Wino i czekolada sprawiają, że wyglądamy młodziej? Przełomowe wyniki badań
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Dobra wiadomość dla miłośników "zestawu miłości", czyli czerwonego wina i czekolady. Najnowsze badania wskazują, że w obu tych produktach znajdują się substancje, które sprawiają, że dłużej wyglądamy młodo.
Naukowcy odkryli, że zarówno czekolada, jak i czerwone wino, pomagają "odmłodzić" komórki naszego ciała – sprawić, że nie tylko wyglądają na młodsze, ale również zaczynają funkcjonować jak młode komórki.
By to sprawdzić, zespół naukowców z Exeter University w Wielkiej Brytanii zaaplikował związki chemiczne zwane flawonoidami, znajdowane w czerwonym winie, ciemnej czekoladzie, czerwonych winogronach czy jagodach, do komórek, by sprawdzić, jak na nie reagują. Flawonoidy znane są z właściwości przeciwutleniających i przeciwzapalnych.
W ciągu zaledwie kilku godzin komórki zaczęły się dzielić, a nich telomery wydłużać. Telomery, zwane również "wskaźnikami wieku", to małe zaślepki, znajdujące nie na krańcach naszych chromosomów. Ich zadaniem jest utrzymanie naszego DNA w stanie nienaruszonym. Długość telomerów świadczy o wieku biologicznym człowieka, gdyż z upływem lat telomery stają się coraz krótsze.
Naukowcy mają nadzieję, że wyniki ich badań, które zostały opublikowane w "BMJ Cell Biology", przysłużą się do opracowania skutecznych sposobów zapobiegania starzeniu.
Już wcześniej badacze zwracali uwagę na korzyści płynące z umiarkowanego picia czerwonego wina. Wskazuje się między innymi na to, że przyjmowane w niewielkich ilościach zmniejsza ryzyko chorób serca. Zanim sięgniemy po kolejny kieliszek, pamiętajmy jednak, że każdy organizm reaguje na alkohol trochę inaczej i nie ma czegoś takiego, jak "bezpieczna" dawka dla każdego.