Żywność organiczna nie zapobiega nowotworom
Niezbyt dobra wiadomość dla zwolenników organicznej żywności. Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Oksfordzkim, niezawierające pestycydów warzywa i owoce nie zmniejszają ryzyka zachorowania na raka przez kobiety. W ogóle nie potwierdzono związku tej substancji z przypadkami nowotworów.
31.03.2014 | aktual.: 01.04.2014 09:38
Niezbyt dobra wiadomość dla zwolenników organicznej żywności. Według badań przeprowadzonych na Uniwersytecie Oksfordzkim, niezawierające pestycydów warzywa i owoce nie zmniejszają ryzyka zachorowania na raka przez kobiety. W ogóle nie potwierdzono związku tej substancji z przypadkami nowotworów.
Przez 9 lat brytyjscy naukowcy monitorowali stan zdrowia kobiet, które jadły "niepryskaną" żywność, pod kątem 16 rodzajów nowotworów kobiecych. Okazało się, że w porównaniu z tymi kobietami, które wybierały zwyczajne (a do tego dużo tańsze) produkty, ryzyko raka nie zmniejszyło się.
Badanie o nazwie "Million Women" ("Milion kobiet") miało m.in. zweryfikować przekonanie o tym, iż pestycydy wpływają na mutacje komórek i stanowią zagrożenie dla ich zdrowia jak trucizna o stopniowym działaniu. Udział w nim wzięło aż 600 tysięcy pań. W ciągu 9 lat 50 tysięcy z nich zachorowało na 1 z 16 rodzajów raka.
Po porównaniu liczby zachorowań na raka wśród 180 tysięcy kobiet, które nigdy nie żywiły się niepryskanymi owocami i warzywami, oraz 45 tysięcy amatorek jedzenia organicznego, okazało się że proporcje są wyrównane. Kierownik przedsięwzięcia, dr Tim Key z oksfordzkiego Instytutu Badań nad Rakiem podsumował: "Nie ma dowodów na to, że dieta oparta na organicznej żywności zmniejsza ryzyko raka u kobiet. Nie znaleźliśmy także dowodu na to, że obecne w warzywach i owocach pestycydy powodują u nich jakieś nowotwory".
Dieta jest jednym z czynników, z którymi wiąże się przypadki raka (w Wielkiej Brytanii jest to ok. 9 proc. wszystkich przypadków), tymczasem 5 proc. z nich wiąże się z niedostateczną ilością warzyw i owoców w jadłospisie.
Dr Key zaznacza, że zróżnicowana dieta, bogata w świeże produkty - zarówno organiczne, jak i pryskane, jest ważna w profilaktyce zdrowotnej.
Na podst. Dailymail.co.uk (mtr/sr), kobieta.wp.pl