Zbawienna moc probiotyków
Modne ostatnimi czasy słowo „probiotyk” nie oznacza nic innego jak mikroorganizmy, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Probiotyki można przyjmować jako produkty żywnościowe i gotowe preparaty w formie tabletek lub proszku, który mieszamy z mlekiem lub wodą.
27.04.2010 | aktual.: 28.04.2010 09:11
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Modne ostatnimi czasy słowo „probiotyk” nie oznacza nic innego jak mikroorganizmy, które wywierają korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Probiotyki można przyjmować jako produkty żywnościowe i gotowe preparaty w formie tabletek lub proszku, który mieszamy z mlekiem lub wodą. Przyjmowanie probiotyków prowadzi do stabilizacji mikroflory organizmu, skraca czas trwania biegunki, wpływa na zmniejszenie liczby zachorowań zarówno u dzieci, jak i dorosłych, obniża ryzyko występowania próchnicy poprzez zmniejszenie liczby bakterii próchnicotwórczych. Probiotyki są także powszechnie stosowane podczas antybiotykoterapii i po jej zakończeniu – korzystnie modyfikują florę bakteryjną i zapobiegają biegunce poantybiotykowej.
Żywność probiotyczna
Ma wartości odżywcze i korzystny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Żywe kultury bakterii osiadają w przewodzie pokarmowym (muszą dotrzeć w szczególności do okrężnicy) i są aktywne, m.in. nie dopuszczają do wystąpienia wzdęć i chorób przewodu pokarmowego, wyrównują mikroflorę jelitową. Jednak aby bakterie zawarte w żywności można było uznać za probiotyczne muszą posiadać zdolność wzrostu/namnażania, być pochodzenia ludzkiego, być odporne m.in. na wydzieliny soków trawiennych, w tym soku żołądkowego i tworzonych w wątrobie kwasów żółciowych.
Żywność probiotyczna to w dużej mierze produkty mleczne, które otrzymuje się w wyniku naturalnej fermentacji mleka, BIO jogurty, kefiry i maślanki. Zawierają one wyselekcjonowane bakterie, najczęściej są to szczepy: Lactobacillus, Bifidobacterium i Enterococcus.
Zaburzenia mikroflory jelitowej
Najczęściej występują, kiedy stosujemy nieprawidłową dietę, nadużywamy alkoholu i leczymy się antybiotykami. Prowadzi to do zmniejszenia liczby „dobrych bakterii” i ogólnego spadku sił obronnych organizmu, przez co jesteśmy narażeni m.in. na rozwój grzybicy, występowanie biegunek i zaparć. Znaczny spadek dobroczynnych bakterii probiotycznych może także powodować wzrost czynników odpowiedzialnych za rozwój nowotworów, w tym raka jelita grubego.
Bierzesz antybiotyk? Przyjmuj probiotyk!
Nie dość, że probiotyki uaktywniają działanie niektórych leków, to jeszcze dodatkowo są niezastąpionym „przyjacielem” każdego człowieka poddawanego antybiotykoterapii. Podczas przyjmowania antybiotyków organizm nie jest w stanie „odnowić/odtworzyć” utraconych pożytecznych bakterii, dlatego trzeba mu w tym pomóc przyjmując właśnie żywność probiotyczną lub gotowe preparaty farmaceutyczne dostępne w aptekach.
Prebiotyki i synbiotyki
Probiotyki to substancje obecne w pożywieniu, nietrawione składniki pokarmowe, które wykazują pozytywny wpływ na utrzymanie prawidłowej mikroflory jelitowej. Z kolei połączenie probiotyku z prebiotykiem nazywane jest mianem synbiotyku i zapewnia jeszcze skuteczniejsze działanie.
Jedno jest pewne – probiotyki działają skutecznie i są bezpieczne. Warto je regularnie przyjmować.