Ziemniaki w mundurkach - wartość odżywcza, przygotowanie, kalorie
Ziemniaki to ten popularny element posiłków, który spożywamy na co dzień w niejednej formie. Z klasycznych ziemniaków możemy zrobić frytki, purée, a także przygotować je w mundurkach, dzięki czemu przyswoimy najwięcej ich cennych wartości odżywczych. Jakie właściwości mają ziemniaki w mundurkach i jak je przygotowywać?
Właściwości ziemniaków
Wbrew pozorom tradycyjne ziemniaki są doskonałym źródłem potasu, różnorakich witamin i soli mineralnych, a także działają sycąco na nasz organizm, jednak przy smażeniu czy robieniu z nich purée ich cudowne właściwości praktycznie całkowicie zanikają.
Zamiast frytek czy placków ziemniaczanych warto więc wybrać ziemniaki w mundurkach bądź te robione na parze, ponieważ mają dużo mniej kalorii i zachowują swoje właściwości.
Ziemniaki - wartość odżywcza i kalorie
Przy dyskusji o wartościach odżywcznych ziemniaków warto na początku zdementować największe i najczęściej pojawiające się mity na ich temat. Przede wszystkim są one wartościowym i niezwykle potrzebnym elementem każdego zestawu obiadowego, bowiem nie tylko dostarczają nam węglowodanów i pomagają zaspokoić głód, ale również odpowiednio przygotowane mogą być dla nas bardzo pomocne w utrzymaniu dobrego zdrowia.
Warto też wspomnieć, że w wielu slonych przekąskach nie znajdziemy ziemniaków, a najczęściej płatki ziemniaczane, które są całkowicie pozbawione jakichkolwiek witamin i minerałów.
Najważniejszą częścią ziemniaka ze względu na jego wartości odżywcze jest wbrew pozorom skórka oraz to, co bezpośrednio pod nią, dlatego zaleca się ich obieranie oszczędnie lub najlepiej wcale. Najbogatsze w składniki odżywcze będą ziemniaki w mundurkach, gotowane na parze lub pieczone, ponieważ zachowują one swoje najważniejsze właściwości i nie pozbywamy się z nich cennej dla nas skórki.
Ziemniaki zawierają około 80 kcal na 100 g, a więc same w sobie są stosunkowo mało kaloryczne, natomiast nieco gorzej wygląda indeks glikemiczny ziemniaków. Osoby chore na cukrzycę powinny na nie uważać i najlepiej jeść młode ziemniaki ugotowane w klasyczny sposób, bowiem im późniejsze lub bardziej przetworzone będą ziemniaki, tym wyższy będzie ich IG.
Jak przygotować ziemniaki w mundurkach?
Ziemniaki w mundurkach możemy przygotować w formie gotowanej lub pieczonej. Na wstępie należy bardzo dokładnie wyszorować bulwy pod bieżącą wodą, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń. Następnym krokiem jest ugotowanie osolonej wody w garnku i włożenie ziemniaków wtedy, gdy woda zaczyna wrzeć. Po ugotowaniu odstawiamy je do wystygnięcia i obieramy.
W przypadku pieczonych ziemniaków w mundurkach wystarczy zawinąć je w folię aluminiową i doglądać do momentu pełnego przygotowania. Proces pieczenia może trwać nawet dwie godziny, dlatego musimy być cierpliwi i cały czas kontrolować sytuację.