Używasz takich przyborów kuchennych? Szybko wyrzuć do kosza
Ekspertka ostrzega przed używaniem czarnych, plastikowych akcesoriów kuchennych. Mogą one uwalniać szkodliwe substancje, które przenikają do naszego organizmu. Zaleca wybór narzędzi, które od lat wybierały nasze babcie.
27.11.2024 17:00
Sylwia Panek jest znana w sieci pod pseudonimem "wzdrowymdomu". Na Instagramie obserwuje ją ponad 120 tys. osób. Chemiczka i influencerka w jednym ze wpisów przestrzega przed używaniem czarnych plastikowych akcesoriów, często używanych w kuchni podczas przyrządzania posiłków. Ekspertka tłumaczy, że plastikowe przybory kuchenne mogą być źródłem szkodliwych substancji, takich jak ftalany i bisfenole, które mogą przenikać do żywności.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Lepiej pozbądź się czarnych akcesoriów kuchennych
Czarne przybory kuchenne m.in. chochle, łopatki, szpatułki czy łyżki są szczególnie niebezpieczne dla naszego zdrowia. Ciemny barwnik użyty do ich produkcji pod wpływem wysokiej temperatury może uwalniać niebezpieczne toksyny. Nawet jeśli nie widać tego gołym okiem, mikroplastik i inne zanieczyszczenia mogą przedostawać się do potraw podczas gotowania. Sylwia Panek ostrzega swoich obserwatorów i wyjaśnia, że nawet nowo zakupione przedmioty stanowią zagrożenie.
"Nawet jeśli twoja plastikowa łopatka nie ma takich zniszczeń jak ta na filmie to i tak się jej pozbądź. To, że nie widzisz uszkodzenia nie znaczy, że drobinki plastiku nie przechodzą do twojego jedzenia. Jeśli plastikowe akcesoria mają kontakt z jedzeniem w wysokiej temperaturze to na pewno dochodzi do migracji - ostrzega.
Ekspertka zaleca wymianę plastikowych narzędzi kuchennych na drewniane, stalowe lub emaliowane, które są zdecydowanie zdrowsze dla naszego organizmu i bardziej ekologiczne. "Obok plastikowej łopatki za 3 zł w sklepach leżą zazwyczaj drewniane łopatki za 3 zł. (...) Chochle polecam stalowe lub emaliowane" - podkreśla.
Deska do krojenia? Byle nie z plastiku
Panek zwraca szczególną uwagę na deskę kuchenną. Ta, wykonana ze sztucznego tworzywa, szybciej ulega zniszczeniu. W mikroszczelinach powstałych podczas nacięć nożem, mogą rozwijać się bakterie. Może także uwalniać drobne cząsteczki plastiku do jedzenia. Ekspertka radzi, by zaopatrzyć się w deskę drewnianą, kamienną lub szklaną.
"Deskę do krojenia też polecam wymienić na drewnianą, a jak często jecie mięso lub ryby to higieniczniejsza będzie kamienna lub szklana. (...) A co do drewna, oczywiście trzeba wiedzieć jak o nie prawidłowo dbać, aby nam jak najdłużej służyło" - zaznacza.
Czytaj także: Dodaj dwie łyżki. Mielone wyjdą, że palce lizać
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl