Ziemniaki ugotują się w mig. Wystarczy prosta sztuczka
Jak ugotować ziemniaki? Wydaje się, że to jedna z najprostszych czynności w kuchni. Mimo to niewiele osób zna trik, dzięki któremu warzywa będą gotowe błyskawicznie. Sztuczka jest banalna i na pewno przyda się zwłaszcza, kiedy będziemy chcieli przygotować obiad w jak najkrótszym czasie.
Ziemniaki to jeden z najpopularniejszych i najbardziej lubianych dodatków do obiadu. Możemy je wykorzystać na wiele sposobów - przygotować klasyczne ziemniaki z wody, kremowe purée, uwielbiane frytki lub pieczone kawałki ziemniaków. Łatwo przyrządzić z nich także lubiane kluski czy kopytka, zapiekankę, kotlety czy zupę ziemniaczaną.
Jak ugotować ziemniaki? Pamiętaj o tej babcinej sztuczce
Jak gotować ziemniaki? To jedna z najprostszych czynności w kuchni – poradzi sobie z nią nawet osoba, która nie czuje się kulinarnym mistrzem. Wystarczy wrzucić ziemniaki na gorącą, osoloną wodę i gotować je do miękkości. Czas gotowania będzie różnił się w zależności od gatunku i wielkości warzywa. Niewielkie, młode ziemniaczki będą gotowe już po 15 minutach, z kolei większe i starsze – po 20-25. Jeśli natomiast planujemy zrobić purée, warto gotować je jeszcze dłużej, nawet do pół godziny.
Gotowanie ziemniaków jest proste, jednak istnieje babciny trik, który sprawi, że dodatkowo zajmie to nam znacznie mniej czasu. Do garnka z warzywami wystarczy dodać łyżkę masła lub oliwy z oliwek. To sprawi, że ziemniaki będą gotowe w znacznie krótszym czasie niż normalnie.
Ziemniaki są zdrowe. Najlepiej jeść je w mundurkach
Ziemniaki przez lata otrzymały opinię tuczących i niezbyt korzystnych dla zdrowia warzyw, zwłaszcza, gdy staramy się dbać o sylwetkę. Tymczasem to nieprawda – przede wszystkim ziemniaki są bardzo sycące i nawet niewielka ich porcja zaspokoi nasz głód, dlatego są idealne podczas odchudzania.
Poza tym są kopalnią korzystnych dla zdrowia witamin i składników mineralnych oraz białka. Są źródłem m.in. sodu, magnezu, wapnia, manganu, żelaza, miedzi, cynku, fosforu, karotenu, a także witamin K, B1, B2, B6 i C.
Ziemniaki warto też obierać cienko lub gotować w mundurkach. Wszystko dlatego, że tuż pod skórką znajduje się najwięcej mikroelementów. Najzdrowsze będą upieczone w łupinach lub ugotowane na parze.
Zapraszamy na grupę FB - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl