FitnessWątroba – słaby punkt kobiecy

Wątroba – słaby punkt kobiecy

Wątroba – słaby punkt kobiecy
Źródło zdjęć: © sxc.hu
22.10.2010 13:46, aktualizacja: 08.11.2010 11:48

Przez wątrobę przechodzi wszystko, co spożywamy. Działa ona niczym filtr i nawet najmniejszy posiłek może mieć na nią pozytywny lub negatywny wpływ. Szczególnie szkodzą jej dodatkowe kilogramy i alkohol, na który wątroba kobiet jest aż 5 razy mniej odporna niż mężczyzn. Pozwól jej odpocząć, nie zmuszaj do nadmiernego wysiłku, aby nie mieć z nią w przyszłości problemów.

Przez wątrobę przechodzi wszystko, co spożywamy. Działa ona niczym filtr i nawet najmniejszy posiłek może mieć na nią pozytywny lub negatywny wpływ. Szczególnie szkodzą jej dodatkowe kilogramy i alkohol, na który wątroba kobiet jest aż 5 razy mniej odporna niż mężczyzn. Pozwól jej odpocząć, nie zmuszaj do nadmiernego wysiłku, aby nie mieć z nią w przyszłości problemów.

Często skarżymy się na nią po zjedzeniu zbyt tłustego lub zbyt obfitego posiłku. Tymczasem wątroba nie boli, gdyż narząd ten nie jest unerwiony, a dolegliwości pochodzą z jelit lub pęcherzyka żółciowego. Wątroba to bardzo ważny narząd porównywany do medycznego laboratorium.

Zachodzi w niej ponad 5 tysięcy różnorodnych reakcji chemicznych. Wątroba między innymi kontroluje równowagę hormonalną, dba o paliwo energetyczne dla wszystkich procesów życiowych zachodzących w naszym ciele, produkuje związki chroniące przed chorobami. Dlatego tak ważne jest, aby o nią dbać.

Co szkodzi wątrobie?

Najbardziej znanym wrogiem wątroby jest alkohol. Zazwyczaj wydaje się nam, że problem dotyczy w przeważającej mierze mężczyzn, tymczasem wątroba kobiet jest na niego aż pięć razy mniej odporna. Aby alkohol zniszczył wątrobę u mężczyzny trzeba niekiedy nawet 20 lat, tymczasem u kobiety wystarczy 4-5 lat regularnego picia!

Badania naukowe dowiodły, że organizm kobiety wytwarza mniej enzymów przerabiających alkohol, na dodatek są one słabsze. Wszystko to sprawia, że regularne picie alkoholu wywiera dużo bardziej negatywne skutki na wątrobę kobiety niż mężczyzny. Innym wrogiem wątroby jest też nadmiar kalorii, które dostarczamy na co dzień.

Nadwyżka tłuszczu gromadzi się w wątrobie i wyrządza w niej szkody. Gdy wątroba źle pracuje, przyczynia się do odkładania tłuszczu w pasie, nasila cellulit, podnosi ciśnienie, powoduje huśtawkę nastrojów. Wrogiem jej jest kofeina, cukier, tłuszcze trans (utwardzane oleje roślinne) i niektóre lekarstwa, np. hormonalna terapia zastępcza i paracetamol.

Jak ją kontrolować?

Raz w roku zrób próby wątrobowe (oznaczenie m.in. poziomu bilirubiny – głównego barwnika żółci, niektórych białek i enzymów). To proste badanie laboratoryjne, które pozwala sprawdzić poziom enzymów zawartych w komórkach wątroby. Podwyższony poziom wymaga konsultacji lekarskiej.

Może bowiem sygnalizować, że cierpisz na jedną z poważnych chorób. Należą do nich: przewlekłe zapalenie wątroby wywołane przez wirusy B i C, stłuszczenie wątroby spowodowane otyłością, zaburzeniami gospodarki tłuszczowej, cukrzycą czy nadużywaniem alkoholu, a także uszkodzenia wątroby lekami (szczególnie przeciwzapalnymi i hormonami).

Jak ulżyć wątrobie?

Aby poprawić jej funkcjonowanie, zadbaj o odpowiednią dietę. Jedz 5 razy dziennie: śniadanie do dwóch godzin po przebudzeniu, a kolację – 3 godziny przed snem. Posiłki nie powinny być zbyt obfite, a każdy kęs jedz powoli i dokładnie przeżuwaj. Zadbaj, aby Twoja dieta była bogata w białko, ale wybieraj chude mięso i ryby. Najlepsze będą gotowane na parze, duszone w sosie własnym lub pieczone w folii.

Ogranicz spożycie sodu: nie dosalaj potraw i zrezygnuj z żywności wysoko przetworzonej. Uważaj na cukier. Jego nadmierna ilość (ponad 7 dag) sprzyja stłuszczeniu wątroby. Jeśli nie możesz oprzeć się deserowi – staraj się go zjeść w pierwszej połowie dnia. Spośród warzyw wybieraj zdrowe dla wątroby: marchew, brokuły, buraki. Staraj się je przygotowywać na parze.

Owoce najlepiej spożywać w formie musów lub świeżo wyciskanych soków. Zrezygnuj z drakońskich diet odchudzających. Nie jest dla wątroby dobre, gdy tracisz więcej niż 2 kilogramy w miesiącu. Wzbogać swoją codzienną dietę o błonnik. Przyśpiesza on przejście pokarmu przez jelita, dzięki czemu część toksyn zostaje szybciej wydalona.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (2)
Zobacz także