Wsyp na patelnię. Tłuszcz nawet nie pryśnie

Wsyp na patelnię. Tłuszcz nawet nie pryśnie

Zapomnisz o tryskającym tłuszczu podczas smażenia
Zapomnisz o tryskającym tłuszczu podczas smażenia
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio
17.07.2023 18:02, aktualizacja: 17.07.2023 18:18

Jeśli podczas smażenia z patelni tryska olej, który osadza się na kaflach i płycie gazowej, posyp ją produktem, który na pewno masz już w swojej szafce kuchennej. Trik naprawdę działa.

W trakcie smażenia olej często zaczyna tryskać. Osadza się na płytkach, płycie gazowej, blacie, a także na nas samych, tworząc bolesne poparzenia. Jeśli chcesz uniknąć takiej sytuacji, skorzystaj z tego prostego patentu. Dzięki niemu zapomnisz o uciążliwym problemie.

Wsyp na patelnie przed smażeniem. Olej przestanie tryskać

Niezależnie od tego, z czego wykonana jest twoja patelnia, ani tego, co na niej smażysz, do obróbki termicznej potrzebujesz tłuszczu. Jego ilość powinna być dostosowana do rodzaju i sposobu przyrządzenia potrawy.

Zdarza się, że podczas smażenia temperatura tłuszczu jest tak wysoka, że zaczyna on tryskać. Jeśli ze smażonej potrawy wypłynie woda, tryskanie tylko przybierze na sile. Chcesz tego uniknąć? Zastosuj prosty trik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Przed smażeniem wetrzyj w czystą patelnię niewielką ilość soli drobnoziarnistej. Dzięki niej na powierzchni pojawią się mikroskopijne nierówności, które będą dla oleju niczym bariera. Dzięki temu tłuszcz nie będzie już pryskał. Ponadto w trakcie smażenia na potrawy przejdzie sól, przez co nie trzeba będzie użyć jej do doprawienia.

Wyczyść tym patelnie. Będzie jak nowa

Smażysz naleśniki, a one, zamiast bez problemu odchodzić od patelni, przywierają do niej, przez co ulegają przypaleniu? To powszechny problem. Nie musisz jednak kupować nowej patelni, aby się go pozbyć. Wystarczy, że na dno patelni wsypiesz niewielką ilość sody oczyszczonej, a następnie wetrzesz ją w powierzchnię za pomocą szorstkiej strony gąbki. Czynność powinna trwać około minuty. Po tym czasie zwilż gąbkę i pocieraj nią patelnię przez kolejną minutę. Sodowa papka usunie wszelkie nierówności i zabrudzenia, które utrudniały smażenie naleśników i innych potraw.

Ten patent warto stosować przynajmniej raz w miesiącu. Dzięki regularnemu czyszczeniu twoja patelnia będzie idealnie gładka przez długi czas.

Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:WP Kobieta