Wino z ryżu. Jak samodzielnie zrobić japoński trunek? Skorzystaj z prostego przepisu
Wino z ryżu to tradycyjny napój alkoholowy, ale znacznie mocniejszy od klasycznych win na bazie winogron. Możesz go dostać w sklepach z trunkami, lecz istnieje przepis, dzięki któremu własnoręcznie przygotujesz ten popularny alkohol. Instrukcja wykonania jest prosta, z kolei składniki są ogólnie dostępne, więc z łatwością stworzysz wino z ryżu.
30.09.2020 12:34
Wino ryżowe mimo mniejszej popularności niż klasyczne wina, ma wielu zwolenników. Jednym z głównych czynników przemawiających na jego korzyść jest brak sezonowości. W końcu potrzebne składniki znajdziesz zawsze i wszędzie, a dzięki temu wino z ryżu przygotujesz w dogodnym momencie. Jak przygotować trunek? Odpowiedź czeka niżej.
Wino z ryżu – jak je pić?
Tradycyjne wino ryżowe wytwarza się do dzisiaj z kleistego ryżu oraz spożywa na ciepło. Może mieć bardzo różną zawartość alkoholu i podobnie jak wino z winogron, może mieć wytrawny, półsłodki albo deserowy smak. Wino ryżowe podaje się w drewnianych filiżankach. Do dzisiaj w samej tylko Japonii produkuje się ponad 10 tysięcy różnych rodzajów tego wina, dzięki czemu trunek staje się popularny także poza krajami azjatyckimi.
Wino z ryżu – składniki i sprzęt
Składniki do wina ryżowego:
- 18,5 litra wody;
- 5 kg ryżu;
- 4 kg cukru;
- 125 g kwasku cytrynowego;
- 50 dag rodzynek;
- 10 g pożywki;
- drożdże winne;
- przyprawy (według uznania) – ziele angielskie, goździki, cukier waniliowy, gałka muszkatołowa, tymianek, bazylia, cynamon, czarny pieprz czy kurkuma.
Potrzebny sprzęt:
- gąsior (minimum piętnastolitrowy);
- korek z rurką fermentacyjną;
- gumowy wężyk do ściągania win;
- plastikowy lejek;
- szklane butelki.
Wino z ryżu – jak przygotować matkę drożdżową?
Drożdże są kluczowe przy fermentacji, dzięki czemu można przygotować szczepionkę zwaną matką drożdżową. W temperaturze około 28 stopni zacznie ona fermentować po 2 dobach. Instrukcja:
- szklaną butelkę o pojemności 0,5 litra wypełnij wodą do ¾ wysokości, dodaj 2 łyżeczki cukru i wymieszaj;
- dodaj pożywkę do drożdży winiarskich;
- ponownie wymieszaj i zatkaj korkiem z waty – odstaw w ciepłe miejsce i mieszaj 2 razy dziennie;
- gdy po 2 dniach zacznie fermentować, wlej zawartość do wina.
Wino z ryżu – jak je przygotować?
Chcąc przygotować wino z ryżu, musisz uzbroić się w cierpliwość i krok po kroku wykonywać poniższe wskazówki. Przepis na wino ryżowe:
- surowy ryż dokładnie opłucz;
- do podgrzanej wody stopniowo dodawaj cukier (aż się rozpuści), następnie wsyp kwasek cytrynowy i przestudź do temperatury pokojowej;
- wsyp ryż do gąsiora, dodaj sparzone rodzynki i przyprawy – zalej syrop z cukru, dodaj pożywkę i przygotowaną wcześniej matkę drożdżową;
- dobrze wymieszaj, szczelnie zamknij korkiem z rurką i codziennie poruszaj naczyniem;
- po 5 dniach dodaj 3 kg cukru rozpuszczonego w 3 litrach wody.
W trakcie fermentacji wino z ryżu musi stać w pomieszczeniu powyżej 20 stopni. Przez kolejne 3-4 tygodnie intensywnie potrząsaj gąsiorem. Po 12 tygodniach można rozlać je do butelek i pozostawić do leżakowania.