FitnessZdrowe produkty w codziennej diecie. 5 najzdrowszych produktów

Zdrowe produkty w codziennej diecie. 5 najzdrowszych produktów

Zdrowe produkty powinny stanowić podstawę diety każdej osoby, która przez długie lata chce się cieszyć sprawnym funkcjonowaniem organizmu. Zdrowe produkty są na wyciągnięcie ręki i wcale nie trzeba wydawać fortuny, aby swój jadłospis wypełnić składnikami mineralnymi i witaminami. Przygotowaliśmy 5 najzdrowszych produktów, które warto spożywać jak najczęściej.

Zdrowe produkty w codziennej diecie. 5 najzdrowszych produktów
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

05.12.2018 12:13

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Ranking najzdrowszych produktów

Dietetycy od lat starają się stworzyć taki program żywieniowy, który jednocześnie będzie korzystnie wpływał na nasze zdrowie, jak i sylwetkę. Opracowano już wiele modeli idealnego żywienia, piramid żywieniowych oraz diet, które mają uleczyć daną chorobę.

Najlepszą receptą na to, aby jak najdłużej zachować zdrowie, jest sięganie po produkty, które są bogatym źródłem składników odżywczych oraz niezbędnych witamin i minerałów. W tym celu powstają liczne rankingi, w których prezentowane są najlepsze i najzdrowsze produkty. Poniżej znajdziecie 5 zdrowych produktów, które uzupełnią dietę w potrzebne makro- i mikroskładniki.

Zdrowe produkty - migdały

Według naukowców surowe migdały znajdują się w trójce najlepszych pod względem wartości odżywczej pokarmów na ziemi. Migdały są niezwykle bogatym źródłem jednonienasyconych kwasów tłuszczowych. W 100 g migdałów jest ich bowiem 33,6 g. Na uwagę zasługuje także duża zawartość kwasów omega-6, bo aż 10,5 g na 100 g.

Migdały są również źródłem fosforu, wapnia i magnezu, witaminy C, tiaminy i ryboflawiny. Należy jednak uważać z liczbą spożywanych migdałów, gdyż są wysoko kaloryczne. 100 g migdałów to 596 kcal.

Zdrowe produkty - nasiona chia

Nasiona chia to nasiona szałwii hiszpańskiej. Wartości odżywcze i właściwości zdrowotne nasion chia były doceniane już przez plemiona Azteków w środkowym Meksyku.

Nasiona chia są skarbnicą kwasów tłuszczowych omega-3. Są bogatym źródłem wapnia, żelaza, potasu, magnezu i fosforu. Nasiona chia wyróżniają się wysoką zawartością pełnowartościowego białka i błonnika pokarmowego, co sprawia, że urozmaicają zdrową dietę wegan i wegetarian.

Zdrowe produkty - pestki dyni

Pestki dyni to zdrowa przekąska, która jest bogatym źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. W pestkach dyni znajdują się kwas linolowy, kwas oleinowy oraz kwas palmitynowy.

Pestki dyni zawierają również mnóstwo składników mineralnych i witamin. W pestkach dyni znajdują się bowiem witamina E, witamina B1, witamina B2, witamina B6, witamina C, witamina A oraz witamina D. Pestki dyni są także źródłem beta-karotenu, potasu, cynku i selenu.

Zdrowe produkty - płatki owsiane

Płatki owsiane to zdrowy produkt, który sprawdza się idealnie jako składnik śniadania czy deserów. Płatki owsiane obniżają ciśnienie tętnicze, a także wpływają na regulowanie poziomu cholesterolu w organizmie. Płatki owsiane wyróżniają się dużą zawartością błonnika, dzięki czemu regulują trawienie oraz metabolizm, a także chronią przed rakiem jelita.

Zdrowe produkty - brokuły

Brokuły to zielone warzywo, które nadaje się do przyrządzania zup, sałatek czy puree warzywnych. Brokuły są najlepszym źródłem witaminy A, witaminy C, beta-karotenu, a także błonnika.

Aby w brokułach zachowało się jak najwięcej składników odżywczych, najlepiej jest je spożywać na surowo. Można też gotować je na parze, ale należy uważać, żeby ich nie przegotować, bo wtedy utracą większość swoich wartości odżywczych.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (0)