Żywność organiczna nie zapobiega nowotworom
Niezbyt dobra wiadomość dla zwolenników organicznej żywności. Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Oksfordzkim, niezawierające pestycydów warzywa i owoce nie zmniejszają ryzyka zachorowania na raka przez kobiety. W ogóle nie potwierdzono związku tej substancji z przypadkami nowotworów.
31.03.2014 | aktual.: 01.04.2014 09:38
Zalogowani mogą więcej
Możesz zapisać ten artykuł na później. Znajdziesz go potem na swoim koncie użytkownika
Niezbyt dobra wiadomość dla zwolenników organicznej żywności. Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Oksfordzkim, niezawierające pestycydów warzywa i owoce nie zmniejszają ryzyka zachorowania na raka przez kobiety. W ogóle nie potwierdzono związku tej substancji z przypadkami nowotworów.
Przez 9 lat brytyjscy naukowcy monitorowali stan zdrowia kobiet, które jadły "niepryskaną" żywność, pod kątem 16 rodzajów nowotworów kobiecych. Okazało się, że w porównaniu z tymi kobietami, które wybierały zwyczajne (a do tego dużo tańsze) produkty, ryzyko raka nie zmniejszyło się.
Badanie o nazwie "Million Women" ("Milion kobiet") miało m.in. zweryfikować przekonanie o tym, iż pestycydy wpływają na mutacje komórek i stanowią zagrożenie dla ich zdrowia jak trucizna o stopniowym działaniu. Udział w nim wzięło aż 600 tysięcy pań. W ciągu 9 lat 50 tysięcy z nich zachorowało na 1 z 16 rodzajów raka.
Po porównaniu liczby zachorowań na raka wśród 180 tysięcy kobiet, które nigdy nie żywiły się niepryskanymi owocami i warzywami, oraz 45 tysięcy amatorek jedzenia organicznego, okazało się że proporcje są wyrównane. Kierownik przedsięwzięcia, dr Tim Key z oksfordzkiego Instytutu Badań nad Rakiem podsumował: "Nie ma dowodów na to, że dieta oparta na organicznej żywności zmniejsza ryzyko raka u kobiet. Nie znaleźliśmy także dowodu na to, że obecne w warzywach i owocach pestycydy powodują u nich jakieś nowotwory".
Dieta jest jednym z czynników, z którymi wiąże się przypadki raka (w Wielkiej Brytanii jest to ok. 9 proc. wszystkich przypadków), tymczasem 5 proc. z nich wiąże się z niedostateczną ilością warzyw i owoców w jadłospisie.
Dr Key zaznacza, że zróżnicowana dieta, bogata w świeże produkty - zarówno organiczne, jak i pryskane, jest ważna w profilaktyce zdrowotnej.
Na podst. Dailymail.co.uk (mtr/sr), kobieta.wp.pl