W składzie zmielone pazury i kości. Polacy się zajadają
Zdrowe odżywianie jest kluczem do dobrego zdrowia i samopoczucia. Z tego powodu coraz więcej ludzi zwraca uwagę na składniki produktów, które kupują w sklepach spożywczych. Przy wyborze mięsa warto unikać dwóch jego rodzajów, które niestety wciąż cieszą się popularnością. Głównie ze względu na niską cenę.
Niektórzy nie wyobrażają sobie posiłku bez mięsa. Niemniej jednak warto być świadomym, że są dwa typy, których lepiej unikać: garmażeryjne mięso mielone oraz mięso oddzielane mechanicznie. Dlaczego? Wyjaśniamy.
Tego mięsa mielonego lepiej unikać
W sklepach dostępnych jest wiele opcji, które są mniej lub bardziej zdrowie. Garmażeryjne mięso mielone, które jest w naszym kraju bardzo popularne, zawiera jedynie od 70 do 90 proc. mięsa. Resztę stanowią z kolei dodatki takie jak regulatory kwasowości czy białka roślinne.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Mielone robię prawie jak zrazy. Do środka upycham przepyszny farsz
Kolejnym wyborem, którego warto unikać, jest mięso oddzielane mechanicznie, czyli MOM.
- To najgorszy jakościowo rodzaj mięsa - wyznał na Instagramie dietetyk kliniczny dr Michał Wrzosek.
Mięso to charakteryzuje się bardzo niską jakością, dlatego jest także znacznie tańsze od innych dostępnych opcji. - A poza tkanką mięśniową zawiera też fragmenty tkanki łącznej, ścięgien i chrząstek. Jest też często dużo bardziej tłuste niż normalne mięso, a ma mniej białka. Czyli jego wartość żywieniowa jest mniejsza niż w przypadku standardowego mięsa - zaznaczył specjalista.
Według informacji podanych z kolei przez Gazetę.pl w tego typu mięsie można również znaleźć kości, ścięgna oraz pazury. Warto także podkreślić, że MOM wykorzystywane jest w parówkach, konserwach, pasztetach oraz daniach typu fast-food.
Uważaj na czerwone mięso
Mięso jest źródłem istotnych składników odżywczych, ale może również zawierać szkodliwe substancje. Czerwone mięso, takie jak wołowina i wieprzowina, zawiera tłuszcze nasycone oraz cholesterol, które mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie.
Według badań cytowanych przez Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, dieta obfitująca w czerwone mięso może prowadzić do wzrostu ryzyka wystąpienia chorób przewlekłych, takich jak choroby serca i nowotwory.
Spożywanie czerwonego mięsa raz dziennie może zwiększyć ryzyko śmierci o 20 proc. Zaleca się, aby ograniczyć jego konsumpcję do 1-2 razy w tygodniu.
Zamiast sięgać po czerwone mięso, lepiej zdecydować się na drób lub ryby. Te produkty są korzystniejsze dla zdrowia i mniej obciążają organizm. Ważne jest, aby zwracać uwagę na skład mięsa, które kupujemy, i unikać tych, które mogą być szkodliwe. Wybierając zdrowsze opcje, można poprawić jakość diety i zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.