Włoskie calzone z warzywami i chorizo
Calzone to pizza podana w formie pieroga. Ciasto wypełnione pysznymi warzywami i pikantnym chorizo to doskonała propozycja na obiad, kolację lub sycącą przekąskę. Danie poleca Diana, autorka "Mientablog".
27.11.2016 | aktual.: 01.12.2016 01:48
Składniki:
*
250 g mąki pszennej
*
150 ml wody
*
2 łyżki oliwy z oliwek (+ 1 do posmarowania ciasta)
*
pół opakowania drożdży w proszku
*
szczypta soli
*
szczypta cukru
*
łyżka oregano
*
łyżeczka bazylii
*
2 łyżki koncentratu pomidorowego
*
ok. 6-7 różyczek ugotowanego brokuła
*
grillowana, marynowana papryka
*
4-5 plasterków suszonych pomidorów w ziołach
*
pół małej czerwonej cebuli
*
2 łyżki kukurydzy
*
pół pęczka szczypiorku
*
6-8 cienkich plasterków pikantnego chorizo
*
kulka mozarelli
*
łyżeczka oregano
*
szczypta soli i pieprzu
*
łyżka posiekanej pietruszki
Przygotowanie:
Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy. Najwygodniej zrobić to w robocie kuchennym. Wyrobiona kulkę ciasta smarujemy oliwą, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - na ok. godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Środek smarujemy łyżką koncentratu. Na jednej połowie układamy wszystkie pokrojone warzywa. Posypujemy szczypiorkiem i przyprawami. Układamy na nich kilka plasterków chorizo oraz pół kulki mozarelli pokrojonej w plasterki. Całość przykrywamy drugą połową ciasta tworząc pieróg. Wierzch smarujemy resztą koncentratu, ścieramy na niego mozarellę oraz posypujemy pietruszką. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
Zobacz także: rozgrzewający i zdrowy napój na zimę z kilku składników