Uważaj, zanim zjesz. Może grozić śmiertelnym zatruciem
Przygotowywanie własnych przetworów w wielu rodzinach jest wielopokoleniową tradycją. Przy tym procesie trzeba jednak pamiętać o kilku bardzo istotnych szczegółach. W przeciwnym razie po zjedzeniu ogórków czy powideł możemy zatruć się groźną bakterią.
Przygotowanie przetworów wcale nie jest taką prostą sprawą. Niewłaściwe zabranie się do tego zadania może nas kosztować poważny uszczerbek na zdrowiu. W słoikach może się bowiem wytworzyć bardzo groźna bakteria "Clostridium botulinum" - ta sama, która odpowiada za zatrucie tzw. jadem kiełbasianym.
Jak podaje zdrowie.pap.pl, w Polsce od wielu lat najwięcej zatruć wspomnianym "jadem" odnotowuje się w sezonie letnio-jesiennym. Wszystko przez to, że to właśnie w tym czasie przygotowujemy domowe przetwory. Jak uniknąć najgorszego?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Gotowane powidła śliwkowe. Przygotuj przed zimą
Jad kiełbasiany nie tylko w mięsie
Wspomniana trucizna może pojawić się nie tylko w wyrobach mięsnych, lecz także słoikach z owocami oraz warzywami.
"Nazwa jad kiełbasiany może wprowadzać w błąd, gdyż sugeruje, że przyczyną groźnego, czasem śmiertelnego zatrucia są wyłącznie wędliny i mięso, podczas gdy do zatruć dochodzić może również w wyniku spożycia konserwowanych warzyw, ryb, a nawet grzybów i owoców" - wyjaśnił Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny.
Robisz przetwory? Zachowaj szczególną ostrożność
Aby mieć pewność, że w naszych słoikach nie wytworzą się groźne bakterie, musimy bardzo uważnie podchodzić do procesu wekowania. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego radzi, aby przetwory gotować trzykrotnie. W pierwszym i drugim dniu przez godzinę zaś trzeciego dnia przez pół godziny. Procesu nie da się przyspieszyć. Cykle muszą zostać przeprowadzone w podanych odstępach czasu - są one bowiem zgodne z cyklami życia bakterii.
Warto też wiedzieć, że gotowanie żywności konserwowanej przez 10 minut lub podgrzanie przez pół godziny w temp. 80 stopni, znacznie ograniczy ryzyko zatrucia się jadem kiełbasianym.
Czy to zatrucie? Charakterystyczne objawy
Do objawów zatrucia jadem kiełbasianym zaliczamy nagły spadek samopoczucia, dolegliwości żołądkowe, nudności, problemy z mową i połykaniem, a także trudności z widzeniem. Może też wystąpić senność, zawroty głowy oraz suchość w ustach. Pierwsze symptomy zatrucia występują już po 12 godzinach od zjedzenia produktu z jadem.
Jeżeli mamy podejrzenie zatrucia, natychmiast udajmy się do lekarza lub wezwijmy pogotowie ratunkowe. Taki stan stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia i życia.
Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl