Zrób je "po kaszubsku". Wystarczy dodać jeden składnik
W święta Bożego Narodzenia warto postawić na tradycyjne potrawy, lecz w nieco odmienionej formie. Jeżeli znudziły ci się śledzie "pod pierzynką", wystarczy zmienić dodatki i nadać im słodyczy. Śledzie "po kaszubsku" zdobędą serca.
Święta Bożego Narodzenia nadchodzą wielkimi krokami. Wiele osób już rozpoczęło przygotowania do świątecznej uczty, powoli gotując wigilijne potrawy. Jeżeli nie wyobrażasz sobie kolędowania bez śledzi, przyrządź je w wersji "po kaszubsku". Słodki smak śledzi zaskoczy cię smakiem, który na pewno polubisz.
Przepis na śledzie "po kaszubsku"
Śledzie z cebulką czy "po pierzynką" są na świątecznym stole wielu z nas tradycją. Jeśli poszukujesz jednak czegoś nowego, ale nie chcesz tworzyć przy tym zbyt wymyślnych dań, postaw na śledzie "po kaszubsku". Tajemnicą tego dania jest dodanie do śledzi rodzynek.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Śledzie po egipsku. Sprawdzą się na kolację wigilijną i nie tylko
Składniki:
- ok. 800 g matiasów,
- 300 g sosu pomidorowego/przecieru,
- szklanka wody,
- 1/2 szklanka octu,
- 3 średnie cebule,
- liść laurowy,
- 4 ziarna ziela angielskiego,
- łyżeczka cukru lub miodu,
- łyżka rodzynek sułtańskich,
- łyżka suszonej żurawiny,
- łyżeczka soli,
- łyżeczka świeżo mielonego pieprzu.
Jak zrobić śledzie "po kaszubsku"?
Wykonanie śledzi "po kaszubsku" jest bardzo proste i szybkie. Co ważne, możemy przygotować je wcześniej i przechowywać w lodówce, a będą jeszcze lepsze.
Wszystko zaczynamy od obrania cebuli, którą następnie kroimy w piórka i delikatnie szklimy na patelni. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przecier, wodę oraz ocet. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, po czym dodajemy cukier lub miód. Dorzucamy rodzynki i żurawinę. Gotujemy pod przykryciem 15 min i odstawiamy do wystudzenia.
Matiasy smarujemy sosem pomidorowym lub przecierem i zawijamy w rulonik, do środka wkładając rodzynki i żurawinę. Do słoika także wlewamy kilka łyżek sosu, po czym układamy śledzie. Odstawiamy do lodówki na 1-2 dni, aby śledzie "przeszły" dodatkami.
Składniki:
- 1/2 kg filetów śledziowych (matiasy)
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 30 dkg cebuli
- 3 ziarenka ziela ang.
- 3 liście laurowe
- Ziarenka gorczycy
Sposób przygotowania:
- Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć.
- Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele ang., koncentrat pomidorowy.
- Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić.
- Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem.
- Najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zamarynują i przejdą smakiem przypraw.
Zapraszamy na grupę na Facebooku - #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.