Opóźnia procesy starzenia. W PRL‑u jedzono go na potęgę
Chcesz zgubić kilka nadprogramowych kilogramów? Sięgnij po owoc, który pojawia się na straganach już w czerwcu. Dostarczy wielu cennych składników odżywczych i przyśpieszy proces spalania tłuszczu. W PRL-u jedzono go na potęgę.
16.06.2024 | aktual.: 17.06.2024 08:55
Szczupła i wysportowana sylwetka to marzenie wielu z nas. Chcąc zgubić kilka nadprogramowych kilogramów, szukamy prostych rozwiązań, które ułatwią nam proces odchudzania. W aptekach znajdziesz mnóstwo suplementów diety, znanych też jako "spalacze tłuszczu".
Przyjmowanie ich bez konsultacji z lekarzem może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi. Tymczasem okazuje się, że pewien owoc działa lepiej niż apteczny wspomagacz. Na przełomie czerwca i lipca znajdziesz go na każdym straganie. W PRL-u jedzono go na potęgę.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Czytaj także: Zaparz i wypij. Efekty zauważysz gołym okiem
Włącz agrest do codziennej diety. Przyśpieszysz odchudzanie
Dieta to podstawa odchudzania. Powinna być dopasowana do naszych indywidualnych preferencji i potrzeb organizmu. Pod żadnym pozorem nie powinniśmy się głodzić. To bardzo ważne, bowiem za mała ilość kalorii prowadzi do efektu "jojo" po zakończeniu diety.
Jeśli chcesz zgubić kilka kilogramów, zacznij od zmiany nawyków żywieniowych. Jedz co najmniej 5 małych posiłków dziennie co 3-4 godziny. Zadbaj o to, aby było w nich dużo białka i błonnika. Pij dużo wody. Postaraj się nie przekraczać swojego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Pamiętaj o ruchu. Wystarczy godzina energicznego spaceru dziennie, aby waga poszła w dół.
Chcesz przyśpieszyć ten proces? Włącz agrest do codziennej diety. W PRL-u jedzono go w naprawdę dużych ilościach. W niewielkim owocu skrywa się mnóstwo witaminy C, a także kwas elagowy i kumarynowy. To bardzo silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Zapobiegają rozwojowi poważnych chorób i spowalniają proces starzenia się organizmu.
To jeszcze nie koniec jego niezwykłych właściwości. Agrest to źródło błonnika. Ten składnik usprawnia pracę układu pokarmowego. Zapobiega wzdęciom i zaparciom. Wspomaga szybszą przemianę materii, a co za tym idzie, spalanie tłuszczu. Możesz jeść go bez wyrzutów sumienia, bowiem w 100 g owoców znajdują się zaledwie 44 kalorie.
Jedz bez żadnych dodatków. Dostarczysz sobie cennych witamin
Sezon na agrest zaczyna się już w czerwcu i trwa nawet do września. W zależności od stopnia dojrzałości, owoce mogą być słodkie lub kwaśne. Można wykorzystać je do przygotowania lemoniady, dżemu czy konfitury, jednak najlepiej spożywać je na świeżo. Obróbka termiczna pozbawia je dużej ilości cennych składników odżywczych.
Czytaj także: Dodaj do ciepłej wody i wypij. Kilogramy będą znikać
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl