Wiosenne dolegliwości
Początek wiosny to czas, gdy odzywają się wiosenne dolegliwości, typowe dla tej pory roku. Jak się im nie dać i bez przeszkód cieszyć się wiosną?
07.04.2010 | aktual.: 13.05.2010 18:44
Początek wiosny to czas, gdy odzywają się wiosenne dolegliwości, typowe dla tej pory roku. Jak się im nie dać i bez przeszkód cieszyć się wiosną?
Nie daj się przesileniu
Czujesz się rozdrażniona i osłabiona? Szybciej się męczysz, chociaż jeszcze niedawno miałaś dobrą kondycję? Wszystko to mogą być objawy wiosennego przesilenia. Na skutek zmiany pory roku zmienia się również sposób funkcjonowania układu krążenia, tętno, częstość oddychania oraz poziom hormonów, które wpływają na nastrój. Nasz organizm potrzebuje aż 2-3 tygodnie, aby przystosować się do nowego, wiosenno – letniego rytmu.
Jak walczyć z wiosennym przesileniem? Zacznij od zmiany swoich zimowych przyzwyczajeń. Sprzymierzeńcem będzie ruch na świeżym powietrzu. Korzystaj z pierwszych promieni wiosennego słońca i wybierz się na spacer. Słońce podnosi odporność, a także łagodzi objawy depresji. Zadbaj o odpowiednią dietę. Powinny się w niej znaleźć warzywa i owoce (m.in. marchew, szpinak, brokuły, cytrusy).
Bogate w witaminy (zwłaszcza E i z grupy B) oraz minerały (np. selen, żelazo) są orzechy i ziarna. Twoją odporność wzmocnią też kwasy omega 3 (dostarczą ich tłuste morskie ryby, olej lniany). Wzmocnieniu służy też wypoczynek, sen i aktywność fizyczna. Wigoru dodadzą aromaterapeutyczne kąpiele z dodatkiem olejków tatarakowego, sosnowego lub miętowego.
Stop infekcjom
Uwaga na falę wirusowych infekcji górnych dróg oddechowych. Częste zmiany temperatur dodatkowo sprzyjają rozwojowi infekcji. Zbyt szybko żegnamy się z czapkami i szalikami, zaczynamy się lżej ubierać, a przy zmianach temperatury łatwo o wychłodzenie. Bakterie i wirusy przenikając przez błonę śluzową, atakują w pierwszej kolejności nos, gardło i krtań. Aby nie dopuścić do infekcji, trzeba wzmocnić nasz organizm. W miarę możliwości staraj się unikać miejsc, gdzie przebywa dużo przeziębionych osób. Wietrz pomieszczenia, w których przebywasz. Staraj się dobrze odżywiać, dzięki czemu dodasz siły swojemu organizmowi. Możesz też wspomagać odporność preparatami m.in. z jeżówką (echinacea), żeń-szeniem, spiruliną.
Uwaga na wrzody
Na początku wiosny u wielu osób odzywa się choroba wrzodowa żołądka. Winę za to ponoszą bakterie Helicobacter pylori. Wczesną wiosną są one szczególnie aktywne. Szybko się wtedy rozmnażają, przez co objawy choroby są najsilniejsze właśnie o tej porze roku. Jeśli objawy choroby są szczególnie dotkliwe, nie obejdzie się bez wizyty u lekarza, który przepisze stosowne medykamenty.
Warto też zmodyfikować dietę, dzięki czemu złagodzisz objawy choroby. Zrezygnuj z potraw ciężkostrawnych, tłustych i smażonych, a także kawy, mocnej herbaty, alkoholu oraz słodyczy, w tym głównie czekolady. Potrawy te zwiększają wydzielanie soku żołądkowego. Zrezygnuj z ostrych przypraw, kiszonek i marynat.
Pamiętaj, aby jeść częściej, ale porcje nie mogą być obfite. Między posiłkami pij napar z siemienia lnianego (łyżkę nasion zalewa się szklanką wrzątku, przykrywa i odstawia na 15 minut albo gotuje na wolnym ogniu). Pomocne w leczeniu przykrych objawów są również leki powszechnie dostępne w aptekach bez recepty skutecznie neutralizujące kwas żołądkowy i łagodzące bóle.
Problemy z cerą
Wczesną wiosną nasilają się objawy trądziku różowatego. Zaczerwienienie pojawia się pod wpływem stresu i emocji na nosie, czole, policzkach i brodzie. W ostrej fazie przybiera postać grudek i krostek. Jeśli choroba jest zaawansowana – skorzystaj z porady dermatologa, który zaproponuje odpowiednie leki. By zmniejszyć objawy, unikaj ostrych przypraw, kawy, alkoholu oraz sauny i gorących kąpieli.
Do codziennej pielęgnacji używaj kremów obkurczające naczynka krwionośne z korzeniem lukrecji, rutyną czy z witaminą C.