GotowaniePrzepisyWłoskie calzone z warzywami i chorizo

Włoskie calzone z warzywami i chorizo

Calzone to pizza podana w formie pieroga. Ciasto wypełnione pysznymi warzywami i pikantnym chorizo to doskonała propozycja na obiad, kolację lub sycącą przekąskę. Danie poleca Diana, autorka "Mientablog".

Włoskie calzone z warzywami i chorizo
Źródło zdjęć: © www.mientablog.com

27.11.2016 | aktual.: 01.12.2016 01:48

Składniki:

*

250 g mąki pszennej

*

150 ml wody

*

2 łyżki oliwy z oliwek (+ 1 do posmarowania ciasta)

*

pół opakowania drożdży w proszku

*

szczypta soli

*

szczypta cukru

*

łyżka oregano

*

łyżeczka bazylii

*

2 łyżki koncentratu pomidorowego

*

ok. 6-7 różyczek ugotowanego brokuła

*

grillowana, marynowana papryka

*

4-5 plasterków suszonych pomidorów w ziołach

*

pół małej czerwonej cebuli

*

2 łyżki kukurydzy

*

pół pęczka szczypiorku

*

6-8 cienkich plasterków pikantnego chorizo

*

kulka mozarelli

*

łyżeczka oregano

*

szczypta soli i pieprzu

*

łyżka posiekanej pietruszki

Przygotowanie:
Składniki na ciasto dokładnie wyrabiamy. Najwygodniej zrobić to w robocie kuchennym. Wyrobiona kulkę ciasta smarujemy oliwą, przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości - na ok. godzinę. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy. Środek smarujemy łyżką koncentratu. Na jednej połowie układamy wszystkie pokrojone warzywa. Posypujemy szczypiorkiem i przyprawami. Układamy na nich kilka plasterków chorizo oraz pół kulki mozarelli pokrojonej w plasterki. Całość przykrywamy drugą połową ciasta tworząc pieróg. Wierzch smarujemy resztą koncentratu, ścieramy na niego mozarellę oraz posypujemy pietruszką. Pieczemy około 20 minut w 190 stopniach.
Zobacz także: rozgrzewający i zdrowy napój na zimę z kilku składników

Źródło artykułu:mientablog.pl
Komentarze (2)