GotowaniePrzepisyWyśmienite pączki i faworki

Wyśmienite pączki i faworki

Wyśmienite pączki i faworki

23.02.2006 15:09, aktual.: 07.03.2006 08:07

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Nie powinno ich zabraknąć zwłaszcza w tłusty czwartek! Świetnie smakują z dobrze zaparzoną herbatą.

*Tłusty czwartek był dniem kobiecych spotkań i zabaw, nazywanych combrowym. Od świtu do nocy odbywały się biesiady, tańce na ulicach miast i "polowanie" na mężczyzn. Ostatnie trzy dni przed Wielkim Postem nazywane ostatkami lub kusymi dniami, były uhonorowaniem karnawału. Wszyscy odwiedzali się wzajemnie, głośno bawili, tłusto jedli i dużo pili. *
Do dziś, w tłusty czwartek przygotowujemy faworki i pączki. Dzięki naszym przepisom i Ty możesz przygotować te pyszne ciastka w domu.

*Wyśmienite pączki *Przygotowanie 60 min
Ok. 40 pączków
1 porcja - ok. 210 kcal

Składniki:
- 1 kg przesianej mąki tortowej
- 20 dag masła lub margaryny
- 1 szklanka cukru
- 10 dag drożdży
- 3/4 l mleka
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 10 żółtek
- 1 łyżka spirytusu lub 2 łyżki octu
- szczypta soli
- konfitury lub dżem do nadzienia (najlepszy wiśniowy lub z róży)
- olej do głębokiego smażenia (można go użyć tylko dwa razy)

Do miski wsypać 1 szklankę mąki i 1/3 szklanki cukru, utrzeć z drożdżami, wymieszać z 1 szklanką letniego mleka, przykryć, odstawić w ciepłe miejsce. Jajka starannie umyć, oddzielić żółtka, dodać do nich szczyptę soli, odstawić na 10-15 minut, dodać do rozczynu. Połączyć z cukrem, cukrem waniliowym, spirytusem. Dodać lekko podgrzane pozostałe mleko i roztopione masło oraz przesianą mąkę, wymieszać.

Starannie wyrobić ciasto, ponownie odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swą objętość, rozwałkować na stolnicy lekko posypanej mąką na grubość ok. 2 cm i wykrawać szklaneczką krążki o średnicy 4-5 cm. Na środku każdego ułożyć 1/2 łyżeczki wiśniowych konfitur lub z owoców dzikiej róży, zlepić brzegi, wyrównać.

Stolnicę posypać mąką, układać pączki zlepioną stroną do dołu, zachowując odpowiednie odstępy, przykryć je ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce. Kiedy podrosną, rozgrzać olej w głębokim naczyniu, wkładać pączki zlepioną częścią na dół, smażyć aż się zrumienią, przełożyć na drugą stronę, usmażyć. Wyławiać łyżką cedzakową, układać na papierowych serwetkach, polukrować albo posypać cukrem pudrem.

*Faworki *
Znane także pod nazwą "chrust" są nieodłącznym elementem tłustego czwartku.

Składniki
- 25 dag mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki gęstej śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 50 dag oleju do smażenia
- cukier puder do posypania

Ugnieść ciasto z mąki, żółtek, śmietany, cukru i soku z cytryny, odstawić na 30 min,
ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić w prostokąty o długości ok. 10 cm i szerokości 3 cm,
prostokąty naciąć po środku, jeden koniec faworka przeciągnąć przez nacięty otwór,
usmażyć w głębokim tłuszczu, ułożyć na bibule,
przełożyć na talerz, posypać cukrem pudrem.

Oceń jakość naszego artykułuTwoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Komentarze (0)
Zobacz także