LudzieSchabowe, że palce lizać. Ta marynata zmienia postać rzeczy

Schabowe, że palce lizać. Ta marynata zmienia postać rzeczy

Kotlety schabowe przez wiele osób są uważane za nasze narodowe, popisowe danie. W sporej części domów nie ma niedzieli bez obiadu z tym rodzajem mięsa w roli głównej. Jak sprawić, żeby były jeszcze smaczniejsze?

Lepszego schabowego nie jadłeś
Lepszego schabowego nie jadłeś
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | TOMASZ TRULKA FOTOGRAFIA

Kotlety schabowe są jednym z ulubionych dań Polaków. Podawane z ziemniakami i surówką stały się wręcz symbolem rodzimej kuchni. Jednak schabowy schabowemu nierówny - znajdziemy wiele przepisów, które delikatnie różnią się sposobem przygotowania tego przysmaku.

Jeżeli chcesz wypróbować klasyki w nieco innym wydaniu, służymy pomocą. Jeden trik sprawi, że schabowy będzie jeszcze bardziej soczysty. Już na sam zapach obiadu, zacznie nam ciec ślinka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Z tym przepisem przygotujesz delikatne i mega soczyste kotlety w śląskim wydaniu

Najlepszy przepis na schabowego - ta marynata nie ma sobie równych

Smak "zwykłego" kotleta schabowego można szybko odmienić, dzięki przyrządzeniu specjalnej marynaty. Tak przygotowane mięso będzie miękkie i soczyste. Pamiętajmy, aby będąc w sklepie wybrać chudy schab wieprzowy. W ten sposób przygotowana z niego potrawa będzie nadal bogata w białko, ale z mniejszą zawartością tłuszczu.

Przygotowanie

Składniki:

  • 400 g chudego schabu wieprzowego;
  • łyżeczka kminu rzymskiego;
  • trzy owoce jałowca;
  • trzy ziarna ziela angielskiego;
  • ok. pół łyżeczki granulowanego czosnku i taka sama ilość pieprzu oraz soli;
  • łyżeczka rozmarynu;
  • dwa liście laurowe;
  • bułka tarta, mąka oraz jajko do panierki;
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie

Zacznij od utarcia w moździerzu jałowca, ziela angielskiego i kminu rzymskiego, a następnie umieść te składniki w misce, gdzie zrobisz marynatę. Do tego samego pojemnika dodaj sól i dokładnie wymieszaj składniki.

Kolejnym etapem jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Pokrój schab na kotlety, tak, aby miały ok. dwa cm grubości. Przykryj je folią spożywczą i rozbij tłuczkiem. Następnie każdego kotleta dokładnie natrzyj marynatą. Ustaw "wieżyczkę" z przygotowanych produktów, wkładając między mięso liście laurowe. Wówczas umieść tak przygotowane kotlety w lodówce na minimum na godzinę. Wyjmij je ok. pół godziny przed planowanym smażeniem, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.

Kiedy zabierzesz się do obróbki termicznej, rozgrzej patelnię, a w międzyczasie zapanieruj mięso. Pierwszym krokiem będzie umieszczenie kotletów w mące, drugim - w rozbełtanym jajku, trzecim - w bułce tartej. Następnie smaż tak, aby z każdej strony kotlety przybrały złocisty kolor.

Podawaj z ulubionymi dodatkami np. gotowymi ziemniakami i tradycyjną surówką z marchewki.

Smacznego!

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (5)