GotowaniePrzepisyZłe śniadanie. Takich produktów nie powinno się jeść na pusty żołądek

Złe śniadanie. Takich produktów nie powinno się jeść na pusty żołądek

Złe śniadanie. Takich produktów nie powinno się jeść na pusty żołądek
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com

Płatki śniadaniowe to szybkie i wygodne śniadanie, ale zawierają cukier oraz mnóstwo prostych węglowodanów, które podnoszą jego poziom we krwi. Dlatego później w ciągu dnia nie możemy sobie poradzić z ochotą na słodycze. Co zamiast płatków? Na przykład otręby owsiane moczone przez noc z suszonymi owocami (w wodzie lub mleku roślinnym).

1 / 6

Kanapki śniadaniowe, które kupujesz w sklepie

Obraz
© Pixabay.com

Kanapka z jajkiem i twarożkiem może być zdrowa, pod warunkiem, że zrobisz ją we własnej kuchni. Bo te z pudełek są rozmrażane, nafaszerowane sodą, konserwantami i utwardzonymi tłuszczami.

2 / 6

Zielone soki

Obraz
© Materiały prasowe

Soki mają mnóstwo witamin i przeciwutleniaczy, ale brakuje w nich błonnika i białka. Dla niektórych jarmuż z cytryną i kiwi jest nie do przełknięcia, więc go dosładzają i wierzą, że to wciąż zdrowe śniadanie - tymczasem o wiele zdrowsza byłaby jajecznica.

3 / 6

Jogurt

Obraz
© 123RF

Jogurt smakowy ma podobną ilość cukru, co drożdżówka. Co innego naturalny, szczególnie bez laktozy. Nawet jeśli będzie miał więcej tłuszczu, na śniadanie nie zaszkodzi. Można osłodzić go np. daktylami, ksylitolem czy syropem klonowym.

4 / 6

Gotowe owsianki

Obraz
© WP.PL

Gotowe owsianki są zwykle zrobione z płatków najgorszej jakości, wysoko przetworzonych, z małą ilością błonnika. Dodatkowo mają sporo cukru.

5 / 6

Tosty z margaryną

Obraz
© Shutterstock.com | shutterstock.com

Nawet jeśli wybierzesz tost pełnoziarnisty, niewiele w nim dobrego (bo w składzie pół tablicy Mendelejewa), margaryna z kolei jest niezdrowym, rakotwórczym tłuszczem, który podwyższa cholesterol i zwiększa ryzyko zawałów.

6 / 6

Kawa

Obraz
© 123RF

Kawa jest dobra, ale nie zastąpi posiłku, a kofeina dodatkowo może osłabić apetyt. Więc pij kawę rano, ale przegryzając kanapkę z chleba razowego z serem, miodem i cynamonem.

Źródło artykułu:WP Kobieta

Wybrane dla Ciebie

Komentarze (11)