Zdrowe śniadanie - przepisy na dobry początek dnia
Od dekad mówi się, że śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu dnia. Jest w tym dużo racji. Ważne jednak, aby śniadanie było jedzone świadomie z wykorzystaniem zdrowych składników. Dzięki temu uda się uregulować wagę i wpłynąć na ogólne zdrowie organizmu.
18.12.2018 15:39
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Śniadanie – dlaczego jest ważne?
Śniadanie jest esencjonalne dla kondycji przez cały dzień, ponieważ jest pierwszym źródłem energii. Poza tym to ono sprawia, że możemy bez podjadania dotrwać do obiadu, a w konsekwencji uchronić się przed nabraniem na wadze. Składniki odżywcze w śniadaniu, które z definicji jest lekkie, ale syte pomagają skupić się w szkole i pracy.
O spożywanie śniadania trzeba zatem dbać. Dobrze, gdyby było ono zdrowe, a nie bazowało na słodkim pieczywie czy batonikach.
Zdrowe śniadanie – przepisy
- Owsianka na śniadanie
Składniki:
- płatki owsiane (150 g),
- chude mleko 0,5% (250 ml)
- 1 łyżka stołowa syropu klonowego,
- 1 łyżka stołowa siemienia lnianego,
- 1 łyżka stołowa waniliowego białka serwatkowego,
- szczypta cynamonu.
Sposób przygotowania: to pełnowartościowe śniadanie przyrządza się, gotując płatki owsiane w mleku przez około 5-8 minut. Następnie papkę miesza się z syropem klonowym i białkiem serwatkowym, a na koniec przelewa do miseczki i posypuje siemieniem oraz cynamonem.
- Zdrowa jajecznica na śniadanie
Składniki:
- 2 jajka,
- 2 garści szpinaku baby,
- 100 g sera feta (w kostkach),
- 1 łyżeczka oleju roślinnego.
Sposób przyrządzenia: na rozgrzanym oleju roślinnym należy podgrzewać szpinak do momentu, aż zmięknie (mieszać co jakiś czas). Następnie wbić jajka, doprawić pieprzem i delikatnie solą i zamieszać. Ostatni krok przygotowania śniadania to pokruszenie sera feta i ponowne wymieszanie.
- Fit tosty na zdrowe śniadanie
Składniki:
- 2 jajka,
- 30 g mąki kukurydzianej,
- 1/4 szklanki mleka,
- ulubione przyprawy,
- dodatki: szynka, papryka, pomidory, pesto lub inne.
Sposób przygotowania: przyrządzenie tego zdrowego śniadania należy zacząć od zrobienia 'ciasta'. Należy oddzielić żółtka od białek. Pierwsze wymieszać z mlekiem i mąką, a drugie ubić na sztywno. Następnie należy dodać białka do masy i wszystko rozłożyć na blasze w formie kwadratu lub prostokąta. Kolejny krok to pieczenie w piekarniku w 180 st. przez 20 minut. Po wyjęciu spodu należy przekroić go na 4 części, a każdą udekorować ulubionymi składnikami. Gotowe tosty można podpiec.
- Kanapki z twarożkiem i rzodkiewką
Składniki:
- twaróg półtłusty (150 g),
- 4 łyżki stołowe jogurtu naturalnego 2%,
- 1 łyżka stołowa otrębów owsianych,
- 2 rzodkiewki,
- 3 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku,
- sól i pieprz do smaku,
- chleb żytni razowy (2 kromki).
Sposób przygotowania: na początku należy przyrządzić masę, mieszając rozdrobiony widelcem twaróg i jogurt, a następnie dodając otręby i posiekany szczypiorek. Masę należy doprawić do smaku solą i pieprzem, a potem rozsmarować na kromkach chleba. Rzodkiewka w tym zdrowym śniadaniu może znaleźć się na dwa sposoby: albo posiekana może stanowić część twarożku, albo w formie plasterków położona na kanapce.