Zdrowe naleśniki od Anny Lewandowskiej. Zdradziła sekretny składnik
Anna Lewandowska regularnie dzieli się ze swoimi fanami przepisami na zdrowe dania. Tym razem podpowiedziała, jak zrobić słodkie naleśniki, które wzmocnią odporność.
Autorka bloga “Healthy Plan by Ann” chce zachęcić wszystkich do zmiany nawyków żywieniowych. Przepisem na zdrowe naleśniki udowadnia, że przygotowanie wartościowego, wspierającego odporność posiłku, nie wymaga wiele pracy. Sekretem najnowszej receptury jest dodanie do potrawy kurkumy.
Złoto ze sklepowej półki
Głównym składnikiem kurkumy jest kurkimina. Ten organiczny związek chemiczny znany jest z całego wachlarza właściwości prozdrowotnych, działa przeciwbakteryjnie, przeciwzapalnie i przeciwgrzybiczo. Dodatkowo kurkuma jest tania i powszechnie dostępna. Nadaje ona potrawom także piękny, złocisty kolor. Dlatego warto tę przyprawę przemycać do jak największej liczby dań.
Naleśniki na odporność
Składniki:
- 0,5 szklanki mąki bezglutenowej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2 jaja
- 0,5 szklanki wody średniozmineralizowanej
- 0,5 szklanki napoju ryżowego
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- szczypta soli morskiej
- masło ghee
- pasta czekoladowo-kokosowa
- sezam (do posypania)
Przygotowanie:
Wymieszaj mąki ze sobą, a następnie zmiksuj je z jajkami, wodą, napojem roślinnym, solą i kurkumą. Rozgrzej tłuszcz na patelni i usmaż z powstałej masy naleśniki. Przed podaniem posmaruj je pastą czekoladowo-kokosową. Złóż gotowe naleśniki w trójkąty i posyp do smaku czarnym i białym sezamem.
Na samą myśl o tych naleśnikach cieknie nam ślinka. Z pewnością zachwycą one też nasze dzieci. Ta wersja daje dużo możliwości do eksperymentowania. Dodanie ulubionych owoców lub orzechów będzie dodatkowym kopniakiem energetycznym na dobry początek dnia.