GotowaniePrzepisyPosmaruj tym kotlety przed panierowaniem. Już nie zrobisz inaczej

Posmaruj tym kotlety przed panierowaniem. Już nie zrobisz inaczej

Uwielbiamy kotlety w każdej postaci. To prosty i szybki pomysł na obiad, który każdy będzie w stanie wykonać. Nie musimy się też ograniczać do schabowych, bo opcji jest dostatecznie wiele, aby co chwilę odkrywać nowe, ciekawe smaki. Oto idealny kotlet drobiowy z niestandardowym dodatkiem.

Smak kotletów podkręcisz musztardą
Smak kotletów podkręcisz musztardą
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | MATEUSZ FELIKSIK

Mięso kurczaka to smaczna alternatywa dla wieprzowiny, która powinna stać się częścią zdrowej i zrównoważonej diety. Docenią tę opcję zwłaszcza osoby dbające o linię, bo jest bogata w wysokiej jakości białko.

Zdrowo przygotowany kurczak może być ugotowany na parze, upieczony, grillowany lub smażony na niewielkiej ilości tłuszczu. Oczywiście warto unikać smażenia w głębokim oleju lub dodawania do potrawy tłustych sosów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Idealny de volaille. Prosty trik na zawijanie słynnych kotletów po kijowsku

Co dobrego na obiad? Postaw na kurczaka

Przepisy na kotlety zwykle są bardzo proste i nie wymagają nie wiadomo jakich umiejętności. Wystarczy pierś z kurczaka i dobra panierka, aby cieszyć się smacznym daniem. Ten konkretny przepis gwarantuje intensywny aromat i soczyste wnętrze, które ma szansę zachwycić każdego smakosza. Sekretem niesamowitego efektu końcowego jest pewien nieoczekiwany dodatek, który na pewno mamy pod ręką.

Chodzi o musztardę. To popularny dodatek do potraw, który oprócz wyjątkowego smaku ma wiele korzystnych właściwości zdrowotnych. Ostrzejsze odmiany mogą stymulować apetyt i poprawiać wydzielanie soków trawiennych, co przyczynia się do lepszego trawienia i przyswajania składników odżywczych. Dodatek musztardy może urozmaicić wiele pozornie prostych dań, pomagając nam odkrywać świeże połączenia smaków.

Pyszne kotlety z kurczaka. Pamiętaj o tym składniku

Aby przygotować wyjątkowo pyszne i soczyste kotlety z kurczaka, przygotuj następujące składniki: 1 kg piersi z kurczaka, 3 jajka, 200 g bułki tartej, smalec do smażenia, sól i pieprz do smaku oraz aromatyczną musztardę sarepską (ewentualnie miodową, jeśli wolisz subtelniejszy smak). Warto zadbać, aby składniki były dobrej jakości, a mięso świeże i apetyczne (łatwo to rozpoznać po delikatnej, różowej barwie).

Mięso oczyszczamy z żyłek, kroimy na mniejsze porcje i delikatnie rozbijamy na kotlety. Posypujemy solą i pieprzem, ewentualnie dodajemy też ulubione przyprawy, bo to przecież kwestia gustu. Na patelni rozgrzewamy smalec.

Przed smażeniem każdy kotlet smarujemy z dwóch stron musztardą, następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i w bułce tartej. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Gdy danie będzie gotowe, podajemy je z ugotowanymi ziemniaczkami z koperkiem i ulubioną surówką. Smacznego!

© Materiały WP

Zapraszamy na grupę FB – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Wybrane dla Ciebie