Częsty błąd w smażeniu wątróbki. Wyjdzie twarda jak podeszwa
Wątróbka, choć niedoceniana, jest prawdziwą skarbnicą wartości odżywczych. Aby jednak jej odpowiedni smak mógł się w pełni rozwinąć, należy ją solić w odpowiednim momencie. Niestety w tym przypadku często popełniamy błąd.
Jak przyrządzić miękką i soczystą wątróbkę? Okazuje się, że nie jest to takie proste, jak mogłoby się wydawać. Na szczęście zdradzamy trik, dzięki któremu w mig przygotujesz pyszny obiad dla całej rodziny.
Dlaczego właściwe solenie wątróbki ma znaczenie?
Właściwe solenie wątróbki to kluczowy etap w procesie jej przygotowania, który wielu osobom umyka. Solenie przed smażeniem może spowodować, że wątróbka stanie się twarda i sucha, zamiast zachować swoją naturalną soczystość. Właśnie dlatego najlepiej jest to robić pod koniec gotowania, dzięki czemu mięso będzie delikatne i miękkie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Dlaczego warto jeść wątróbkę
Wątróbka zarówno drobiowa, jak i wieprzowa, zawiera dużą ilość wody, dlatego pod wpływem soli mięso może szybko stracić wilgotność. Ważne jest, aby osuszyć mięso przed umieszczeniem go na patelni, a dopiero po zakończeniu procesu cieplnego można dodać sól i przyprawy.
Właściwości zdrowotne wątróbki
Wątróbka jest źródłem cennych wartości odżywczych, co czyni ją doskonałym składnikiem codziennej diety. Oprócz tego, że jest bogata w białko, zawiera również witaminę A, która jest niezbędna dla zdrowia skóry oraz oczu. Mięso to dostarcza też organizmowi żelaza, co czyni go skutecznym środkiem w zapobieganiu anemii. Witaminy z grupy B dodatkowo wspierają metabolizm oraz układ nerwowy.
Dzięki wysokiemu poziomowi kwasu foliowego wątróbka jest szczególnie polecana kobietom w ciąży.
Zapraszamy na grupę FB - #Wszechmocne. To tu będziemy informować na bieżąco o terminach webinarów, wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was! Chętnie poznamy wasze historie, podzielcie się nimi z nami i wyślijcie na adres: wszechmocna_to_ja@grupawp.pl
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl