FitnessZdrowy obiad - szybkie i smaczne przepisy
Zdrowy obiad - szybkie i smaczne przepisy
Zdrowy obiad nie może być skomplikowany w przygotowaniu. Zdrowe przepisy na obiad możesz odmieniać, chociażby dowolnie zmieniając użyte w przepisach sosy do potraw. Zobacz, jak przygotować wartościowy posiłek.
11.09.2018 | aktual.: 19.12.2018 14:18
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Przepis na zdrowy obiad: kasza w sosie z warzywami
Składniki:
- 1 woreczek kaszy gryczanej.
- 2 pory.
- 1 obrana i starta marchewka.
- 1 puszka krojonych pomidorów.
- Pół łyżeczki curry.
- Pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku.
- Sól.
- Pieprz.
- 2 łyżki uprażonych na suchej patelni płatków migdałów.
Przygotowanie:
- Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Umyj pory i pokrój je w cienkie plasterki.
- Duś pory na patelni na kilku łyżkach wody przez 10 minut, w razie potrzeby uzupełniając płyn.
- Dodaj starta marchewkę i duś kolejne 5 minut.
- Wlej na patelnię pomidory z puszki i wsyp przyprawy.
- Wymieszaj i duś ok. 5 minut.
- Podawaj na gorąco kaszę gryczaną polaną sosem i posypaną płatkami migdałów.
Szybki zdrowy obiad: placki z kapusty kiszonej z sosem czosnkowym (bieszczadzkie fuczki)
Składniki na placki (bieszczadzkie fuczki):
- 500 g kapusty kiszonej.
- 1 jajko z wolnego chowu.
- 3 łyżki mąki pełnoziarnistej.
- 2 białe cebule.
- 2 czerwone cebule.
- Olej roślinny do smażenia.
- 1 łyżeczka kminku.
- Pół łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku.
- Szczypta soli.
- Odrobina świeżo mielonego pieprzu.
Składniki na sos:
- 1 mały jogurt grecki.
- 4 ząbki czosnku.
- Umyte, osuszone i posiekane świeże zioła do dekoracji.
Przygotowanie placków:
- Drobno posiekaj kapustę i odciśnij, a następnie odlej nadmiar wody.
- Obierz cebule i pokrój je w plastry.
- Porządnie rozgrzej olej roślinny na patelni.
- Wymieszaj w misce kapustę, rozbite jajko, mąkę, przyprawy.
- Tuż przed smażeniem każdy plasterek cebuli obtocz ostrożnie w masie na placki i kładź na patelnię.
- Smaż partiami z obu stron, po ok. 2-3 minuty z każdej do zbrązowienia.
- Odsącz placki z kapusty z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Przygotowanie sosu:
- Obierz i zmiażdż ząbki czosnku.
- Zmiksuj jogurt z czosnkiem.
- Podawaj sos czosnkowy do placków z kiszonej kapusty w miseczce i obficie posypany świeżymi ziołami.
Możesz również drobno posiekać cebulę zamiast kroić ją na grube plastry, dodać ją do masy i smażyć wszystko razem na natłuszczonej patelni partiami.
Zdrowe posiłki dla mięsożerców: pieczone piersi kurczaka z sałatką
Składniki:
- 1 podwójna pierś kurczaka.
- 10 suszonych pomidorów, odsączonych z oleju i rozdrobnionych.
- 1 kulka sera mozzarella light, rozdrobnionego na mniejsze kawałki.
- Sporo liści świeżych ziół, np. bazylii, szałwii, oregano.
- Pół opakowania miksu sałat.
- Garść przepołowionych pomidorków koktajlowych.
- Szczypta pieprzu.
- Odrobina soli morskiej.
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Przygotowanie:
- Umyj pierś kurczaka pod bieżąca wodą i osusz.
- Przekrój ją na pół i wytnij w każdej części kieszonki.
- Włóż do środka suszone pomidory, ser mozzarella, liście ziół, posól i posyp pieprzem.
- Piecz kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20 minut.
- Zrób sałatkę z miksu sałat i pomidorków koktajlowych, dopraw do smaku odrobiną soli, pieprzu i oliwą.