W składzie zmielone pazury i kości. Polacy się zajadają

Zdrowe odżywianie jest kluczem do dobrego zdrowia i samopoczucia. Z tego powodu coraz więcej ludzi zwraca uwagę na składniki produktów, które kupują w sklepach spożywczych. Przy wyborze mięsa warto unikać dwóch jego rodzajów, które niestety wciąż cieszą się popularnością. Głównie ze względu na niską cenę.

Tego mięsa mielonego lepiej unikać (zdjęcie podglądowe)Tego mięsa mielonego lepiej unikać (zdjęcie podglądowe)
Źródło zdjęć: © Getty Images
Paulina Żmudzińska

Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa. Niemniej jednak warto być świadomym, że są dwa typy, których lepiej unikać: garmażeryjne mięso mielone oraz mięso oddzielane mechanicznie. Dlaczego? Wyjaśniamy.

Tego mięsa mielonego lepiej unikać

W sklepach dostępnych jest wiele opcji, które są mniej lub bardziej zdrowie. Garmażeryjne mięso mielone, które jest w naszym kraju bardzo popularne, zawiera jedynie od 70 do 90 proc. mięsa. Resztę stanowią z kolei dodatki takie jak regulatory kwasowości czy białka roślinne.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz

Kolejnym wyborem, którego warto unikać, jest mięso oddzielane mechanicznie, czyli MOM.

- To najgorszy jakościowo rodzaj mięsa - wyznał na Instagramie dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek.

Mięso to charakteryzuje się bardzo niską jakością, dlatego jest także znacznie tańsze od innych dostępnych opcji. - A poza tkanką mięśniową zawiera też fragmenty tkanki łącznej, ścięgien i chrząstek. Jest też często dużo bardziej tłuste niż normalne mięso, a ma mniej białka. Czyli jego wartość żywieniowa jest mniejsza niż w przypadku standardowego mięsa - zaznaczył specjalista.

Według informacji podanych z kolei przez Gazetę.pl w tego typu mięsie można również znaleźć kości, ścięgna oraz pazury. Warto także podkreślić, że MOM wykorzystywane jest w parówkach, konserwach, pasztetach oraz daniach typu fast-food.

Uważaj na czerwone mięso

Mięso jest źródłem istotnych składników odżywczych, ale może również zawierać szkodliwe substancje. Czerwone mięso, takie jak wołowina i wieprzowina, zawiera tłuszcze nasycone oraz cholesterol, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie.

Według badań cytowanych przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, dieta obfitująca w czerwone mięso może prowadzić do wzrostu ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i nowotwory.

Spożywanie czerwonego mięsa raz dziennie może zwiększyć ryzyko śmierci o 20 proc. Zaleca się, aby ograniczyć jego konsumpcję do 1-2 razy w tygodniu.

Zamiast sięgać po czerwone mięso, lepiej zdecydować się na drób lub ryby. Te produkty są korzystniejsze dla zdrowia i mniej obciążają organizm. Ważne jest, aby zwracać uwagę na skład mięsa, które kupujemy, i unikać tych, które mogą być szkodliwe. Wybierając zdrowsze opcje, można poprawić jakość diety i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Klub Świadomej Konsumentki
Klub Świadomej Konsumentki © WP Kobieta
Wybrane dla Ciebie
Sprzedawał kwiaty na ulicy. Niewiele brakowało, a nie zagrałby króla
Sprzedawał kwiaty na ulicy. Niewiele brakowało, a nie zagrałby króla
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Zrujnowany dom w lesie. Mayra tchnęła w niego nowe życie
Apartament tylko dla dorosłych. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Apartament tylko dla dorosłych. Właściciel ujawnia, co jest w środku
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
Gdzie wyrzucić zużytą folię? Często popełniamy błąd
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
60-letnia aktorka pozuje w bikini. Tak Elizabeth Hurley dba o sylwetkę
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
Zaszalała z kolorami. Od Wojciechowskiej aż trudno oderwać wzrok
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
W latach 80. i 90. imię to było hitem. Nosi je ponad 400 tys. Polek
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Burza po odcinku "Rolnika". Rolniczka jasno o stanie krów
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Kot gryzie podczas głaskania? To jasny sygnał
Pokazali córki. Najstarsza też próbuje swoich sił w show-biznesie
Pokazali córki. Najstarsza też próbuje swoich sił w show-biznesie
Po pięćdziesiątce pojawił się wąsik? Lekarka tłumaczy, co to oznacza
Po pięćdziesiątce pojawił się wąsik? Lekarka tłumaczy, co to oznacza
Niewielu wie, kim jest jej mąż. Są razem od 19 lat
Niewielu wie, kim jest jej mąż. Są razem od 19 lat