Częsty błąd w smażeniu wątróbki. Wyjdzie twarda jak podeszwa

Wątróbka, choć niedoceniana, jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Aby jednak jej odpowiedni smak mógł się w pełni rozwinąć, należy ją solić w odpowiednim momencie. Niestety w tym przypadku często popełniamy błąd.

WątróbkaWątróbka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak przyrządzić miękką i soczystą wątróbkę? Okazuje się, że nie jest to takie proste, jak mogłoby się wydawać. Na szczęście zdradzamy trik, dzięki któremu w mig przygotujesz pyszny obiad dla całej rodziny.

Dlaczego właściwe solenie wątróbki ma znaczenie?

Właściwe solenie wątróbki to kluczowy etap w procesie jej przygotowania, który wielu osobom umyka. Solenie przed smażeniem może spowodować, że wątróbka stanie się twarda i sucha, zamiast zachować swoją naturalną soczystość. Właśnie dlatego najlepiej jest to robić pod koniec gotowania, dzięki czemu mięso będzie delikatne i miękkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść wątróbkę

Wątróbka zarówno drobiowa, jak i wieprzowa, zawiera dużą ilość wody, dlatego pod wpływem soli mięso może szybko stracić wilgotność. Ważne jest, aby osuszyć mięso przed umieszczeniem go na patelni, a dopiero po zakończeniu procesu cieplnego można dodać sól i przyprawy.

Właściwości zdrowotne wątróbki

Wątróbka jest źródłem cennych wartości odżywczych, co czyni ją doskonałym składnikiem codziennej diety. Oprócz tego, że jest bogata w białko, zawiera również witaminę A, która jest niezbędna dla zdrowia skóry oraz oczu. Mięso to dostarcza też organizmowi żelaza, co czyni go skutecznym środkiem w zapobieganiu anemii. Witaminy z grupy B dodatkowo wspierają metabolizm oraz układ nerwowy.

Dzięki wysokiemu poziomowi kwasu foliowego wątróbka jest szczególnie polecana kobietom w ciąży.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Aleksander Sikora szykuje się na finał "TzG". Zdradził, jaka atmosfera panuje na treningach
Aleksander Sikora szykuje się na finał "TzG". Zdradził, jaka atmosfera panuje na treningach
Po kawie biegiem do WC? Lekarz mówi, co to oznacza
Po kawie biegiem do WC? Lekarz mówi, co to oznacza
"Zmusił mnie". Miała zaledwie 14 lat, gdy rozebrała się przed kamerą
"Zmusił mnie". Miała zaledwie 14 lat, gdy rozebrała się przed kamerą
Tak ratują związek. Waniliowy seks buduje intymność na nowo
Tak ratują związek. Waniliowy seks buduje intymność na nowo
Maciej Radel zdobył serca widzów w "BrzydUli". Tak wygląda dziś
Maciej Radel zdobył serca widzów w "BrzydUli". Tak wygląda dziś
Littlefeather nie przyjęła Oscara. Zapłaciła za to wysoką cenę
Littlefeather nie przyjęła Oscara. Zapłaciła za to wysoką cenę
Radosław Majdan szczerze mówi, dlaczego nie ochrzcili syna. "Dla mnie jest oczywiste"
Radosław Majdan szczerze mówi, dlaczego nie ochrzcili syna. "Dla mnie jest oczywiste"
Roksana Węgiel już dwa lata żyje z diagnozą. "Dzisiaj w pełni akceptuję"
Roksana Węgiel już dwa lata żyje z diagnozą. "Dzisiaj w pełni akceptuję"
Pozostaw na całą noc w muszli. Już zawsze będziesz tak robić
Pozostaw na całą noc w muszli. Już zawsze będziesz tak robić
Drzewo, którego nie wolno sadzić. Kary są ogromne
Drzewo, którego nie wolno sadzić. Kary są ogromne
Karol III był łamaczem serc. Tak nazywano jego kochanki
Karol III był łamaczem serc. Tak nazywano jego kochanki
Bosacka sprawdziła skład szynki. Trudno uwierzyć, co jest na pierwszym miejscu
Bosacka sprawdziła skład szynki. Trudno uwierzyć, co jest na pierwszym miejscu