Wrzuć do masy zamiast jajek. Upiecze się jak nigdy
Szykujesz się na święta, podczas których odwiedzą cię bliscy niejedzący jajek? Zamienników tego składnika jest naprawdę wiele. Przedstawiamy kilka najbardziej popularnych - tych wegańskich.
Weganie oraz część wegetarian to osoby, które wyłączyły ze swojego jadłospisu różne produkty zwierzęcego pochodzenia. Wielu z nich nie je jajek, czyli składnika dość często występującego w różnych potrawach.
Wegańskie zamienniki jajek
Wszystko tak naprawdę zależy od tego, jakie danie chcemy przygotować. Jeżeli pragniemy zrobić roślinną wersję jajecznicy, przyda nam się kostka tofu, kurkuma, która nada naszej potrawie odpowiedniego koloru oraz czarna sól - to ona odpowiada za jajeczny posmak.
Jajka to jeden ze składników ciasta? Alternatyw mamy kilka: banany, dojrzałe awokado, purée z dyni lub marchewki, kisiel z siemienia lnianego lub nasion chia, niesłodki mus jabłkowy, masło orzechowe oraz mąka ziemniaczana (zamiast jednego jajka dodajemy dwie łyżki mąki i odrobinę wody).
Wegańskie święta - oto najpopularniejsze przepisy
Przedstawione niżej ciasta robią się praktycznie same - wystarczy jedynie wymieszać ze sobą wszystkie składniki i przełożyć powstałą masę do odpowiedniej blachy.
Tradycyjny wśród wegan i wegetarian piernik wg przepisu Jadłonomii (składniki na keksówkę o długości 27-33 cm):
- jeden dojrzały banan;
- szklanka pokrojonych pomidorów z puszki;
- po pół szklanki oleju roślinnego i cukru trzcinowego;
- dwie szklanki mąki orkiszowej lub pszennej;
- półtorej łyżki przyprawy piernikowej;
- łyżka kakao;
- łyżeczka sody oczyszczonej;
- po pół łyżeczki proszku do pieczenia i soli;
- ulubione powidła do podania.
W wysokim naczyniu blendera miksujemy ze sobą na gładką masę pomidory, banana, cukier i olej. W międzyczasie piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. W osobnej, dużej misce mieszamy ze sobą suche składniki. Następnie przelewamy do większej miski mokre składniki. Dokładnie wszystko mieszamy, a następnie przelewamy piernikową masę do keksówki, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Wegańskie ciasto powinno się piec około 35-45 minut na złoty kolor. Po upieczeniu i ostygnięciu piernika kroimy go w poziomie na pół i smarujemy powidłami.
Najprostszy wegański sernik jaglany
- 150 gramów orzeszków ziemnych;
- 150 gramów rodzynek;
- szklanka kaszy jaglanej;
- trzy szklanki ulubionego mleka roślinnego - świetnie komponuje się owsiane;
- mleczko kokosowe z puszki;
- 125 gramów brązowego cukru;
- cytryna;
- waniliowy lub śmietankowy aromat do ciast - wystarczą dwie lub trzy krople.
Zaczynamy od przepłukania kaszy jaglanej na sicie pod bieżącą wodą. Następnie zalewamy ją wrzątkiem. Meko doprowadzamy do wrzenia - w tym momencie dodajemy do rondelka kaszę. Zmniejszamy moc palnika i dalej gotujemy kaszę pod przykryciem do momentu, gdy wchłonie mleko i zrobi się lekko miękka. Po ostudzeniu kaszy dodajemy do niej gęstą część mleczka kokosowego, cukier, sok z cytryny oraz kilka kropel aromatu. Następnie wszystko blendujemy.
W międzyczasie mielimy orzechy w młynku, aby później dodać je do naszej jaglanej masy. Dodajemy też rodzynki i startą skórkę z cytryny. Mieszamy i przekładamy wszystko do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczemy sernik przez około godzinę. Pozostawiamy na noc do ostygnięcia.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl