Wiosna na stole
Wielkanocny stół jest w trakcie tych kilku wiosennych dni najważniejszym miejscem w domu. Gromadzi przy sobie całą rodzinę, daje chwilę wytchnienia od codzienności. Dlatego właśnie musi być piękny, kwitnący i radosny.
01.04.2007 | aktual.: 01.05.2016 22:07
Taki świąteczny stół zachęca do tego, by przy nim usiąść i w spokojnej rodzinnej atmosferze spędzić kilka chwil. Suto zastawiony jest najlepszą sceną dla kulinarnych popisów pani domu. Idealną oprawą natomiast do wielkanocnych potraw: słodkich mazurków, aromatycznego żurku, kolorowych pisanek jest... wiosna. Tak jak na niebie pojawiają się słoneczne promyki - pierwsze oznaki wiosny, a na targach i straganach malowniczo kwitną pierwsze wiosenne kwiaty, tak też na naszym wielkanocnym stole nie powinno zabraknąć tej aury.
Nie bójmy się kolorów
Tradycyjną już biel świątecznych obrusów czy śniadaniowej zastawy warto w tym roku złamać intensywnymi żywymi barwami, które razem z wiosną wprowadzają do naszego domu energię i życie.
Do dekoracji wielkanocnego stołu możemy śmiało używać wszystkich kolorów tęczy - będą doskonale komponowały się ze świątecznymi potrawami. Wielobarwne serwetki, fantazyjne pisanki, wielkanocna święconka, kolorowe świeczki, czy wreszcie sama zastawa stołowa odważnie muśnięta najmodniejszymi w tym sezonie odcieniami. Stół wielkanocny żyje i zachwyca bogactwem dzięki swojej tęczowej oprawie. Aby nadać mu tak niepowtarzalnego charakteru nie musimy jednak wykazywać się niebywałym zmysłem artystycznym czy umiejętnościami florystycznymi - w tę Wielkanoc wystarczy szczypta fantazji i odwagi. Do barwnego przybrania stołu możemy wykorzystać zarówno dekoracje sztuczne, jak i to, czym obdarza nas natura.
Nasz stół otulony białym obrusem idealnie będzie prezentował się, kiedy nakryjemy go kolorową zastawą. Intensywne kolory porcelany ożywią nasz świąteczny stół i dodadzą mu niepowtarzalnego wyglądu. Kolorowe szklanki, sztućce, filiżanki zdobione w geometryczne wzory lub talerzyki okraszone malowidłami wielobarwnych kwiatów. Odważna kolorystyka zastawy stołowej nie jest przecież wbrew pozorom pomysłem całkowicie nowym i awangardowym. Wprost przeciwnie – ma swoje korzenie w folklorze, w którym inspirowano się właśnie bogatymi w barwy motywami roślinnymi. Jeśli natomiast wolimy zostać przy tradycyjnej bieli porcelany, wówczas możemy "poszaleć" barwami stołowych dekoracji. Niby niedbale porozrzucane po stole kolorowe pisanki, barwne ptasie piórka, kolorowe świeczki, figurki wielkanocnych kurczaczków.
Dary natury
Bukszpan, rzeżucha, tulipany, hiacynty, żonkile - to wszystko są prawdziwe dobrodziejstwa wiosny, które w tych wielkanocnych dniach najlepiej nadają się do dekoracji stołu. Gotowe wiosenne ikebany można zamówić w kwiaciarniach lub u florystek, ale chyba najwięcej przyjemności sprawi nam samodzielne ich wykonanie. Tworzeniu tego typu żywych dekoracji to prawdziwa frajda dla naszej wyobraźni.
Równie pięknie zaprezentują się bogate wielobarwne kompozycje z krokusów, prymulek lub hiacyntów przeplatanych baziami czy bukszpanem, co ascetyczne bukiety tulipanów stojących w wysokich prostych szklanych naczyniach. Do tego szczypta barwnej rafii, którą możemy zawiązać serwetki lub sztućce i nasz tradycyjny świąteczny stół nabiera życia . Wielkanocny zwyczaj każe udekorować świąteczny stół zielonymi liśćmi borówki, widłaku itp. Równie dobrze sprawdzi się w tej tradycyjnej roli soczyście zielony owies, czy wyhodowana kilka dni wcześniej pachnąca rzeżucha, którą na dodatek można ze smakiem podjadać.
Samo wielkanocne menu daje też niekończące się pole do popisów dekoracyjnych. Soczyste świeże warzywa – zielone ogórki, rzodkiewki czy pomidorki posypane natką pietruszki lub szczypiorkiem mogą na naszych stołach tworzyć wielobarwne obrazy. Wszystko jest tylko i wyłącznie kwestią pomysłów! Dom pełen wiosny
Dopełnieniem stołowych dekoracji może być zastosowanie tych samych pomysłów w najbliższym otoczeniu stołu. Nad blatem możemy powiesić specjalne dekoracje, a na krzesłach zawiązać rafię, w którą można wpleść kilka gałązek bukszpanu, przez co zachowany konsekwencję z dekoracjami na stole.
We wszystkich domowych pomieszczeniach można rozstawić wazony ze świeżymi kwiatami lub samodzielnie wykonane dekoracje. Centralnym i obowiązkowym elementem stołu powinna być barwna święconka, którą można zjeść dopiero podczas wielkanocnego śniadania, rozpoczynając od podzielenia się jajkiem – symbolem odradzającego się życia.
Dzięki odpowiedniej oprawie wielkanocnego stołu – przygotowane ze szczególnym pietyzmem głównie na świąteczne śniadanie – cały dom ożywa nową energią. Wnętrza wypełnia piękny aromat chrzanu, rzeżuchy i słodkich wypieków. Domownicy z radosnymi płomykami w oczach czują, że tegoroczna Wielkanoc wniosła do ich domów wiele dobrych i radosnych uczuć. A to wszystko za sprawą świątecznych spotkań przy stole...