Zupa czosnkowa zamiast antybiotyków
Pyszny sposób na wzmocnienie organizmu. Przepis jest wyjątkowo prosty.
15.10.2015 | aktual.: 09.11.2015 18:39
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Nadaje potrawom charakterystycznego smaku, a jego woń czuć z daleka. Czosnek należy do grupy naturalnych antybiotyków i warto po niego sięgać zanim połkniemy kolejną tabletkę obciążającą wątrobę.
Za jego ostry smak i prozdrowotne działanie odpowiedzialna jest allicyna - związek bogaty w siarkę, mający wyjątkowe właściwości. Działa silnie bakteriobójczo, przeciwwirusowo oraz grzybobójczo. Czosnek od dawna wykorzystuje się w medycynie ludowej do zwalczania różnych infekcji, które dziś pokonujemy z pomocą antybiotyków. Profilaktycznie warto dodawać go więc do zup i dań obiadowych, a w przypadku leczenia najlepiej używać świeżego produktu, przed pieczeniem czy smażeniem np. dodając do gorącego mleka czy krojąc na pieczywo.
Warzywo to pomoże także obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu działa przeciwmiażdżycowo. Zwiększa również wydzielanie soków trawiennych oraz zapobiega nadmiernej fermentacji jedzenia w układzie pokarmowym.
Na jego bazie warto zrobić kremową, sycącą zupę. Jej przygotowanie jest ekspresowe, a już kilka łyżek skutecznie rozgrzeje. To doskonała propozycja na obiad, gdy zaczyna się sezon zachorowań na przeziębienie lub grypę i pyszny sposób na wzmocnienie organizmu.
Składniki: 1 cebula, 1 główka czosnku, 1 łyżka mąki, 1/2 szklanki białego wina, 500 ml bulionu, 2 śmietankowe serki topione (do zagęszczenia), 1/2 szklanki śmietany kremówki, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka masła. Do podania: czerstwe pieczywo, trochę masła.
Przygotowanie: czosnek i cebulę obrać, a następnie drobno posiekać i podsmażyć na maśle w wyższym garnku. Zalać całość bulionem i chwilę gotować. Mąkę połączyć z winem i wlać do zupy. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć gaz i dodać pokrojone serki topione. Zblendować i dodać zahartowaną śmietanę (aby się nie zważyła). Doprawić do smaku. Podawać z grzankami - całe kromki lub pieczywo pokrojone w kostkę i podsmażone na maśle.