Witaminy i wapno redukują ryzyko raka piersi
Uzupełnianie diety witaminami i wapniem zmniejsza ryzyko raka piersi - poinformowali naukowcy z Puerto Rico na tegorocznym spotkaniu Amerykańskiego Związku Badań nad Rakiem.
"Efekt nie jest natychmiastowy. Jeżeli dzisiaj weźmiesz witaminy, twoje ryzyko nie zmniejszy się jutro" - tłumaczy doktor Jaime Matta profesor z Ponce School of Medicine w Puerto Rico. I dodaje, że efekt jest długofalowy.
19.04.2010 | aktual.: 31.05.2010 18:23
Uzupełnianie diety witaminami i wapniem zmniejsza ryzyko raka piersi - poinformowali naukowcy z Puerto Rico na tegorocznym spotkaniu Amerykańskiego Związku Badań nad Rakiem. "Efekt nie jest natychmiastowy. Jeżeli dzisiaj weźmiesz witaminy, twoje ryzyko nie zmniejszy się jutro" - tłumaczy doktor Jaime Matta profesor z Ponce School of Medicine w Puerto Rico. Efekt jest długofalowy. Ryzyko zmniejsza się o 30 proc.
Matta podejrzewa, że suplementacja diety wapniem pomaga w naprawie DNA, złożonym procesie angażującym ponad 200 różnych białek. Naprawa DNA jest niezbędna dla utrzymania stabilności genomu, a zaburzenia tego procesu prowadzą do nagromadzenia mutacji i rozwoju raka.
W ramach projektu przeprowadzono analizę historii medycznej 268 kobiet chorych na raka piersi i 457 ich zdrowych rówieśniczek. Czynnikami zwiększającymi prawdopodobieństwo zachorowania na raka był starszy wiek, przypadki nowotworu sutka w rodzinie, obniżona zdolność do naprawy DNA i brak karmienia piersią.
Według wyników badania wzbogacenie diety witaminami zmniejsza ryzyko raka piersi o 30 procent, a wapniem o 40 procent.
Jak podkreśla autor doniesienia, doktor Matta "nie mówimy tu o bardzo wysokich dawkach witamin i wapna, tak więc jest to zdecydowanie jedna z metod, którą można wdrożyć aby zmniejszyć ryzyko". (PAP)