FitnessZdrowy obiad - szybkie i smaczne przepisy

Zdrowy obiad - szybkie i smaczne przepisy

Zdrowy obiad nie może być skomplikowany w przygotowaniu. Zdrowe przepisy na obiad możesz odmieniać, chociażby dowolnie zmieniając użyte w przepisach sosy do potraw. Zobacz, jak przygotować wartościowy posiłek.

Zdrowy obiad - szybkie i smaczne przepisy
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Krasa

11.09.2018 | aktual.: 19.12.2018 14:18

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Przepis na zdrowy obiad: kasza w sosie z warzywami

Składniki:

Przygotowanie:

  • Ugotuj kaszę gryczaną zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  • Umyj pory i pokrój je w cienkie plasterki.
  • Duś pory na patelni na kilku łyżkach wody przez 10 minut, w razie potrzeby uzupełniając płyn.
  • Dodaj starta marchewkę i duś kolejne 5 minut.
  • Wlej na patelnię pomidory z puszki i wsyp przyprawy.
  • Wymieszaj i duś ok. 5 minut.
  • Podawaj na gorąco kaszę gryczaną polaną sosem i posypaną płatkami migdałów.

Szybki zdrowy obiad: placki z kapusty kiszonej z sosem czosnkowym (bieszczadzkie fuczki)

Składniki na placki (bieszczadzkie fuczki):

  • 500 g kapusty kiszonej.
  • 1 jajko z wolnego chowu.
  • 3 łyżki mąki pełnoziarnistej.
  • 2 białe cebule.
  • 2 czerwone cebule.
  • Olej roślinny do smażenia.
  • 1 łyżeczka kminku.
  • Pół łyżeczki słodkiej wędzonej papryki w proszku.
  • Szczypta soli.
  • Odrobina świeżo mielonego pieprzu.

Składniki na sos:

  • 1 mały jogurt grecki.
  • 4 ząbki czosnku.
  • Umyte, osuszone i posiekane świeże zioła do dekoracji.

Przygotowanie placków:

  • Drobno posiekaj kapustę i odciśnij, a następnie odlej nadmiar wody.
  • Obierz cebule i pokrój je w plastry.
  • Porządnie rozgrzej olej roślinny na patelni.
  • Wymieszaj w misce kapustę, rozbite jajko, mąkę, przyprawy.
  • Tuż przed smażeniem każdy plasterek cebuli obtocz ostrożnie w masie na placki i kładź na patelnię.
  • Smaż partiami z obu stron, po ok. 2-3 minuty z każdej do zbrązowienia.
  • Odsącz placki z kapusty z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Przygotowanie sosu:

  • Obierz i zmiażdż ząbki czosnku.
  • Zmiksuj jogurt z czosnkiem.
  • Podawaj sos czosnkowy do placków z kiszonej kapusty w miseczce i obficie posypany świeżymi ziołami.

Możesz również drobno posiekać cebulę zamiast kroić ją na grube plastry, dodać ją do masy i smażyć wszystko razem na natłuszczonej patelni partiami.

Zdrowe posiłki dla mięsożerców: pieczone piersi kurczaka z sałatką

Składniki:

Przygotowanie:

  • Umyj pierś kurczaka pod bieżąca wodą i osusz.
  • Przekrój ją na pół i wytnij w każdej części kieszonki.
  • Włóż do środka suszone pomidory, ser mozzarella, liście ziół, posól i posyp pieprzem.
  • Piecz kurczaka w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20 minut.
  • Zrób sałatkę z miksu sałat i pomidorków koktajlowych, dopraw do smaku odrobiną soli, pieprzu i oliwą.
Komentarze (3)