FitnessZdrowe przekąski - przepisy na co dzień i na specjalne okazje

Zdrowe przekąski - przepisy na co dzień i na specjalne okazje

Zdrowe przekąski potrafią na imprezie czy wieczorze filmowym skutecznie i bezpowrotnie zdetronizować kaloryczne czipsy, orzeszki czy paluszki. I nie są nudne. Wypróbuj proste i zdrowe przepisy na pyszne i zdrowe przekąski.

Zdrowe przekąski - przepisy na co dzień i na specjalne okazje
Źródło zdjęć: © iStock.com | Anna Shkuratova
Agnieszka Krasa

08.09.2018 | aktual.: 19.12.2018 15:06

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Owocowe ”frytki”

Frytki z arbuza na zimno to zdrowe przekąski na imprezę dla każdego, a w dodatku są smaczne i bezglutenowe. Odświeżą w największe upały, a jesienią przypomną o gorących dniach.

Składniki:

  • 1 arbuz.
  • 1 limonka.
  • 1 opakowanie jogurtu o smaku kokosowym.
  • 2 łyżki soku wyciśniętego z umytej cytryny.

Przygotowanie:

  • Umyj arbuza i obierz z grubej skóry.
  • Pokrój go na mniejsze części i kolejno na podłużne frytki.
  • Umyj limonkę, zetrzyj z niej skórkę i wyciśnij sok.
  • Połącz w miseczce jogurt kokosowy, skórkę i sok z limonki, sok z cytryny i wymieszaj.
  • Podawaj frytki z arbuza na półmisku z dipem kokosowo-limonkowo-cytrynowym.

Pieczone bataty z nadzieniem

Zdrowe przepisy na bataty pozwalają cieszyć się słodkimi ziemniakami przez cały rok. A nadzienia możesz zmieniać w zależności od nastroju czy zawartości lodówki.

Składniki:

  • 4 bataty.
  • 100 g startego parmezanu.
  • 100 g jogurtu naturalnego albo greckiego.
  • Pół dojrzałego awokado.
  • Kawałek czerwonej papryczki chilli.
  • Sok wyciśnięty z połowy umytej cytryny.
  • Szczypta czarnej soli.
  • Świeżo zmielony czarny pieprz.

Przygotowanie:

  • Umyj bataty i przekrój je wzdłuż na połówki.
  • Rozłóż połówki batatów na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piecz je w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 50 minut.
  • Umyj papryczkę chilli, usuń pestki i drobno posiekaj kawałeczek.
  • Przekrój awokado na pół wzdłuż, usuń pestkę i obierz ze skórki.
  • Pokrój awokado w drobną kostkę i zalej w miseczce sokiem z cytryny.
  • Włóż do miski parmezan, jogurt, awokado, papryczkę chilli i wymieszaj.
  • Po upieczeniu wydrąż bataty.
  • Ich miąższ dodaj do miski z nadzieniem i porządnie wymieszaj oraz dopraw do smaku.
  • Nałóż farsz do połówek batatów, może być z lekką górką.
  • Piecz w piekarniku kolejne 5 minut.
  • Podawaj na gorąco jako zdrowe przekąski, faszerowane bataty sprawdzą się również jako główny posiłek.

Pizze z cukinii

Pizzę na kalafiorowym spodzie znamy od kilku lat, ale pizza z cukinii? Ten dietetyczny przepis jest banalny w realizacji, poradzą z nim sobie nawet nasze najmłodsze pociechy.

Składniki:

  • Farsz wybieramy dowolny:

Przygotowanie:

  • Umyj cukinie i pokrój je w stosunkowo grube plastry.
  • Wyłóż blachę papierem do pieczenia i rozłóż plastry cukinii.
  • Posmaruj je sosem pomidorowym.
  • Na każdym plastrze rozłóż wybraną zawartość i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C bez termoobiegu ok. kwadransa.
  • Podawaj mini pizze z cukinii udekorowane listkami świeżych ziół i oprószone pieprzem.
Komentarze (1)