Wrzuć na patelnię. Nikt nie poczuje, że smażyłeś rybę
Zbliża się kolacja wigilijna, a w domu nadal unosi się niezbyt przyjemny aromat ryby? Na szczęście można sobie łatwo poradzić z tym problemem i wciąż cieszyć smakiem karpia lub innej ryby, bez konieczności wdychania przykrego zapachu.
Nie każdy przepada za karpiem, a jednak smażone dzwonko tej ryby to część tradycji. Musi obowiązkowo znaleźć się na każdym stole w wielu regionach Polski. Tylko jak jednocześnie poradzić sobie z przygotowaniem rybnych potraw i nie zasmrodzić mieszkania tuż przed wigilijną kolacją? Radzimy, jak podejść do sprawy sprytnie i za pomocą domowych sposobów walczyć z tym niezbyt aromatycznym problemem.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Jak zwalczyć przykry zapach ryby? Działajmy jeszcze przed smażeniem
Zapach ryby nie należy do przyjemnych, potrafi być za to trudny do usunięcia. Aby go zminimalizować, musimy zacząć działać, jeszcze zanim ryba trafi na patelnię. Przed smażeniem należy ją dobrze oczyścić, po czym zamoczyć w mleku na co najmniej pół godziny. Mleko nie tylko sprawi, że mięso stanie się miększe i delikatniejsze, ale też wyciągnie z niego posmak mułu, pochłaniając część przykrego zapachu. Na patelni, oprócz ryby, powinno się znaleźć kilka plasterków surowego ziemniaka, który zadziała w podobny sposób.
Jeśli mamy w domu okap, powinniśmy go włączyć, gdy tylko przystąpimy do smażenia ryby, a następnie zostawić jeszcze przynajmniej na kwadrans, gdy już skończymy. Po wszystkim należy dobrze wywietrzyć całe mieszkanie. Sama kuchnia nie wystarczy, bo zapach smażonej ryby błyskawicznie rozchodzi się po domu.
Przyjemne aromaty, które maskują zapach ryby. Warto je wypróbować
Wigilijny wieczór to idealny moment, aby pobawić się rozmaitymi zapachami, przywodzącymi na myśl święta, które jednocześnie pomogą nam walczyć z przykrym aromatem ryby. Możemy zapalić w całym domu świece zapachowe – zamaskują go i nadadzą pomieszczeniom wyjątkowy klimat. Dobrym pomysłem jest również wstawienie do piekarnika wcześniej przygotowanych ciastek lub pierniczków. Intensywna woń przypraw skutecznie zwalczy wspomnienie po karpiu. Możemy też przygotować zimowy napar.
Aby to zrobić, wystarczy zagotować w dużym garnku wodę z plastrami cytryny i pomarańczy oraz przyprawami: goździkami, kardamonem, cynamonem. Możemy również dodać do tego sypaną herbatę. W ten sposób nie tylko zwalczymy zapach ryby, ale również przygotujemy aromatyczną herbatkę na przywitanie gości.
Zapraszamy na grupę FB – #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!