Zdrowie jelit to podstawa… wszystkiego
Nasze zdrowie zaczyna się w jelitach. Brzmi banalnie, ale trudno odmówić temu stwierdzeniu racji. Nie od dziś bowiem wiadomo, że kręte korytarze jelit to centrum dowodzenia układu immunologicznego. Jak więc o nie zadbać, by dobrze spełniały swoją funkcję?
09.12.2024 | aktual.: 11.12.2024 09:58
Jak jelita wpływają na naszą odporność?
Przez lata uważano, że rola mikrobioty jelitowej ogranicza się wyłącznie do trawienia, wchłaniania substancji pokarmowych i syntezy wielu związków chemicznych, np. serotoniny i prekursorów neuroprzekaźników. Dziś wiemy jednak, że jej fundamentalną rolą jest wsparcie odporności organizmu [1].
Bakterie jelitowe kolonizują śluzówkę i produkują czynniki antybakteryjne, które chronią nas przed patogenami. Stymulują również nasz układ immunologiczny [2]. Wiadomo również, że dzięki osi mózgowo-jelitowej i znaczącej roli bakterii w procesach neurologicznych mikrobiota wpływa na nasz zdrowie psychiczne [3].
By jednak układ odpornościowy pracował bez zastrzeżeń, musi być zachowana równowaga ilościowa i jakościowa bakterii jelitowych. Nie jest to wcale łatwe zadanie, gdyż są one wrażliwe na czynniki wewnętrzne i zewnętrzne. Do najczęściej występujących należą: dieta uboga w błonnik i bogata w cukry proste oraz przetworzoną żywność, długotrwałe stosowanie antybiotyków i niesteroidowych leków przeciwzapalnych, stres, alkohol i zanieczyszczenia środowiska [4].
Kiedy jesteśmy na nie narażeni, dochodzi do zaburzenia równowagi mikrobioty. Wzrasta przepuszczalność jelit, więc patogeny łatwiej przenikają w głąb organizmu. Dochodzi też do aktywacji zapalnej odpowiedzi immunologicznej i uwolnienia prozapalnych cytokin. Zaburzone zostają procesy trawienia, co sprzyja pojawieniu się przewlekłych biegunek i zaparć.
To wszystko składa się na osłabienie odporności i obniżenie nastroju. Sprzyja też wystąpieniu wielu chorób, m.in. alergii, nieswoistego zapalenia jelit, chorób sercowo-naczyniowych, otyłości oraz cukrzycy, a także chorób autoimmunologicznych i nowotworowych [2].
Jak zadbać o zdrowie jelit?
Aby wspierać zdrowie swojego mikrobiomu, warto zadbać o zróżnicowaną dietę bogatą w błonnik pokarmowy. Do codziennej diety warto włączyć pełnoziarniste zboża (płatki owsiane, kasze, chleb razowy), a także surowe warzywa i owoce, a ograniczyć spożycie cukru, żywności przetworzonej i alkoholu.
Korzystna dla jelit jest aktywność fizyczna i odpowiednia ilość snu. Warto też rozważyć suplementację Colostrum Genactiv. Dlaczego to właśnie ten preparat zasługuje na uwagę?
Colostrum, czyli siara, to pierwsza wydzielina gruczołów mlecznych samic ssaków, w tym krów, kóz czy ludzi, pojawiająca się tuż po porodzie. Jest to substancja niezwykle bogata w składniki odżywcze i czynniki wzrostowe. Zawiera wysokie stężenie immunoglobulin – przeciwciał, które chronią organizm przed infekcjami [5, 6].
To dlatego tak bardzo podkreśla się znaczenie karmienia piersią, zwłaszcza w pierwszych dniach życia dziecka [7]. Za pośrednictwem siary noworodek otrzymuje bowiem gotową armię do walki z bakteriami i wirusami, dzięki czemu jest chroniony, zanim jego własny układ odpornościowy zdąży się w pełni rozwinąć.
Z cennych właściwości siary mogą też korzystać dorośli. Bioaktywne składniki ludzkiego colostrum są zbliżone do tych występujących w siarze bydlęcej (colostrum bovinum). I to ona stanowi główny składnik preparatu Colostrum Genactiv. Do jego produkcji wykorzystywana jest siara pozyskana w ciągu pierwszych 2 godzin po porodzie, która następnie poddawana jest delikatnej metodzie suszenia – liofilizacji. To pozwala na zachowanie maksymalnej ilości cennych składników odżywczych.
Colostrum Genactiv, jedyne opatentowane colostrum bovinum w Polsce, to naturalny sposób na wzmocnienie odporności i poprawę ogólnego samopoczucia. Stymuluje układ odpornościowy, a także przyczynia się do utrzymania szczelności bariery jelitowej. Jest przy tym bezpieczny i w odpowiednich dawkach może być stosowany przez całą rodzinę.
Mikrobiom jelitowy to niezwykle złożony ekosystem mikroorganizmów, który odgrywa kluczową rolę w kształtowaniu naszej odporności. To nasz wewnętrzny strażnik, który chroni nas przed szkodliwymi patogenami. Jest jednak jeden warunek: jego skład i funkcjonowanie nie mogą być zaburzone. Zadbajmy o to!
Suplement diety. Zawiera składniki, które wspomagają funkcje organizmu poprzez uzupełnienie normalnej diety. Nie ma właściwości leczniczych.
Bibliografia:
[1] Gałecka M, Basińska A.M, Bartnicka A, Znaczenie mikrobioty jelitowej w kształtowaniu zdrowia człowieka — implikacje w praktyce lekarza rodzinnego, Forum Medycyny Rodzinnej 2018;12(2):50-59.
[2] Ziółkowska S, Kijek N, Malinowski K, Kostrzewska P., Mikrobiota jelitowa – nieoceniony strażnik odporności i witalności organizmu, Med Og Nauk Zdr. 2022;28(1):8-14.
[3] Wardziukiewicz W, Stachowska E, Wpływ mikrobioty jelitowej i jej modyfikacji na samopoczucie pacjentów z depresją, Postepy Hig Med Dosw (online), 2020; 74: 314-321.
[4] Krakowiak O, Nowak R, Mikroflora przewodu pokarmowego człowieka – znaczenie, rozwój, modyfikacje, Postępy Fitoterapii 3/2015, 193-200.
[5] Rak K., Bronkowska M. Immunologiczne znaczenie siary. Hygeia Public Health. 2014; 49 (2): 249–254.
[6] Hałasa M., Colostrum: naturalny regulator układu immunologicznego, Wydawnictwo Pomorskiego Uniwersytetu Medycznego 2020.
[7] Kowalska D, Gruczyńska E, Bryś J, Mleko matki – pierwsza żywność w życiu człowieka, Probl Hig Epidemiol 2015, 96(2): 387-398.