Wspaniałe czereśnie
Owoce czereśni są smaczne i posiadają właściwości lecznicze. Działają odtruwająco na organizm i upiększająco na skórę.
05.08.2008 | aktual.: 05.08.2008 15:14
Owoce czereśni są smaczne i posiadają właściwości lecznicze. Działają odtruwająco na organizm i upiększająco na skórę.
Zawierają około 80% wody, 10% łatwo przyswajalnych węglowodanów - głównie cukry, a reszta to witaminy i minerały. Czereśnie bogate są w potas, zalecany chorującym na reumatyzm, nerki czy na serce (usuwają złoża soli z tkanek). Oprócz potasu, czereśnie mają wiele innych mikroelementów: fosfor, wapń, magnez, siarka, chlor, sód, cynk, żelazo, miedź, czy jod. Są bogate w witaminy C, A, PP oraz z grupy B (B1,B2,B5,B6 i 12), które są szczególnie zalecane dzieciom.
Czereśni nie powinno się popijać wodą - może to doprowadzić do problemów żołądkowych. Nie należy także jeść ich tuż przed posiłkiem, zwłaszcza przed daniem mięsnym, gdyż czereśnie utrudniają trawienie. Zalecane są między posiłkami, a nawet zamiast posiłku, gdyż sycą i nie tuczą.
Drzewa czereśni mogą żyć 100 lat. Z jednego drzewa można uzyskać do 300 kg owoców. Owoce możemy zbierać od końca maja aż do połowy lipca. Drewno czereśni jest cenione jako materiał do wyrobu mebli i fajek.
Czereśnie smakują także robaczkom
Na smakowite owoce mają chrapkę przede wszystkim larwy nasionnicy trześniówki.
Dorosła nasionnica to mała, półcentymetrowa muchówka z paskowanymi skrzydełkami, a jej larwy są białe. Po osiągnięciu postaci dorosłej, nasionnice atakują dokładnie te same drzewa, pod którymi zimowały. Dlatego w maju, zanim wylecą, warto zabezpieczyć ziemię pod drzewami gęstą siatką albo folią właśnie w tych dwóch miesiącach.
Okres składania przez nią jajeczek przypada na koniec maja i początek czerwca, gdy kwitnie robinia akacjowa potocznie zwana akacją (inaczej robinia biała, grochodrzew biały, grochodrzew akacjowaty) i temperatura przekracza 16˚C, dzięki temu najwcześniejsza i najpóźniejsza odmiana czereśni nie są narażone na zadomowienie się larw.
Nasionnice, po nacięciu skórki owocu, składają tylko jedno jajo i zostawiają substancje zapachowe, informujące inne samice o zajęciu owocu.
Ciepła, wiosenno-letnia pogoda, brak długotrwałych opadów i stabilność temperatury sprzyjają wylęgowi i składaniu jaj. Gdy wiosna jest deszczowa i chłodna proces się opóźnia.
Pełnia kwitnienia akacji jest najlepszym momentem na przeprowadzenie oprysków przeciw nasionnicy trześniówce. Najważniejsze jest dokładne ustalenie czasu pojawienia się szkodnika - wykorzystujemy do tego żółte i żółtopomarańczowe tablice lepowe oraz pułapki z systematycznie uwalnianym octanem amonowym, podwieszone na drzewach w drugiej połowie maja.
Nasionnicę zwalczamy chemicznie w okresie 7-10 dni po zauważeniu pierwszych much. Zastosować możemy preparaty owadobójcze np. Diazol 250 EC, Owadofos 500 EC, Basudin, Mospilan czy Decis 2,5 EC. Zabieg warto powtórzyć po jednym lub dwóch tygodniach. Ważne jest, by w momencie oprysku dotrzeć do szczytu drzewa i do wszystkich gałęzi.
W czasie owocowania, pamiętajmy o zrywaniu i niszczeniu robaczywych owoców. Zapobiegniemy spadaniu larw na ziemię i dalszym fazom ich rozwoju. W razie znalezienia larw nasionnicy trześniówki w owocach należy przyspieszyć ich zbiór, przerywając cykl rozwojowy. Wylęgłe larwy przez około dwa tygodnie żerują wewnątrz owocu, tuż obok pestki.
Od połowy lipca, po zakończeniu wzrostu, larwy nasionnicy trześniówki opuszczają owoce i zagrzebują się w ziemię na głębokość 5 cm. Zaskorupiona, sucha powierzchnia gleby utrudnia zakopywanie się larw i powoduje ich wysuszenie. Dobrym sposobem na pozbycie się larw, które zdążyły zagrzebać się w glebę, jest przekopanie ziemi pod drzewem po zbiorze. Działanie słońca, ptaków i innych ogrodowych drapieżników ograniczy ich ilość w następnym roku.