GotowaniePrzepisyZupa krem z dyni z gruszką

Zupa krem z dyni z gruszką

Zupa krem z dyni z gruszką
Źródło zdjęć: © www.justmydelicious.com

13.09.2015 10:15, aktual.: 13.09.2015 12:51

Zalogowani mogą więcej

Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika

Duet dyni oraz soczystej gruszki to świetna propozycja na początek jesieni.

Dynia jako owoc łączy się doskonale z innymi owocami w rozmaitych konfiguracjach. Warto na przykład przetestować duet dyni oraz soczystej gruszki. Autorka tego dania blogerka Paulina Krajewska zaproponowała kremową zupę na tej bazie. Pięknie jest tak pysznie wejść w jesienny sezon dyniowy.

Składniki (około 2-6 porcji): 2 duże ziemniaki, połowa cebuli, 4 gruszki, szczypta kardamonu, szczypta cynamonu, szczypta chilli, 2 szklanki purée z dyni, 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, pieprz czarny do smaku, sól morska do smaku, tabasco do smaku

Ziemniaki obierz i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Obrane i pozbawione gniazd nasiennych gruszki dodaj po pięciu minutach do ziemniaków. Gdy będą gotowe zmiażdż na purée. Cebulę pokrój drobno i zeszklij na oliwie. Dodaj ją do purée z ziemniaków. Następnie wymieszaj wszystko z pozostałymi składnikami, zagotuj, zblenduj na jednolitą masę i podawaj.

Sugestie autorki: możesz zrezygnować z dodatku kardamonu i/lub cynamonu lub zastąpić go inną przyprawą.

Źródło artykułu:WP Kobieta
Komentarze (1)