Trwa ładowanie...
d55uljj

Zupa czosnkowa zamiast antybiotyków

Pyszny sposób na wzmocnienie organizmu. Przepis jest wyjątkowo prosty.
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Zupa czosnkowa zamiast antybiotyków
(123RF)
d55uljj

Nadaje potrawom charakterystycznego smaku, a jego woń czuć z daleka. Czosnek należy do grupy naturalnych antybiotyków i warto po niego sięgać zanim połkniemy kolejną tabletkę obciążającą wątrobę.

Za jego ostry smak i prozdrowotne działanie odpowiedzialna jest allicyna - związek bogaty w siarkę, mający wyjątkowe właściwości. Działa silnie bakteriobójczo, przeciwwirusowo oraz grzybobójczo. Czosnek od dawna wykorzystuje się w medycynie ludowej do zwalczania różnych infekcji, które dziś pokonujemy z pomocą antybiotyków. Profilaktycznie warto dodawać go więc do zup i dań obiadowych, a w przypadku leczenia najlepiej używać świeżego produktu, przed pieczeniem czy smażeniem np. dodając do gorącego mleka czy krojąc na pieczywo.

Warzywo to pomoże także obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL i trójglicerydów we krwi, dzięki czemu działa przeciwmiażdżycowo. Zwiększa również wydzielanie soków trawiennych oraz zapobiega nadmiernej fermentacji jedzenia w układzie pokarmowym.

d55uljj

Na jego bazie warto zrobić kremową, sycącą zupę. Jej przygotowanie jest ekspresowe, a już kilka łyżek skutecznie rozgrzeje. To doskonała propozycja na obiad, gdy zaczyna się sezon zachorowań na przeziębienie lub grypę i pyszny sposób na wzmocnienie organizmu.

Składniki: 1 cebula, 1 główka czosnku, 1 łyżka mąki, 1/2 szklanki białego wina, 500 ml bulionu, 2 śmietankowe serki topione (do zagęszczenia), 1/2 szklanki śmietany kremówki, sól i pieprz do smaku, 1 łyżka masła. Do podania: czerstwe pieczywo, trochę masła.

Przygotowanie: czosnek i cebulę obrać, a następnie drobno posiekać i podsmażyć na maśle w wyższym garnku. Zalać całość bulionem i chwilę gotować. Mąkę połączyć z winem i wlać do zupy. Doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć gaz i dodać pokrojone serki topione. Zblendować i dodać zahartowaną śmietanę (aby się nie zważyła). Doprawić do smaku. Podawać z grzankami - całe kromki lub pieczywo pokrojone w kostkę i podsmażone na maśle.

* Czosnek polski czy chiński - jak je odróżnić?*

d55uljj

* Prozdrowotna zupa z dyni*

d55uljj

Podziel się opinią

Share

d55uljj

d55uljj