Uważaj, zanim zjesz. Może grozić śmiertelnym zatruciem
Przygotowywanie własnych przetworów w wielu rodzinach jest wielopokoleniową tradycją. Przy tym procesie trzeba jednak pamiętać o kilku bardzo istotnych szczegółach. W przeciwnym razie po zjedzeniu ogórków czy powideł możemy zatruć się groźną bakterią.
17.06.2024 | aktual.: 17.06.2024 21:55
Przygotowanie przetworów wcale nie jest taką prostą sprawą. Niewłaściwe zabranie się do tego zadania może nas kosztować poważny uszczerbek na zdrowiu. W słoikach może się bowiem wytworzyć bardzo groźna bakteria "Clostridium botulinum" - ta sama, która odpowiada za zatrucie tzw. jadem kiełbasianym.
Jak podaje zdrowie.pap.pl, w Polsce od wielu lat najwięcej zatruć wspomnianym "jadem" odnotowuje się w sezonie letnio-jesiennym. Wszystko przez to, że to właśnie w tym czasie przygotowujemy domowe przetwory. Jak uniknąć najgorszego?
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jad kiełbasiany nie tylko w mięsie
Wspomniana trucizna może pojawić się nie tylko w wyrobach mięsnych, lecz także słoikach z owocami oraz warzywami.
"Nazwa jad kiełbasiany może wprowadzać w błąd, gdyż sugeruje, że przyczyną groźnego, czasem śmiertelnego zatrucia są wyłącznie wędliny i mięso, podczas gdy do zatruć dochodzić może również w wyniku spożycia konserwowanych warzyw, ryb, a nawet grzybów i owoców" - wyjaśnił Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego - Państwowy Zakład Higieny.
Robisz przetwory? Zachowaj szczególną ostrożność
Aby mieć pewność, że w naszych słoikach nie wytworzą się groźne bakterie, musimy bardzo uważnie podchodzić do procesu wekowania. Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego radzi, aby przetwory gotować trzykrotnie. W pierwszym i drugim dniu przez godzinę zaś trzeciego dnia przez pół godziny. Procesu nie da się przyspieszyć. Cykle muszą zostać przeprowadzone w podanych odstępach czasu - są one bowiem zgodne z cyklami życia bakterii.
Warto też wiedzieć, że gotowanie żywności konserwowanej przez 10 minut lub podgrzanie przez pół godziny w temp. 80 stopni, znacznie ograniczy ryzyko zatrucia się jadem kiełbasianym.
Czy to zatrucie? Charakterystyczne objawy
Do objawów zatrucia jadem kiełbasianym zaliczamy nagły spadek samopoczucia, dolegliwości żołądkowe, nudności, problemy z mową i połykaniem, a także trudności z widzeniem. Może też wystąpić senność, zawroty głowy oraz suchość w ustach. Pierwsze symptomy zatrucia występują już po 12 godzinach od zjedzenia produktu z jadem.
Jeżeli mamy podejrzenie zatrucia, natychmiast udajmy się do lekarza lub wezwijmy pogotowie ratunkowe. Taki stan stanowi zagrożenie dla naszego zdrowia i życia.
Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl