FitnessWitaminy młodości

Witaminy młodości

Witaminy młodości
13.06.2006 14:57, aktualizacja: 27.05.2010 23:11

Witaminy młodości są trzy: A, E i C. Każda z nich, dostarczana organizmowi w odpowiednich dawkach, stwarza szansę na dłuższe i zdrowsze życie.

Witaminy młodości są trzy: A, E i C. Każda z nich, dostarczana organizmowi w odpowiednich dawkach, stwarza szansę na dłuższe i zdrowsze życie.

Wolne rodniki atakują

Nasze komórki atakują codziennie szkodliwe cząsteczki zwane wolnymi rodnikami. Ich głównym źródłem jest tlen, który z jednej strony warunkuje życie, z drugiej zaś jest przyczyną wielu chorób i starzenia się. To on właśnie przekształca się w te niszczące cząsteczki. Ale wolne rodniki docierają także z zewnątrz - obecne są w spalinach i dymie papierosowym. Powstają też w wyniku intensywnego promieniowania słonecznego.

Antyoksydanty wyłapują

Kiedy wolne rodniki atakują organizm, zaczyna on produkować enzymy odpierające atak. Produkcja ta jest jednak niewystarczająca. Potrzebna jest pomoc z zewnątrz. W walce z wolnymi rodnikami pomagają organizmowi przeciwutleniacze, czyli antyoksydanty. Mają one zdolność wyłapywania wolnych rodników i niszczenia ich. Do tych przeciwutleniaczy należą trzy witaminy: A, E i C. Witamina E

Możesz ustrzec się przed nieestetycznymi plamami starczymi, jeśli zwiększysz w swojej diecie dawkę witaminy E. Ponadto witamina ta, chroniąc naczynia krwionośne poprawia mikrokrążenie skóry, odżywiając ją i dotlenieniając. Obniża ryzyko miażdżycy i chorób sercowo-naczyniowych. Badania przeprowadzone w Harvard Medical School w Bostonie wykazały, że u osób, które przez dwa lata przyjmowały dodatkowe dawki witaminy E ryzyko zachorowania na choroby sercowo-naczyniowe zmalało o 40%. Jest pomocna w zapobieganiu nowotworom. Sczególnie wątroby, płuc, jamy ustnej, przełyku, odbytnicy i okrężnicy. Jacek Przybylski z Akademii Medycznej w Warszawie. Palenie tytoniu, będące samo w sobie czynnikiem ryzyka nowotworu płuc, w połączeniu z niedoborem witaminy A, stwarza szczególne zagrożenie.

Witamina A

Dieta bogata w witaminę A nie dopuści do przesuszenia i nadmiernego łuszczenia skóry, chropowatego naskórka. Zmniejszy także wypadanie i łamliwość włosów i rozdwajanie paznokci. Chroni oczy przed zaćmą, nowotworami rogówki i siatkówki oraz tzw.kurzą ślepotą, czyli niezdolnością oka do widzenia w ciemności. Dostarczenie dodatkowych dawek witaminy A ma szczególne znaczenie dla osób pracujących przed monitorami komputerów, których oczy poddane są intensywnym i stale zmieniającym się bodźcom świetlnym. Badania przeprowadzone na University of West Ontario wykazały też, że zwiększona dawka witaminy A obniża aż o 50% ryzyko zachorowania na zaćmę. Wspomaga ochronę przed nowotworami. Niedobór witaminy A można traktować jako istotny czynnik ryzyka raka płuc, żołądka i macicy, co jest szczególnie widoczne u palaczy - twierdzi prof. Jacek Przybylski z Akademii Medycznej w Warszawie. Palenie tytoniu, będące samo w sobie czynnikiem ryzyka nowotworu płuc, w połączeniu z niedoborem witaminy A, stwarza szczególne zagrożenie.

Witamina C

Regularne przyjmowanie witaminy C uchroni skórę przed zbyt szybkim jej zwiotczeniem. Dzięki niej nie pojawią się też tak szybko kolejne zmarszczki. zapobiega chorobie wieńcowej. Walczy z nadciśnieniem. U osob przyjmujących zbyt niskie dawki witaminy C zachorowalność na nadciśnienie jest dwukrotnie wyższa. Chroni przed nowotworami. Szczególnie jamy ustnej, przełyku, żołądka, piersi i szyjki macicy. Ile nam potrzeba?

Dieta zawierająca różnorodne warzywa i owoce to najlepszy sposób dostarczania organizmowi witamin - przeciwutleniaczy. Same owoce i warzywa wystarczą, gdy jesteśmy zdrowi. Ale by nie tylko zapobiegać chorobom, ale i w jakimś stopniu je leczyć, trzeba spożywać więcej witamin. I wtedy właśnie warto sięgać po preparaty i kosmetyki witaminowe.

Naturalne źródła witamin

A - szpinak, brokuły, marchew, papryka, morele, ziarna zbóż, kukurydza, masło, mleko, śmietana, ser, jaja, rzeżucha, mniszek lekarski, zielona pietruszka. E - zielone warzywa liściaste, oleje roślinne, produkty z soi, ziarno zboż, ziarno słonecznika, kapusta włoska. C - owoce cytrusowe, owoce róży, jagody, zielone i liściaste warzywa, pomidory, kalafior, ziemniaki, papryka.

5 dobrych rad

  1. Jedz mniej kalorycznie. Trawienie wymaga tlenu - mnóstwa tlenu. Im więcej kalorii, tym większe prawdopodobieństwo tworzenia się wolnych rodników.
  2. Rzuć papierosy. Każdy dymek uwalnia do atmosfery ogromne ilości wolnych rodników, które potem przedostają się do organizmu.
  3. Nie przesadzaj z alkoholem. Mały koktajl od czasu do czasu nie zaszkodzi, ale częste picie zwiększa liczbę wolnych rodników.
  4. Ćwicz z umiarem. Ćwicząc, nie zapominaj, że to ma być trening, a nie tortura. Zmuszanie ciała do wyczynów ponad siły powoduje nadprodukcję wolnych rodników i może fatalnie wpłynąć na wygląd i samopoczucie.
  5. Zaczerpnij powietrza. Jeśli pracujesz w fabryce lub biurze, wykorzystaj przerwę obiadową na spacer, aby choć na chwilę uciec od skażeń, które mogą znajdować się w pobliżu twojego stanowiska pracy. Pootwieraj okna.