Częsty błąd w smażeniu wątróbki. Wyjdzie twarda jak podeszwa

Wątróbka, choć niedoceniana, jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Aby jednak jej odpowiedni smak mógł się w pełni rozwinąć, należy ją solić w odpowiednim momencie. Niestety w tym przypadku często popełniamy błąd.

WątróbkaWątróbka
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Jak przyrządzić miękką i soczystą wątróbkę? Okazuje się, że nie jest to takie proste, jak mogłoby się wydawać. Na szczęście zdradzamy trik, dzięki któremu w mig przygotujesz pyszny obiad dla całej rodziny.

Dlaczego właściwe solenie wątróbki ma znaczenie?

Właściwe solenie wątróbki to kluczowy etap w procesie jej przygotowania, który wielu osobom umyka. Solenie przed smażeniem może spowodować, że wątróbka stanie się twarda i sucha, zamiast zachować swoją naturalną soczystość. Właśnie dlatego najlepiej jest to robić pod koniec gotowania, dzięki czemu mięso będzie delikatne i miękkie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Dlaczego warto jeść wątróbkę

Wątróbka zarówno drobiowa, jak i wieprzowa, zawiera dużą ilość wody, dlatego pod wpływem soli mięso może szybko stracić wilgotność. Ważne jest, aby osuszyć mięso przed umieszczeniem go na patelni, a dopiero po zakończeniu procesu cieplnego można dodać sól i przyprawy.

Właściwości zdrowotne wątróbki

Wątróbka jest źródłem cennych wartości odżywczych, co czyni ją doskonałym składnikiem codziennej diety. Oprócz tego, że jest bogata w białko, zawiera również witaminę A, która jest niezbędna dla zdrowia skóry oraz oczu. Mięso to dostarcza też organizmowi żelaza, co czyni go skutecznym środkiem w zapobieganiu anemii. Witaminy z grupy B dodatkowo wspierają metabolizm oraz układ nerwowy.

Dzięki wysokiemu poziomowi kwasu foliowego wątróbka jest szczególnie polecana kobietom w ciąży.

Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Ostatni dzwonek, aby pozbyć się kretów. Wykonaj te zabiegi
Ostatni dzwonek, aby pozbyć się kretów. Wykonaj te zabiegi
Skończyła 82 lata. Jedyne czego żałuje, to sesji dla "Playboya"
Skończyła 82 lata. Jedyne czego żałuje, to sesji dla "Playboya"
"Dochodziło do awantur". Tak wspomina czas przed diagnozą
"Dochodziło do awantur". Tak wspomina czas przed diagnozą
"Trójkąt śmierci" na twarzy. Nigdy nie wyciskaj
"Trójkąt śmierci" na twarzy. Nigdy nie wyciskaj
Poproś o "rum raisin nails". Oto najmodniejszy manicure na jesień
Poproś o "rum raisin nails". Oto najmodniejszy manicure na jesień
Pijesz kawę z mlekiem? Proktolog wskazał, kto powinien przestać
Pijesz kawę z mlekiem? Proktolog wskazał, kto powinien przestać
Najgorszy moment na umycie zębów. Wtedy robią się żółte
Najgorszy moment na umycie zębów. Wtedy robią się żółte
Chwile przed wylotem zniszczył obrączkę. Kim jest Faustyna Martyniuk?
Chwile przed wylotem zniszczył obrączkę. Kim jest Faustyna Martyniuk?
Niedawno skończyła 74 lata. Ten gest poruszył fanów
Niedawno skończyła 74 lata. Ten gest poruszył fanów
Nie tylko aktorstwo. Aż trudno uwierzyć, co robi po godzinach
Nie tylko aktorstwo. Aż trudno uwierzyć, co robi po godzinach
W rok pochowała 43 bliskich. Mówi głośno, na co zmarli
W rok pochowała 43 bliskich. Mówi głośno, na co zmarli
Ma słabość do "nagich" sukienek. "Czuję się w nich pięknie"
Ma słabość do "nagich" sukienek. "Czuję się w nich pięknie"