Codzienne jedzenie 3-4 śliwek może nas uchronić przed rozwojem raka jelita grubego. Dieta bogata w śliwki działa również przeciwmiażdżycowo, hamując wchłanianie cholesterolu, a dzięki zawartości magnezu i witaminy B6 korzystnie oddziałuje na układ nerwowy. Potas natomiast pomaga uregulować ciśnienie krwi. Dobroczynne działanie ma również wyciąg z kory śliwy afrykańskiej - wyciąg ten stosowany jest w leczeniu schorzeń prostaty.
Mają intensywną barwę, są aromatyczne i bardzo zdrowe. W Polsce najbardziej popularne odmiany to: węgierki, renklody, stanleye, opale i mirabelki. Śliwki o ciemnofioletowej barwie są bogate w składniki odżywcze.
Śliwki to owoce, które mogą korzystnie wpłynąć na urodę. Zawierają witaminy A, C, E, B6, K, PP, polifenole, błonnik, magnez, potas, żelazo, fosfor, bar. Wykazują silne działanie przeciwutleniające (dzięki obfitości antyutleniaczy: tanin, flawonoidów, naringeniny, hesperydyny, kwasu ferulowego).
Zawierają znaczne ilości witaminy C, która uszczelnia naczynia krwionośne, a witamina K odpowiadająca za krzepnięcie krwi pomaga zapobiec uwidacznianiu się naczyń krwionośnych na skórze. Duża ilość przeciwutleniaczy hamuje proces starzenia się, a więc powstrzymuje m. in. powstawanie zmarszczek.
Śliwki powinny docenić kobiety mające problem z pękającymi naczynkami. Owoce te zawierają znaczną ilość witaminy K, która reguluje proces krzepnięcia krwi, oraz witaminy C, uszczelniającej naczynia krwionośne.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl
Głęboko oczyszczą i zwężą pory skóry
Obecne w śliwkach przeciwutleniacze opóźniają proces starzenia się, a więc i powstawanie zmarszczek. Preparaty zawierające wyciągi z tych owoców zadziałają również przeciwzmarszczkowo oraz głęboko oczyszczą i zwężą pory skóry.
Maseczka ze śliwek działa wygładzająco na niewielkie zmarszczki, a także oczyszcza i zwęża pory. Możemy ją wykonać, rozgniatając dojrzałe owoce bez pestek i mieszając z ubitą pianą z białek. Maseczkę nakładamy na twarz na około 15-20 minut.
Pomagają w odchudzaniu
Śliwki są polecane jako przekąska dla wszystkich, którzy chcą stracić zbędne kilogramy. Dzięki zawartości pektyn, z organizmu lepiej usuwane są resztki pokarmów. Usprawniają i przyśpieszają perystaltykę jelit i regulują gospodarkę kwasów żółciowych.
Pektyny zapewniają też uczucie sytości, dzięki czemu przez pewien czas po zjedzeniu owoców, żołądek nie będzie miał ochoty na inne słodkie przysmaki. Należy jednak pamiętać, że śliwki jedzone w nadmiarze powodują biegunkę.
Niszczą komórki rakowe
Naukowcy z Texasu przeprowadzili badania, których wyniki wskazują, że naturalne ekstrakty z owoców śliwy niszczą komórki nowotworowe, nie degradując jednocześnie komórek zdrowych. Ekstrakty okazały się być skuteczne także w bardzo agresywnych formach nowotworu.
Testy wykazały też, że właściwości śliwek zmniejszają ryzyko rozwoju raka jelita grubego. Codzienne jedzenie 3-4 owoców może nas uchronić przed jego rozwojem.
Na kamicę nerkową i reumatyzm
Dołączenie owoców do swojego menu powstrzymuje wchłanianie cholesterolu zapobiegając miażdżycy i reguluje ciśnienie krwi.
Śliwki mają pozytywny wpływ na funkcjonowanie układu nerwowego dzięki zawartości magnezu i witaminy B6. Śliwki są szczególnie polecane chorym na kamicę nerkową i reumatyzm.
Szczególnie zalecane są osobom, które mają problemy z uciążliwymi zaparciami - dzięki zawartości pektyn (rodzaj błonnika) śliwki pobudzają perystaltykę jelit oraz "wymiatają" zalegające w nich resztki pokarmu i produkty przemiany materii.
Właściwości lecznicze kory śliwy
Wartościowe są nie tylko same śliwki, ale także kora drzew. Wyciąg z kory śliwy afrykańskiej od dawna stosowany jest w leczeniu schorzeń prostaty (przerostu gruczołu krokowego).
Najnowsze badania naukowe wykazały, że podobne właściwości ma także kora polskich odmian.
Z innych zalet słynie śliwka japońska, o nazwie umeboshi. Wyciąg z jej miąższu zakwasza mocz, co zapobiega bakteryjnym zakażeniom pęcherza moczowego.
(gabi/mtr), kobieta.wp.pl