Opóźnia procesy starzenia. W PRL‑u jedzono go na potęgę

W PRL-u jedzono go na potęgę. Przyśpiesza odchudzanie
W PRL-u jedzono go na potęgę. Przyśpiesza odchudzanie
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | kubowa1

16.06.2024 16:44, aktual.: 17.06.2024 08:55

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Chcesz zgubić kilka nadprogramowych kilogramów? Sięgnij po owoc, który pojawia się na straganach już w czerwcu. Dostarczy wielu cennych składników odżywczych i przyśpieszy proces spalania tłuszczu. W PRL-u jedzono go na potęgę.

Szczupła i wysportowana sylwetka to marzenie wielu z nas. Chcąc zgubić kilka nadprogramowych kilogramów, szukamy prostych rozwiązań, które ułatwią nam proces odchudzania. W aptekach znajdziesz mnóstwo suplementów diety, znanych też jako "spalacze tłuszczu".

Przyjmowanie ich bez konsultacji z lekarzem może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi. Tymczasem okazuje się, że pewien owoc działa lepiej niż apteczny wspomagacz. Na przełomie czerwca i lipca znajdziesz go na każdym straganie. W PRL-u jedzono go na potęgę.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Włącz agrest do codziennej diety. Przyśpieszysz odchudzanie

Dieta to podstawa odchudzania. Powinna być dopasowana do naszych indywidualnych preferencji i potrzeb organizmu. Pod żadnym pozorem nie powinniśmy się głodzić. To bardzo ważne, bowiem za mała ilość kalorii prowadzi do efektu "jojo" po zakończeniu diety.

Jeśli chcesz zgubić kilka kilogramów, zacznij od zmiany nawyków żywieniowych. Jedz co najmniej 5 małych posiłków dziennie co 3-4 godziny. Zadbaj o to, aby było w nich dużo białka i błonnika. Pij dużo wody. Postaraj się nie przekraczać swojego dziennego zapotrzebowania na kalorie. Pamiętaj o ruchu. Wystarczy godzina energicznego spaceru dziennie, aby waga poszła w dół.

Chcesz przyśpieszyć ten proces? Włącz agrest do codziennej diety. W PRL-u jedzono go w naprawdę dużych ilościach. W niewielkim owocu skrywa się mnóstwo witaminy C, a także kwas elagowy i kumarynowy. To bardzo silne przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki. Zapobiegają rozwojowi poważnych chorób i spowalniają proces starzenia się organizmu.

To jeszcze nie koniec jego niezwykłych właściwości. Agrest to źródło błonnika. Ten składnik usprawnia pracę układu pokarmowego. Zapobiega wzdęciomzaparciom. Wspomaga szybszą przemianę materii, a co za tym idzie, spalanie tłuszczu. Możesz jeść go bez wyrzutów sumienia, bowiem w 100 g owoców znajdują się zaledwie 44 kalorie.

Jedz bez żadnych dodatków. Dostarczysz sobie cennych witamin

Sezon na agrest zaczyna się już w czerwcu i trwa nawet do września. W zależności od stopnia dojrzałości, owoce mogą być słodkie lub kwaśne. Można wykorzystać je do przygotowania lemoniady, dżemu czy konfitury, jednak najlepiej spożywać je na świeżo. Obróbka termiczna pozbawia je dużej ilości cennych składników odżywczych.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Materiały WP
Materiały WP© Materiały własne
Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (14)
Zobacz także