LudzieSchabowe, że palce lizać. Ta marynata zmienia postać rzeczy

Schabowe, że palce lizać. Ta marynata zmienia postać rzeczy

Kotlety schabowe przez wiele osób są uważane za nasze narodowe, popisowe danie. W sporej części domów nie ma niedzieli bez obiadu z tym rodzajem mięsa w roli głównej. Jak sprawić, żeby były jeszcze smaczniejsze?

Lepszego schabowego nie jadłeś
Lepszego schabowego nie jadłeś
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | TOMASZ TRULKA FOTOGRAFIA

23.05.2024 | aktual.: 23.05.2024 11:27

Kotlety schabowe są jednym z ulubionych dań Polaków. Podawane z ziemniakami i surówką stały się wręcz symbolem rodzimej kuchni. Jednak schabowy schabowemu nierówny - znajdziemy wiele przepisów, które delikatnie różnią się sposobem przygotowania tego przysmaku.

Jeżeli chcesz wypróbować klasyki w nieco innym wydaniu, służymy pomocą. Jeden trik sprawi, że schabowy będzie jeszcze bardziej soczysty. Już na sam zapach obiadu, zacznie nam ciec ślinka.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Najlepszy przepis na schabowego - ta marynata nie ma sobie równych

Smak "zwykłego" kotleta schabowego można szybko odmienić, dzięki przyrządzeniu specjalnej marynaty. Tak przygotowane mięso będzie miękkie i soczyste. Pamiętajmy, aby będąc w sklepie wybrać chudy schab wieprzowy. W ten sposób przygotowana z niego potrawa będzie nadal bogata w białko, ale z mniejszą zawartością tłuszczu.

Przygotowanie

Składniki:

  • 400 g chudego schabu wieprzowego;
  • łyżeczka kminu rzymskiego;
  • trzy owoce jałowca;
  • trzy ziarna ziela angielskiego;
  • ok. pół łyżeczki granulowanego czosnku i taka sama ilość pieprzu oraz soli;
  • łyżeczka rozmarynu;
  • dwa liście laurowe;
  • bułka tarta, mąka oraz jajko do panierki;
  • tłuszcz do smażenia.

Przygotowanie

Zacznij od utarcia w moździerzu jałowca, ziela angielskiego i kminu rzymskiego, a następnie umieść te składniki w misce, gdzie zrobisz marynatę. Do tego samego pojemnika dodaj sól i dokładnie wymieszaj składniki.

Kolejnym etapem jest odpowiednie przygotowanie mięsa. Pokrój schab na kotlety, tak, aby miały ok. dwa cm grubości. Przykryj je folią spożywczą i rozbij tłuczkiem. Następnie każdego kotleta dokładnie natrzyj marynatą. Ustaw "wieżyczkę" z przygotowanych produktów, wkładając między mięso liście laurowe. Wówczas umieść tak przygotowane kotlety w lodówce na minimum na godzinę. Wyjmij je ok. pół godziny przed planowanym smażeniem, aby ogrzały się do temperatury pokojowej.

Kiedy zabierzesz się do obróbki termicznej, rozgrzej patelnię, a w międzyczasie zapanieruj mięso. Pierwszym krokiem będzie umieszczenie kotletów w mące, drugim - w rozbełtanym jajku, trzecim - w bułce tartej. Następnie smaż tak, aby z każdej strony kotlety przybrały złocisty kolor.

Podawaj z ulubionymi dodatkami np. gotowymi ziemniakami i tradycyjną surówką z marchewki.

Smacznego!

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (5)