Uważaj, zanim zjesz. Może grozić śmiertelnym zatruciem

Przygotowywanie własnych przetworów w wielu rodzinach jest wielopokoleniową tradycją. Przy tym procesie trzeba jednak pamiętać o kilku bardzo istotnych szczegółach. W przeciwnym razie po zjedzeniu ogórków czy powideł możemy zatruć się groźną bakterią.

Uważaj na przetwory, mogą wywołać zatrucieUważaj na przetwory, mogą wywołać zatrucie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Przygotowanie przetworów wcale nie jest taką prostą sprawą. Niewłaściwe zabranie się do tego zadania może nas kosztować poważny uszczerbek na zdrowiu. W słoikach może się bowiem wytworzyć bardzo groźna bakteria "Clostridium botulinum" - ta sama, która odpowiada za zatrucie tzw. jadem kiełbasianym.

Jak podaje zdrowie.pap.pl, w Polsce od wielu lat najwięcej zatruć wspomnianym "jadem" odnotowuje się w sezonie letnio-jesiennym. Wszystko przez to, że to właśnie w tym czasie przygotowujemy domowe przetwory. Jak uniknąć najgorszego?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Gotowane powidła śliwkowe. Przygotuj przed zimą

Jad kiełbasiany nie tylko w mięsie

Wspomniana trucizna może pojawić się nie tylko w wyrobach mięsnych, lecz także słoikach z owocami oraz warzywami.

"Nazwa jad kiełbasiany może wprowadzać w błąd, gdyż sugeruje, że przyczyną groźnego, czasem śmiertelnego zatrucia są wyłącznie wędliny i mięso, podczas gdy do zatruć dochodzić może również w wyniku spożycia konserwowanych warzyw, ryb, a nawet grzybów i owoców" - wyjaśnił Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny.

Robisz przetwory? Zachowaj szczególną ostrożność

Aby mieć pewność, że w naszych słoikach nie wytworzą się groźne bakterie, musimy bardzo uważnie podchodzić do procesu wekowania. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego radzi, aby przetwory gotować trzykrotnie. W pierwszym i drugim dniu przez godzinę zaś trzeciego dnia przez pół godziny. Procesu nie da się przyspieszyć. Cykle muszą zostać przeprowadzone w podanych odstępach czasu - są one bowiem zgodne z cyklami życia bakterii.

Warto też wiedzieć, że gotowanie żywności konserwowanej przez 10 minut lub podgrzanie przez pół godziny w temp. 80 stopni, znacznie ograniczy ryzyko zatrucia się jadem kiełbasianym.

Czy to zatrucie? Charakterystyczne objawy

Do objawów zatrucia jadem kiełbasianym zaliczamy nagły spadek samopoczucia, dolegliwości żołądkowe, nudności, problemy z mową i połykaniem, a także trudności z widzeniem. Może też wystąpić senność, zawroty głowy oraz suchość w ustach. Pierwsze symptomy zatrucia występują już po 12 godzinach od zjedzenia produktu z jadem.

Jeżeli mamy podejrzenie zatrucia, natychmiast udajmy się do lekarza lub wezwijmy pogotowie ratunkowe. Taki stan stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia i życia.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Miłość zaczęła się na planie. Teraz wzięli ślub
Miłość zaczęła się na planie. Teraz wzięli ślub
Zrób tak przed położeniem się spać. Rano obudzisz się wypoczęty
Zrób tak przed położeniem się spać. Rano obudzisz się wypoczęty
Piękne imię wymiera. Nikt już nie wybiera go dla córek
Piękne imię wymiera. Nikt już nie wybiera go dla córek
46-letnia Ogórek w młodzieżowej stylizacji. Wyeksponowała brzuch
46-letnia Ogórek w młodzieżowej stylizacji. Wyeksponowała brzuch
"Naturalny Ozempic" zyskuje popularność. Tak ma działać
"Naturalny Ozempic" zyskuje popularność. Tak ma działać
Trafiła do szpitala przez takie spodnie. Teraz mówi, co zdiagnozowano
Trafiła do szpitala przez takie spodnie. Teraz mówi, co zdiagnozowano
Wyrzucasz paragony do kosza na papier? Więcej tak nie rób
Wyrzucasz paragony do kosza na papier? Więcej tak nie rób
Jej mąż jest 16 lat młodszy. Pokazała intymne kadry z wakacji
Jej mąż jest 16 lat młodszy. Pokazała intymne kadry z wakacji
Wrócili z Grecji do Polski. Tak mówią o przeprowadzce
Wrócili z Grecji do Polski. Tak mówią o przeprowadzce
Pij jak najczęściej. Zbija ciśnienie, obniża cholesterol
Pij jak najczęściej. Zbija ciśnienie, obniża cholesterol
Zabrała głos po powrocie męża. "Wiedziałam więcej, niż powinnam"
Zabrała głos po powrocie męża. "Wiedziałam więcej, niż powinnam"
Dodaj łyżkę do jajecznicy. Gordon Ramsay nigdy nie zapomina
Dodaj łyżkę do jajecznicy. Gordon Ramsay nigdy nie zapomina