Wsyp łyżkę do zlewu zamiast sody. Odpływ odetka się w mig

Zatkany odpływ to niewielka i częsta usterka, którą możemy pokonać ekologicznym domowym sposobem za grosze. Co zrobić, gdy woda będzie spływać powoli, a w kuchni lub w łazience zacznie unosić się brzydki zapach? Oto prosty trik.

Kwasek cytrynowy sprawdzi się przy odtykaniu rur
Kwasek cytrynowy sprawdzi się przy odtykaniu rur
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

15.01.2023 | aktual.: 04.03.2024 13:30

Zatkany zlew to nieprzyjemna usterka, która często przydarza się zwłaszcza w kuchni. Kiedy widzimy, że woda spływa znacznie wolniej niż zwykle, a z rur unosi się nieprzyjemny zapach i słychać z nich charakterystyczne bulgotanie, możemy mieć pewność, że nasz odpływ trzeba odetkać. Oczywiście można skorzystać z chemicznego środka, ale równie skutecznie sprawdzą się też tanie, domowe triki.

Jak odetkać zlew domowym sposobem? Użyj kwasku cytrynowego

Domowe sposoby na zatkany zlew są bardzo proste i kosztują grosze. Do przetykania świetnie sprawdzi się chociażby najzwyklejszy kwasek cytrynowy. Wystarczy wsypać łyżkę do odpływu, a następnie zalać całość sporą ilością gorącej wody. Taka mikstura zadziała błyskawicznie i, co ważne, nie uszkodzi rur. Jeśli nasz odpływ ma tendecję do tego, żeby się zatykać, stosujmy taki zabieg przynajmniej raz w tygodniu.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Kwasek cytrynowy świetnie sprawdzi się również w odkamienianiu czajnika. Należy wsypać jedno opakowanie do środka, zalać wodą i zagotować. W ten sposób kamień zniknie w mig. Ten sposób jest nie tylko tańszy niż sklepowe odkamieniacze, ale także jest w pełni naturalny i nie zaszkodzi naszemu zdrowiu. Wystarczy tylko wylać zawartość, wypłukać czajnik i będzie on gotowy do ponownego użytku. Nie ma też tak silnego, nieprzyjemnego zapachu jak ocet, który również sprawdza się przy odkamienianiu.

Domowe sposoby na zatkany odpływ. Spróbuj tych produktów

Zapchany odpływ możemy odetkać także za pomocą innych domowych sztuczek. Świetnie sprawdzi się mieszanka sody oczyszczonej i octu. W równych proporcjach wsypujemy je do odpływu, a następnie zalewamy sporą ilością gorącej wody. Innym sposobem jest także wykorzystanie sody oczyszczonej i octu.

Jak nie dopuścić do zapchania zlewu? Ważne, żeby pamiętać, aby nie wrzucać do odpływu resztek jedzenia, a także fusów z herbaty czy kawy. Nie wolno także wlewać do odpływu gorącego tłuszczu np. z patelni, ponieważ zasklepia się on w rurach i przez to je zatyka.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl