Zastąp ziemniaka batatem. Płyną z tego same korzyści
Choć wciąż przegrywają z kartoflami, są bogatym źródłem witamin. W kuchni możemy wyczarować z nich sałatkę, zrobić wegańskie chilli lub po prostu ugotować i podać ze schabowym. Z jedzenia słodkich ziemniaków są same korzyści.
29.03.2018 | aktual.: 29.03.2018 15:09
Na świecie wyróżniamy ok. 400 rodzajów batatów. Najczęściej mają one cienką, brązową skórkę, ale zdarzają się i fioletowe, czerwone, pomarańczowe, żółte, a także i białe. Środek batatów również jest dość ciekawy. Bo możemy kupić z miąższem białym, pomarańczowym lub żółtym. Słodkie ziemniaki można jeść w całości, lub jak zwykłe kartofle można je obrać. Ich rośliny są również jadalne.
Bataty są bogatym źródłem błonnika, a także zawierają wiele różnych witamin i minerałów, w tym żelazo, wapń czy selen. W ziemniakach znajdziemy też dużą ilość witamin m.in. z grupy B i C. Jedną z kluczowych wartości odżywczych słodkich ziemniaków jest to, że są bogate w przeciwutleniacz znany jako beta-karoten, który przekształca się w witaminę A po spożyciu.
I choć mało osób wie, to bataty są znacznie zdrowsze od zwykłych ziemniaków. W 100 g znajdziemy ok. 85 kcal i znikomą ilość tłuszczu.
Według wielu badań bataty mogą zapobiegać nowotworom, więc warto uwzględnić je w diecie. Również poprawiają funkcjonowanie trzustki, wyrównują poziom lipidów, optymalizują gospodarkę glukozową oraz zmniejszają insulinooporność. Fioletowe ziemniaki korzystanie wpływają na wzrok, a według badań na zwierzętach jedzenie batatów poprawia też pracę mózgu i pamięć.
Uwzględniając słodkie ziemniaki w diecie nie wolno z nimi przesadzić. Warzywa zawierają szczawiany, które wiążą wapń i inne minerały. Zbyt duża ich ilość może spowodować powstanie np. kamieni nerkowych.
W Polsce najczęściej dostaniemy bataty z pomarańczową lub czerwoną skórką. Najlepsze są te duże i gładkie. Skórka również musi być sucha. Czubek słodkich ziemniaków nie może być potłuczony, ponieważ właśnie w tym miejscu najczęściej zaczyna gnić. Bataty, tak samo jak zwykłe ziemniaki najlepiej przechowywać w suchym i chłodnym miejscu, np. w piwniczce. Jeśli je ugotujemy, to możemy je również zamrozić. Chcą upiec w piekarniku nie trzeba ich obierać, wystarczy dobrze wyszorować skórkę.