Niezwykła siła nasion chia
Chia to nasiona szałwii hiszpańskiej. W języku starożytnych Majów „chia” oznaczało „siłę”. I chociaż od wieków znane były prozdrowotne właściwości tych maleńkich ziarenek, to na półkach sklepowych pojawiły się one stosunkowo niedawno. Uważa się je za superjedzenie. Dlaczego? Otóż, już dwie łyżki nasion chia (28 g) zaspokajają dzienne zapotrzebowanie organizmu na błonnik i w znaczący sposób uzupełniają w organizmie niedobory wapnia, manganu, żelaza, potasu, manganu, fosforu i magnezu.
Doskonały wypełniacz
Nasiona chia mają właściwości hydrofilowe, a więc żelują i absorbują wodę. Rzeczywiście, namoczone nasiona potrafią o 9 razy zwiększyć swoją objętość. Kiedy dodajemy je do potraw, masa dania znacznie się zwiększa, ale nie przybywa zbyt wielu kalorii ani tłuszczu. Mamy zatem większe objętościowo danie, wzbogacone witaminami, minerałami, błonnikiem oraz kwasami Omega-3. W podobny sposób nasiona pęcznieją w żołądku, co sprawia, że szybciej się on wypełnia, a ponieważ zawierają dużo naturalnych włókien, wydłuża się czas ich przejścia przez przewód pokarmowy. To pozwala szybciej zaspokoić apetyt.
Do sałatek i deserów
Szałwia hiszpańska szybko zyskała ogromną popularność. Na Istagramie pod hasztagiem #chia znajdziemy blisko półtora miliona fotografii. Warto poszukać tam smacznych inspiracji. Za 250 gramowe opakowanie nasion chia zapłacimy ok. 10 zł. Jak je wykorzystać w kuchni? Nasiona szałwii hiszpańskiej można dodawać niemal do wszystkiego. Sprawdzą się jako dodatek do kanapek, czy sałatek, a kiedy je zmielimy i połączymy z wodą, mogą stanowić zamiennik jajek w wypiekach i cieście chlebowym. Chia to także doskonały dodatek do deserów.
Pudding chia
Najprostszym do przygotowania deserem jest pudding. Potrzebujemy szklanki mleka roślinnego (np. kokosowego lub migdałowego), 6 łyżek nasion, 200 g ulubionych owoców (malin, jagód, truskawek, mango, bananów) i 3 łyżek miodu lub innej substancji słodzącej. Należy jednak pamiętać, by odpowiednio wcześniej zalać nasiona mlekiem oraz owocowym musem, by zdążyły napęcznieć. Chia zaczyna żelować po ok. 15 minutach, jednak najlepiej jest zostawić nasionka na noc. Taki pudding nie tylko wygląda zachwycająco, ale również jest bardzo zdrowy.
Piegowate ptasie mleczko
Ptasie mleczko to jeden ze smaków dzieciństwa. Bez trudu przygotujemy je w domu, a jeśli wykorzystamy do tego naturalne składniki, otrzymamy nie tylko słodką, ale także zdrową przekąskę, która zachwyci nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Delikatne, lekkie jak piórko, rozpływające się w ustach pianki zanurzone w czekoladzie. Czego chcieć więcej? Nasiona chia można również dodać do sernika na zimno.
Budyń czekoladowy
Nasiona szałwii hiszpańskiej to doskonały dodatek do czekoladowego budyniu. Ten deser to idealna propozycja na podwieczorek i świetna alternatywa dla gotowych budyniów w proszku, które możemy kupić w sklepach. Domowy budyń przede wszystkim jest zdrowy i nie zawiera sztucznych barwników oraz konserwantów. Nasiona chia sprawdzą się także jako dodatek do samodzielnie przygotowanych batoników, trufli czy granoli.