wędliny i mięso, podczas gdy do zatruć dochodzić może również w wyniku spożycia konserwowanych warzyw, ryb, a nawet grzybów i owoców" - wyjaśnił Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny.

Robisz przetwory? Zachowaj szczególną ostrożność

Aby mieć pewność, że w naszych słoikach nie wytworzą się groźne bakterie, musimy bardzo uważnie podchodzić do procesu wekowania. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego radzi, aby przetwory gotować trzykrotnie. W pierwszym i drugim dniu przez godzinę zaś trzeciego dnia przez pół godziny. Procesu nie da się przyspieszyć. Cykle muszą zostać przeprowadzone w podanych odstępach czasu - są one bowiem zgodne z cyklami życia bakterii.

Warto też wiedzieć, że gotowanie żywności konserwowanej przez 10 minut lub podgrzanie przez pół godziny w temp. 80 stopni, znacznie ograniczy ryzyko zatrucia się jadem kiełbasianym.

Czy to zatrucie? Charakterystyczne objawy

Do objawów zatrucia jadem kiełbasianym zaliczamy nagły spadek samopoczucia, dolegliwości żołądkowe, nudności, problemy z mową i połykaniem, a także trudności z widzeniem. Może też wystąpić senność, zawroty głowy oraz suchość w ustach. Pierwsze symptomy zatrucia występują już po 12 godzinach od zjedzenia produktu z jadem.

Jeżeli mamy podejrzenie zatrucia, natychmiast udajmy się do lekarza lub wezwijmy pogotowie ratunkowe. Taki stan stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia i życia.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Dostała wyjątkowe odznaczenie. "Edukacja to coś znacznie więcej"
Dostała wyjątkowe odznaczenie. "Edukacja to coś znacznie więcej"
Masz to w szufladzie? Gra może być warta prawie 2 tysiące
Masz to w szufladzie? Gra może być warta prawie 2 tysiące
Uważaj przy wyborze chryzantem. Te zwiędną po kilku dniach
Uważaj przy wyborze chryzantem. Te zwiędną po kilku dniach
Rezygnują z seksu. Eksperci wskazali powody
Rezygnują z seksu. Eksperci wskazali powody
Mazurek vs Bagi. Ekspertka krytykuje zachowanie dziennikarza
Mazurek vs Bagi. Ekspertka krytykuje zachowanie dziennikarza
Ile potrzebujesz snu? Ekspert radzi, jak to sprawdzić
Ile potrzebujesz snu? Ekspert radzi, jak to sprawdzić
Żyje w związku LAT. "Uprawiamy ten proceder od prawie 40 lat"
Żyje w związku LAT. "Uprawiamy ten proceder od prawie 40 lat"
Przechodzą żałobę po zwierzętach. "Urny często pozostają w domach"
Przechodzą żałobę po zwierzętach. "Urny często pozostają w domach"
Przegoniła konkurencję. Tak Patrycja Markowska poznała męża
Przegoniła konkurencję. Tak Patrycja Markowska poznała męża
Aleksandra Konieczna – siła i talent hartowane przez życie. Droga od trudności do spektakularnego sukcesu
Aleksandra Konieczna – siła i talent hartowane przez życie. Droga od trudności do spektakularnego sukcesu
"Tryb ratunkowy" dla katolików bez spowiedzi. Oto kto skorzysta
"Tryb ratunkowy" dla katolików bez spowiedzi. Oto kto skorzysta
Joanna Frątczak-Kazana: Pomaganie napędza mnie do działania
Joanna Frątczak-Kazana: Pomaganie napędza mnie do działania