WAŻNE
TERAZ

"Łapy precz od żołnierzy". Tusk reaguje na doniesienia o Wyrykach

Dodaje odrobinę do naleśników. Dosłownie rozpływają się w ustach

Marzysz o naleśnikach, które są delikatne, puszyste i rozpływają się w ustach? Okazuje się, że kluczem do sukcesu wcale nie jest woda gazowana czy soda oczyszczona. Znany kucharz Tomasz Strzelczyk podzielił się w sieci swoim przepisem ze składnikiem, który zmienia wszystko.

Znany kucharz podzielił się swoim przepisem na puszyste naleśniki Znany kucharz podzielił się swoim przepisem na puszyste naleśniki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock, Instagram.com, oddaszfartucha

Nie masz pomysłu, co zrobić na śniadanie, obiad czy kolację? Naleśniki będą strzałem w dziesiątkę w każdym z tych przypadków. W końcu ich przygotowanie jest proste i szybkie, a efekty są prawdziwą ucztą dla podniebienia. Można jeść je zarówno na słodko, np. z dżemem czy kremem czekoladowo-orzechowym lub na wytrawnie, np. z kurczakiem i szpinakiem czy mięsem mielonym w meksykańskim stylu. Tak naprawdę ogranicza nas jedynie wyobraźnia.

Jak zrobić puszyste naleśniki?

Jeśli chodzi o przepis na naleśniki, można by rzec: nic prostszego. Większość osób robi je z jajek, mleka i mąki. Lecz istnieją różne szkoły, które dążą do uzyskania jak najdelikatniejszej i puszystej konsystencji. W tym celu wiele osób robi naleśniki z dodatkiem wody gazowanej czy sody oczyszczonej. Natomiast znany kucharz Tomasz Strzelczyk ma jeszcze inny sposób. W sieci zdradził swój sekretny składnik.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pyszne placki dyniowe. Idealne danie na jesienny obiad

Przepis na puszyste naleśniki z dodatkiem drożdży

Okazuje się, że Tomasz Strzelczyk, który prowadzi m.in. bloga i kanał na Youtube "Oddasz fartucha", przygotowując naleśniki, dodaje do nich drożdże i odstawia ciasto do wyrośnięcia. Ale po kolei.

Opublikowany przez kucharza w sieci przepis mówi, by 300 ml letniego mleka połączyć z 300 ml letniej wody. Do tego należy dodać dwa jajka, paczkę drożdży instant (7 g), około pół paczki proszku do pieczenia (14 g) oraz łyżeczkę cukru, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Ostatnim etapem będzie dodanie do naleśnikowej mieszanki 500 g mąki pszennej.

Po wymieszaniu i uzyskaniu gładkiej konsystencji, ciasto należy zostawić pod przykryciem na 45 minut. Drożdże zaczną wtedy pracować i dzięki temu naleśniki będą niezwykle puszyste. Smażyć na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.

Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Wrzuć do wykopanego dołka. Tuje przyjmą się bez problemu
Wrzuć do wykopanego dołka. Tuje przyjmą się bez problemu
Wiele osób omija go szerokim łukiem. To duży błąd
Wiele osób omija go szerokim łukiem. To duży błąd
Redford nie żyje. Wiadomo, kim była jego żona. "Jest młodsza ode mnie"
Redford nie żyje. Wiadomo, kim była jego żona. "Jest młodsza ode mnie"
"30 cm od mojej twarzy". Filmik z samolotu jest szeroko komentowany
"30 cm od mojej twarzy". Filmik z samolotu jest szeroko komentowany
Wyjmiesz cały brud z pralki. Wystarczy jedna rzecz
Wyjmiesz cały brud z pralki. Wystarczy jedna rzecz
Tak wizualnie odejmiesz sobie parę lat. Wystarczy jeden kosmetyk
Tak wizualnie odejmiesz sobie parę lat. Wystarczy jeden kosmetyk
Pies je trawę? Ekspertka wyjaśnia, co to oznacza
Pies je trawę? Ekspertka wyjaśnia, co to oznacza
To śniadanie rujnuje zdrowie. Naukowcy biją na alarm
To śniadanie rujnuje zdrowie. Naukowcy biją na alarm
Nigdy nie gotuj tak kalafiora. Traci wszystkie właściwości
Nigdy nie gotuj tak kalafiora. Traci wszystkie właściwości
"Królowa pieczarek" trafiła w dziesiątkę. Oto co włożyła do mini
"Królowa pieczarek" trafiła w dziesiątkę. Oto co włożyła do mini
Zwrócili się do gości ślubnych. Mają dwie prośby
Zwrócili się do gości ślubnych. Mają dwie prośby
Przyszła na premierę. Kwaśniewska wyglądała inaczej niż zwykle
Przyszła na premierę. Kwaśniewska wyglądała inaczej niż zwykle