Schabowe, że palce lizać. Ta marynata zmienia postać rzeczy
Kotlety schabowe przez wiele osób są uważane za nasze narodowe, popisowe danie. W sporej części domów nie ma niedzieli bez obiadu z tym rodzajem mięsa w roli głównej. Jak sprawić, żeby były jeszcze smaczniejsze?
Kotlety schabowe są jednym z ulubionych dań Polaków. Podawane z ziemniakami i surówką stały się wręcz symbolem rodzimej kuchni. Jednak schabowy schabowemu nierówny - znajdziemy wiele przepisów, które delikatnie różnią się sposobem przygotowania tego przysmaku.
Jeżeli chcesz wypróbować klasyki w nieco innym wydaniu, służymy pomocą. Jeden trik sprawi, że schabowy będzie jeszcze bardziej soczysty. Już na sam zapach obiadu, zacznie nam ciec ślinka.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Z tym przepisem przygotujesz delikatne i mega soczyste kotlety w śląskim wydaniu
Najlepszy przepis na schabowego - ta marynata nie ma sobie równych
Smak "zwykłego" kotleta schabowego można szybko odmienić, dzięki przyrządzeniu specjalnej marynaty. Tak przygotowane mięso będzie miękkie i soczyste. Pamiętajmy, aby będąc w sklepie wybrać chudy schab wieprzowy. W ten sposób przygotowana z niego potrawa będzie nadal bogata w białko, ale z mniejszą zawartością tłuszczu.
Przygotowanie
Składniki:
- 400 g chudego schabu wieprzowego;
- łyżeczka kminu rzymskiego;
- trzy owoce jałowca;
- trzy ziarna ziela angielskiego;
- ok. pół łyżeczki granulowanego czosnku i taka sama ilość pieprzu oraz soli;
- łyżeczka rozmarynu;
- dwa liście laurowe;
- bułka tarta, mąka oraz jajko do panierki;
- tłuszcz do smażenia.
Przygotowanie
Zacznij od utarcia w moździerzu jałowca, ziela angielskiego i kminu rzymskiego, a następnie umieść te składniki w misce, gdzie zrobisz marynatę. Do tego samego pojemnika dodaj sól i dokładnie wymieszaj składniki.
Kolejnym etapem jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Pokrój schab na kotlety, tak, aby miały ok. dwa cm grubości. Przykryj je folią spożywczą i rozbij tłuczkiem. Następnie każdego kotleta dokładnie natrzyj marynatą. Ustaw "wieżyczkę" z przygotowanych produktów, wkładając między mięso liście laurowe. Wówczas umieść tak przygotowane kotlety w lodówce na minimum na godzinę. Wyjmij je ok. pół godziny przed planowanym smażeniem, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.
Kiedy zabierzesz się do obróbki termicznej, rozgrzej patelnię, a w międzyczasie zapanieruj mięso. Pierwszym krokiem będzie umieszczenie kotletów w mące, drugim - w rozbełtanym jajku, trzecim - w bułce tartej. Następnie smaż tak, aby z każdej strony kotlety przybrały złocisty kolor.
Podawaj z ulubionymi dodatkami np. gotowymi ziemniakami i tradycyjną surówką z marchewki.
Smacznego!
Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl