Qaqwqwrqw

Właściwości i zastosowanie olejku rycynowego

Olejek rycynowy to specyfik charakteryzujący się dobroczynnymi właściwościami. Nasze babcie stosowały go głównie jako lek na zaparcia. Tymczasem okazuje się, że ten oleisty eliksir działa zbawiennie na włosy, skórę i paznokcie. Sprawdzi się także jako krem do rąk i środek zmiękczający zrogowaciały naskórek.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Olejek rycynowy to substancja, którą można stosować m.in. w postaci środka nawilżającego do twarzy.
Olejek rycynowy to substancja, którą można stosować m.in. w postaci środka nawilżającego do twarzy. (iStock.com, Fot: amy_lv)
Qaqwqwrqw

Skład olejku rycynowego

Olejek rycynowy znany i wykorzystywany jest od dawien dawna — zarówno w celach leczniczych, jak i medycznych. Niewiele osób zastanawia się jednak nad tym, co kryje w sobie olejek rycynowy. Tymczasem jest to substancja pozyskiwana z nasion rącznika pospolitego, czyli rośliny, która uprawiana jest w krajach o klimacie umiarkowanym.

Nasiona te zawierają tłuszcze, a także rycyninę i rycynę, które są substancjami toksycznymi. Dostępny w aptekach olejek rycynowy tłoczony jest na zimno, a następnie gotowany w celu pozbycia się toksycznych związków.

Qaqwqwrqw

Olejek rycynowy kryje w swoim składzie drogocenne kwasy tłuszczowe: oleinowy, rycynolowy i palmitynowy. Oprócz tego można w nim odnaleźć witaminę A i witaminę E.

Zastosowanie olejku rycynowego

Olej rycynowy znany jest przede wszystkim ze swojego zbawiennego wpływu na kondycję skóry. Z powodzeniem można go stosować zarówno na skórę całego ciała, jak i jedynie na twarz. Co ciekawe, olejek rycynowy można odnaleźć w składzie wielu popularnych kosmetyków, w tym m.in. balsamów do ciała, odżywek do włosów i balsamów do ust. Jeśli zdecydujemy się na używanie oleju rycynowego na twarz samodzielnie, powinniśmy postawić na olej nierafinowany.

Qaqwqwrqw

Olejek rycynowy odnajduje się w roli:

Właściwości zdrowotne olejku rycynowego

Olejek rycynowy wykazuje szereg właściwości prozdrowotnych. Nasze babcie i prababcie stosowały go głównie w postaci środka na przeczyszczenie. Jeśli chcemy pozbyć się uciążliwych zaparć, powinniśmy wypić ok. 2 łyżeczki olejku rycynowego. Przy czym należy pamiętać, że olejek ten nie nadaje się do systematycznego przyjmowania — może on posłużyć jedynie jako doraźny ratunek przy zaparciach.

Kto nie powinien używać olejku rycynowego?

Mimo swoich zbawiennych właściwości olejek rycynowy nie jest środkiem dla wszystkich. Zdecydowanie nie powinny go używać osoby ze skórą nadmiernie się przetłuszczającą. Zdarzają się również przypadki nadwrażliwości na olejek rycynowy, co może skutkować wysypką skórną. Ponadto olejku rycynowego powinny wystrzegać się kobiety w ciąży i karmiące piersią.

Gdzie kupić olejek rycynowy i za ile?

Olejek rycynowy znajdziemy w większości aptek i w sklepach internetowych. Jest to produkt niedrogi. W większości przypadków cena olejku rycynowego nie przekracza 10 zł.

Polub WP Kobieta
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.

Qaqwqwrqw