GotowaniePrzepisyWitajcie w Nomie – najlepszej restauracji na świecie!

Witajcie w Nomie – najlepszej restauracji na świecie!

26 kwietnia 2010 roku magazyn „The Restaurant” ogłosił ranking 100 najlepszych restauracji świata. Na pierwszym miejscu znalazła się kopenhaska Noma, która odebrała tytuł mistrzów słynnej restauracji Ferrana Adrii - El Bulli. W ten sposób szef kuchni Nomy, Rene Redzepi , zdetronizował swojego byłego nauczyciela. 2 czerwca w Kuchnia TV będziemy mogli zajrzeć do kuchni Nomy.

Witajcie w Nomie – najlepszej restauracji na świecie!
Źródło zdjęć: © materiały prasowe

25.05.2010 | aktual.: 23.06.2010 14:40

26 kwietnia 2010 roku magazyn „The Restaurant” ogłosił ranking 100 najlepszych restauracji świata. Na pierwszym miejscu znalazła się kopenhaska Noma, która odebrała tytuł mistrzów słynnej restauracji Ferrana Adrii - El Bulli. W ten sposób szef kuchni Nomy, Rene Redzepi , zdetronizował swojego byłego nauczyciela. 2 czerwca w Kuchnia TV będziemy mogli zajrzeć do kuchni Nomy.

Bywalcy „Film Food Fest” – pierwszego w Polsce festiwalu filmów o jedzeniu - przyjęli ten tytuł z wielkim zadowoleniem. „Smakując Północ” to niezwykły bowiem przykład skandynawskiego PR. Film – sponsorowany przez skandynawskie izby turystyczne, które mocno uwierzyły w powodzenie tego projektu - dokumentował niecodzienny eksperyment. Do restauracji Noma w Kopenhadze zjechało się 15 szefów kuchni z całego świata. Razem mieli 20 gwiazdek Michelin, a każdy z nich miał przyrządzić potrawę, która reprezentowałaby jego spojrzenie na duńską kuchnię, wykorzystując jedynie lokalne produkty. Nigdy nie zapomnę sceny, gdy krytykom z takich pism jak „Le Figaro”, „The Time Magazine”, włoski „GQ”, szwedzki „Gourment Magazine” czy „Harpers Bazar” jeden z szefów zaserwował „chleb z tłuszczami”…

Dźwignią i pomysłodawcą całego przedsięwzięcia był Rene Redzepi, szef kuchni Nomy. Na filmie widać jak serdecznie wita się z kolegami-szefami, w jakim skupieniu, a jednocześnie z dziecięca radością tworzy z lokalnych składników wymyślne, lecz proste potrawy.

To na jego prośbę miejscowi rolnicy wyhodowali warzywo od lat nie używane już w duńskiej kuchni. To on przekonuje wszystkich, że warto robić potrawy z liści i kwiatów rosnących na pobliskich łąkach. Z resztą to właśnie ta miłość do lokalności, sezonowości i tradycyjnych skandynawskich przepisów, które interpretuje w nowoczesny sposób została doceniona przez krytyków.
- Kuchnia Redzepiego jest „nieskazitelnie czysta”, a przyrządzane przez niego dania są „transcendentnie dobre” – mówi Sudi Pigott, która recenzuje restauracje na całym świecie.

Pietyzm, z którym Redzepi podchodzi do swojej kuchni widać dokładnie w filmie „Noma – Punkt Wrzenia”. Po paru scenach wiemy już dokładnie, dlaczego 32-letni szef, który zdobywał doświadczenie pod czujnym okiem Ferrana Adrii w słynnej hiszpańskiej El Bulli, zdeklasował w końcu swojego nauczyciela, który czterokrotne zdobywał mistrzostwo w światowym rankingu kulinarnym. 6 miesięcy, które za drzwiami Nomy spędziła ekipa filmowa dokumentuje też stres i intensywność pracy w lokalu. 70 – 80 godzin tygodniowo w towarzystwie perfekcjonisty Redzepiego to niezwykła przygoda. Kto jest w stanie jej sprostać? Ci, którzy determinację połączą z pasją – tak jak sam szef kuchni najlepszej restauracji świata…

Wieczór z Nomą – najlepszą restauracją świata w Kuchni.TV już 2 czerwca, od godziny 22:00 O godz. 22.00 - „Noma – punkt wrzenia”; o godz. 23.00 - „Smakując Północ”.

Specjalnie dla serwisu kobieta.wp.pl prosto ze swoich podróży nasza korespondentka Agnieszka Kozak
Dziennikarka, zajmuje się lokalnymi odmianami globalnych trendów, seksem i seksualnością w kulturze popularnej czasem krytykuje sztukę i fotografię, ale głównie nałogowo kupuje buty…

Komentarze (0)