Węglowodany, z których nie warto rezygnować nawet na diecie
Nie rezygnuj z tych produktów
None
Węglowodany znajdują się na początku listy zakazanych składników osób na diecie. W pogodni za szczupłą sylwetką wyrzucamy z menu wszystkie produkty, które zazwyczaj dawały nam tzw. "powera", by po jakimś czasie opaść z sił i poczuć nieodpartą pokusę sięgnięcia po coś słodkiego. Aby uniknąć skutków diety eliminacyjnej, lepiej zrezygnujmy z jedzenia cukrów prostych, a spośród źródeł cukrów złożonych, wybierzmy te najzdrowsze i przynoszące najwięcej korzyści dla osób dbających o linię.
Kukurydza
Żółte ziarno zyskało złą reputację, ze względu na to, że sięgamy po produkt z puszki, wzbogacony o sól, cukier i konserwanty. Jednak kukurydza sama w sobie zawiera dużo błonnika oraz cenne pierwiastki (m.in. potas, żelazo, wapń i magnez). Ze względu na obecność selenu, któremu towarzyszy witamina E, warzywo to ma duże znaczenie w profilaktyce chorób nowotworowych. Z nasion tłoczy się olej kukurydziany, który ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi.
Kukurydzę najzdrowiej jest gotować w lekko osolonej wodzie, piec w folii lub grillować.
Na podst. shineyahoo.com (mtr/sr), kobieta.wp.pl