Wrzuć do rosołu. Przestanie być mdły i mętny

Rosół
Rosół
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

08.06.2024 16:44, aktual.: 09.06.2024 10:38

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Rosół to jedna z zup uwielbianych przez Polaków. Niektórzy wręcz nie wyobrażają sobie niedzielnego obiadu bez takiego pierwszego dania. Jak przygotować idealnie klarowny rosół? Jest na to bardzo prosty sposób.

Jeżeli tylko jesteśmy wielbicielami rosołu, z pewnością nieraz mierzyliśmy się z tym, że zupa w pewnym momencie zrobiła się mętna. Przez ów proces aromatyczne danie staje się mniej apetyczne.

Istnieją na szczęście sprawdzone sposoby na to, by przywrócić wywarowi pierwotną postać. Jak zatem uratować mętny rosół? Musimy uzbroić się w cierpliwość i zacząć działać krok po kroku.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mętny rosół? Oto możliwe przyczyny

Zacznijmy od tego, dlaczego rosół w ogóle mętnieje. Najczęściej przyczyna jest bardzo prosta - naprawdopodobniej bowiem włożyliśmy do gorącej wody surowe mięso. To powoduje szybkie ścinanie się białka, co przekłada się z kolei na to, że zupa traci przejrzystość. Tzw. szumowiny powstaną też w przypadku gotowania mrożonego mięsa.

Mętnienie rosołu jest w zasadzie normalnym procesem, dlatego trzeba patrzeć na zupę w trakcie gotowania i usuwać wspomniane szumowiny "na bieżąco". Kolejną kwestią jest sam sposób gotowania - jeżeli wykonujemy ten proces za szybko i na za dużym ogniu, bądźmy pewni, że wywar zmętnieje.

Musimy zatem trzymać się kilku zasad: po pierwsze rosół gotujemy kilka godzin, usuwając powstające szumowiny od razu. Po drugie, nie wrzucamy surowego, czy też mrożonego mięsa na gorącą wodę - należy je zalać wyłącznie wodą zimną.

Co zrobić ze zmętniałym rosołem?

Jeżeli spuściliśmy na chwilę rosół z oka i szumowiny i tak powstały, trzeba podjąć odpowiednie kroki. Jak przywrócić klarowność bez utraty smaku? Okazuje się, że potrzebujemy do tego kilka kostek lodu. Kiedy wrzucimy je do garnka, zupa automatycznie się schłodzi, a tłuszcz i wszelkie zanieczyszczenia przyczepią się do lodu, dzięki czemu z łatwością je usuniemy.

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
kuchniazupyrosół