Zdrowe kotleciki bez mięsa. Spróbuj raz, a przepadniesz
Nuggetsy kojarzą nam się przede wszystkim z mięsem. W wegetariańskiej wersji potrafią być jednak równie smaczne. Wystarczy zamienić mięso na to warzywo, okryć panierką i upiec. Domownicy będą zachwyceni tym daniem.
03.07.2024 | aktual.: 03.07.2024 19:52
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
W sieci i w mediach społecznościowych pojawia się coraz więcej wegetariańskich i wegańskich przepisów. Wiele z nich jest opartych na zamianie mięsa na inny składnik, dzięki czemu szybko dogodzimy kulinarnie zarówno osobom mięsożernym, jak i nie. Jednym z takich przykładów są nuggetsy. W mig możemy zrobić je np. z kalafiora.
Przepis na nuggetsy z kalafiora
Kalafior jest łatwo dostępnym warzywem, z którego w ostatnim czasie tworzy się nie tylko sałatki, ale także dania a la "mięsne", jak steki i wspomniane nuggetsy. Choć może to się wydawać nieco dziwne, stworzenie takiej potrawy jest proste oraz tanie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Składniki do nuggetsów z kalafiora:
- 1 kalafior,
- 3 szklanki płatków kukurydzianych,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 jajko,
- 0,75 l szklanki wody gazowanej,
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
- czarny pieprz mielony (ilość według preferencji),
- sól (ilość według preferencji),
- zioła (opcjonalnie).
Wyjdą pyszne i chrupiące
Wykonanie nuggetsów z kalafiora jest tak samo proste, jak sam przepis. Kalafiora myjemy i oczyszczamy, a następnie dzielimy na niezbyt duże różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie, aby były al dente. Kawałki odsączamy po 5 minutach i studzimy.
W międzyczasie lub po ugotowaniu kalafiora zajmujemy się ciastem. W misce łączymy mąkę, jajko, przyprawę do kurczaka i wodę gazowaną. Odstawiamy na ok. 15 minut. Na osobnym talerzyku umieszczamy płatki kukurydziane, które kruszymy (najlepiej dłońmi). Na dnie blaszki rozkładamy papier do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C.
Różyczki kalafiora panierujemy najpierw w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych. Po kolei umieszczany na blaszce. Pieczemy ok. 20 minut, aż zyskają złocisty kolor. Chrupiące nuggetsy możemy podać np. z sosem czosnkowym.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.