Zdrowe kotleciki bez mięsa. Spróbuj raz, a przepadniesz

Nuggetsy kojarzą nam się przede wszystkim z mięsem. W wegetariańskiej wersji potrafią być jednak równie smaczne. Wystarczy zamienić mięso na to warzywo, okryć panierką i upiec. Domownicy będą zachwyceni tym daniem.

Zamień mięso na to warzywo. Nigdy nie zjesz lepszych nuggetsów
Zamień mięso na to warzywo. Nigdy nie zjesz lepszych nuggetsów
Źródło zdjęć: © Getty Images | Atide

W sieci i w mediach społecznościowych pojawia się coraz więcej wegetariańskich i wegańskich przepisów. Wiele z nich jest opartych na zamianie mięsa na inny składnik, dzięki czemu szybko dogodzimy kulinarnie zarówno osobom mięsożernym, jak i nie. Jednym z takich przykładów są nuggetsy. W mig możemy zrobić je np. z kalafiora.

Przepis na nuggetsy z kalafiora

Kalafior jest łatwo dostępnym warzywem, z którego w ostatnim czasie tworzy się nie tylko sałatki, ale także dania a la "mięsne", jak steki i wspomniane nuggetsy. Choć może to się wydawać nieco dziwne, stworzenie takiej potrawy jest proste oraz tanie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Składniki do nuggetsów z kalafiora:

  • 1 kalafior,
  • 3 szklanki płatków kukurydzianych,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • 0,75 l szklanki wody gazowanej,
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
  • czarny pieprz mielony (ilość według preferencji),
  • sól (ilość według preferencji),
  • zioła (opcjonalnie).

Wyjdą pyszne i chrupiące

Wykonanie nuggetsów z kalafiora jest tak samo proste, jak sam przepis. Kalafiora myjemy i oczyszczamy, a następnie dzielimy na niezbyt duże różyczki. Gotujemy w osolonej wodzie, aby były al dente. Kawałki odsączamy po 5 minutach i studzimy.

W międzyczasie lub po ugotowaniu kalafiora zajmujemy się ciastem. W misce łączymy mąkę, jajko, przyprawę do kurczaka i wodę gazowaną. Odstawiamy na ok. 15 minut. Na osobnym talerzyku umieszczamy płatki kukurydziane, które kruszymy (najlepiej dłońmi). Na dnie blaszki rozkładamy papier do pieczenia. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C.

Różyczki kalafiora panierujemy najpierw w cieście, a następnie w płatkach kukurydzianych. Po kolei umieszczany na blaszce. Pieczemy ok. 20 minut, aż zyskają złocisty kolor. Chrupiące nuggetsy możemy podać np. z sosem czosnkowym.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

© Materiały WP

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Źródło artykułu:WP Kobieta
wegańskie nuggetsyzdrowe nuggetsykalafior

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (1)