Ziemniaki w mundurkach - wartość odżywcza, przygotowanie, kalorie
Ziemniaki to ten popularny element posiłków, który spożywamy na co dzień w niejednej formie. Z klasycznych ziemniaków możemy zrobić frytki, purée, a także przygotować je w mundurkach, dzięki czemu przyswoimy najwięcej ich cennych wartości odżywczych. Jakie właściwości mają ziemniaki w mundurkach i jak je przygotowywać?
21.11.2018 | aktual.: 19.12.2018 19:23
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Właściwości ziemniaków
Ziemniaki to ten rodzaj dodatku do obiadu, który jadamy praktycznie przez cały rok. Sposobów na ich przygotowanie jest oczywiście bardzo dużo, co nie pozostaje obojętne dla ich kaloryczności i prozdrowotnych właściwości.
Wbrew pozorom tradycyjne ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, różnorakich witamin i soli mineralnych, a także działają sycąco na nasz organizm, jednak przy smażeniu czy robieniu z nich purée ich cudowne właściwości praktycznie całkowicie zanikają.
Zamiast frytek czy placków ziemniaczanych warto więc wybrać ziemniaki w mundurkach bądź te robione na parze, ponieważ mają dużo mniej kalorii i zachowują swoje właściwości.
Ziemniaki - wartość odżywcza i kalorie
Przy dyskusji o wartościach odżywcznych ziemniaków warto na początku zdementować największe i najczęściej pojawiające się mity na ich temat. Przede wszystkim są one wartościowym i niezwykle potrzebnym elementem każdego zestawu obiadowego, bowiem nie tylko dostarczają nam węglowodanów i pomagają zaspokoić głód, ale również odpowiednio przygotowane mogą być dla nas bardzo pomocne w utrzymaniu dobrego zdrowia.
Pamiętajmy też, że ziemniak ziemniakowi nie równy – zawsze lepiej sięgnąć po ziemniaki z wody niż te smażone, ponieważ mocno chłoną one tłuszcz, który jest w dużej mierze odpowiedzialny za ich kaloryczność.
Warto też wspomnieć, że w wielu slonych przekąskach nie znajdziemy ziemniaków, a najczęściej płatki ziemniaczane, które są całkowicie pozbawione jakichkolwiek witamin i minerałów.
Wartości odżywcze ziemniaków to przede wszystkim potas, sód, magnez, wapń i witaminy z grupy B, jednak jest to dopiero początek długiej listy cennych substancji, które w nich znajdziemy. W ziemniakach znajdziemy także biotynę, fruktozę, sacharozę, skrobię oraz kwas pantotenowy.
Najważniejszą częścią ziemniaka ze względu na jego wartości odżywcze jest wbrew pozorom skórka oraz to, co bezpośrednio pod nią, dlatego zaleca się ich obieranie oszczędnie lub najlepiej wcale. Najbogatsze w składniki odżywcze będą ziemniaki w mundurkach, gotowane na parze lub pieczone, ponieważ zachowują one swoje najważniejsze właściwości i nie pozbywamy się z nich cennej dla nas skórki.
Ziemniaki zawierają około 80 kcal na 100 g, a więc same w sobie są stosunkowo mało kaloryczne, natomiast nieco gorzej wygląda indeks glikemiczny ziemniaków. Osoby chore na cukrzycę powinny na nie uważać i najlepiej jeść młode ziemniaki ugotowane w klasyczny sposób, bowiem im późniejsze lub bardziej przetworzone będą ziemniaki, tym wyższy będzie ich IG.
Jak przygotować ziemniaki w mundurkach?
Ziemniaki w mundurkach możemy przygotować w formie gotowanej lub pieczonej. Na wstępie należy bardzo dokładnie wyszorować bulwy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Następnym krokiem jest ugotowanie osolonej wody w garnku i włożenie ziemniaków wtedy, gdy woda zaczyna wrzeć. Po ugotowaniu odstawiamy je do wystygnięcia i obieramy.
W przypadku pieczonych ziemniaków w mundurkach wystarczy zawinąć je w folię aluminiową i doglądać do momentu pełnego przygotowania. Proces pieczenia może trwać nawet dwie godziny, dlatego musimy być cierpliwi i cały czas kontrolować sytuację.