Zupa krem z dyni z gruszką
Duet dyni oraz soczystej gruszki to świetna propozycja na początek jesieni.
Dynia jako owoc łączy się doskonale z innymi owocami w rozmaitych konfiguracjach. Warto na przykład przetestować duet dyni oraz soczystej gruszki. Autorka tego dania blogerka Paulina Krajewska zaproponowała kremową zupę na tej bazie. Pięknie jest tak pysznie wejść w jesienny sezon dyniowy.
Składniki (około 2-6 porcji): 2 duże ziemniaki, połowa cebuli, 4 gruszki, szczypta kardamonu, szczypta cynamonu, szczypta chilli, 2 szklanki purée z dyni, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, pieprz czarny do smaku, sól morska do smaku, tabasco do smaku
Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki dodaj po pięciu minutach do ziemniaków. Gdy będą gotowe zmiażdż na purée. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na oliwie. Dodaj ją do purée z ziemniaków. Następnie wymieszaj wszystko z pozostałymi składnikami, zagotuj, zblenduj na jednolitą masę i podawaj.
Sugestie autorki: możesz zrezygnować z dodatku kardamonu i/lub cynamonu lub zastąpić go inną przyprawą.
* www.justmydelicious.com rel="nofollow"> Paulina Krajewska*