GotowaniePrzepisyWłóż do torby z pieczywem. Będzie świeże przez trzy tygodnie

Włóż do torby z pieczywem. Będzie świeże przez trzy tygodnie

Chociaż Polacy znani są ze swojej gospodarności, prawda jest taka, że marnujemy zatrważającą ilość jedzenia. Mało kto wie, jak powinno przechowywać się poszczególne produkty spożywcze. Jednym z przykładów jest chleb. Prosty trik przedłuży jego świeżość nawet do trzech tygodni.

Dzięki prostemu trikowi pieczywo dłużej zachowa świeżość
Dzięki prostemu trikowi pieczywo dłużej zachowa świeżość
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Według statystyk, Polacy marnują rocznie aż 5 milionów ton jedzenia, z czego 15 proc. marnuje się już na etapie produkcji rolnej. To ogromna liczba, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę, ile osób żyje w ubóstwie. Jednym z powodów takiego stanu jest fakt, że większość z nas nie wie, jak przechowywać jedzenie, przez co psuje się ono szybciej niż powinno. Wyjaśniamy, jak przechowywać jedzenie, aby było świeże przez długi czas.

Genialny patent na świeże pieczywo

Katya Meckle to znana tiktokerka, która na swoim profilu porusza tematy związane ze zdrowym odżywianiem. W jednym ze swoich nagrań pokazała sprytny trik, który sprawia, że pieczywo jest świeże nawet przez trzy tygodnie. Nie trzeba wkładać go do zamrażarki i rozmrażać (co też jest dobrym rozwiązaniem). Wystarczy do torebki z pieczywem włożyć kawałek selera naciowego. Dzięki temu będzie miękkie i nie zapleśnieje.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Jak przechowywać owoce, warzywa i mięso?

Tiktokerka wyjaśniła też, jak przechowywać banany. Jej zdaniem, na górną część banana powinno się nakładać folię aluminiową, która znacznie przedłuży świeżość owocu. Z kolei marchewki i zielone warzywa przechowuje w czystych pojemnikach z zimną wodą, dzięki czemu są one świeże i chrupkie przez długi czas. Takie pojemniki, po zjedzeniu wszystkich warzyw, powinno przetrzeć się octem jabłkowym, w celu pozbycia się z nich wszystkich bakterii.

Co do zasady, mięso powinno przechowywać się w szufladzie, w którą wyposażona jest większość lodówek. Panuje w nich niższa wilgoć i niższa temperatura, która pozwala na przechowywanie mięsa bez ryzyka, że zacznie się psuć. Jeśli chodzi zaś o wędliny, powinno trzymać się je albo we wspomnianej szufladzie, albo na najniższej możliwej półce. Z kolei nabiał powinno przechowywać się na najwyżej półce, gdzie panuje najwyższa temperatura. Owoce i warzywa z powodzeniem można trzymać poza lodówką, nie licząc owoców jagodowych, które szybko tracą na jędrności. Owoce jagodowe powinno przechowywać się na środkowej półce w lodówce, z dala od mięsa czy nabiału.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta
chlebpieczywobułki

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (15)