Zwiększenie spożycia warzyw i owoców nie pomaga w odchudzaniu
Spożywanie większej ilości warzyw i owoców nie powoduje tycia, żeby jednak schudnąć należy zrezygnować z innych potraw – pisze „American Journal of Clinical Nutrition”.
10.07.2014 | aktual.: 14.07.2014 13:45
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Spożywanie większej ilości warzyw i owoców nie powoduje tycia, ale też nie pomaga w odchudzaniu. Żeby schudnąć, należy zrezygnować z innych potraw – pisze „American Journal of Clinical Nutrition”.
Specjaliści zalecają, by jeść jak najwięcej warzyw i owoców, najlepiej pięć razy dziennie. Niektóre osoby obawiają się jednak, że będą przez to spożywać więcej cukru, który w sporych ilościach występuje w wielu owocach.
Kathryn Kaiser z University of Alabama (USA) zapewnia, że nie ma takich obaw. Zwiększenie spożycia warzyw i owoców nie powoduje tycia. Specjalistka powołuje się na metaanalizę badań, którymi objęto 1200 osób. Nie zauważono w nich, żeby osoby, które jedzą więcej tych produktów, zaczęły tyć.
"Samo zwiększenie spożycia warzyw i owoców nie pomaga w odchudzaniu. To znaczy, nie wystarczy jedynie częściej po nie sięgać, licząc na to, że przy okazji nieco schudniemy. Nie ma takiej zależności. Możemy schudnąć jedynie wtedy, gdy wraz z większym spożyciem warzyw i owoców będziemy jeść mniej innych produktów” – twierdzi uczestniczący w badaniach David Allison z University of Alabama. Decydujące znacznie ma bowiem liczba spożywanych codziennie kalorii – przypomina.
Jego zdaniem słuszne są kampanie namawiające ludzi do większego spożywania warzyw i owoców, jednak na ogół zapomina się w nich wspomnieć o tym, że należy zadbać o kaloryczność potraw, jeżeli chcemy się również odchudzić.
(PAP), zbw/ agt/